Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Χαμογελάει η Παναγιά...

 



«Χαμογελάει η Παναγιά,χαμογελάει χαρούμενο
μέσα εις την αγκάλη Της το τρυφερό βλαστάρι»
Πολύ σπάνια η Μάνα Παναγία μας, εικονίζεται να φέρει πρόσωπο χαμογελαστό, αντίθετα η μητρική χαρά της, συρρικνώνεται μες την έκφραση της χαρμολύπης, τ´αχνού χαμόγελου που φέρνει η λύπη στη σκέψη των Αγίων Παθών στα οποία το παιδί Της προορίζεται.
Η χαρά θριαμβεύει και πάλι στο πρόσωπό Της καθότι γνωρίζει ότι ο Υιός Της, το γλυκύ Της έαρ, η Άνοιξή Της, θα υπομείνει αγγόγυστα τα Άγια Πάθη και θα νικήσει ως Θεός θριαμβευτής το θάνατο.
«Μιχαήλ ὁ ἐλάχιστος τῶν ζωγράφων»
Με ετούτη την ταπεινότητα ψυχής,
υπογραφεί το έργο του ο ζωγράφος Μιχαήλ ο Θεσσαλονικεύς, πλημμυρισμένος από τον συγκλονισμό να έχει αξιωθεί να αποτυπώσει με το πινέλο της ψυχής του, το Πανάγιο πρόσωπο της Θεοτόκου μας!
«Ελεούσα του Κύκκου»
Έργο Μιχαήλ Θεσσαλονικέα, 1801.
Μουσείο Μονής Κύκκου, Κύπρος.
Στυλιανός Περδiκης:
«Ενυπόγραφα έργα Μιχάηλ του Θεσσαλονικέως στην εν Κύπρω μονή Κύκκου»

 Έργο το οποίο έχει ως πρότυπο την Παναγία Ελεούσα του Κύκκου, εικονίζει, μία πιο μητρική, πιο ανθρώπινη και πιο συναισθηματική πτυχή της Μητέρας μες την αγκάλη της οποίας, κουρνιάζει ασφαλής και χαρούμενος ο μικρός Χριστός.  Φαίνεται πως το μωρό βρίσκεται σε ζωηρή παιγνιώδη κίνηση, εικονίζεται χαρούμενο να στριφογυρνά μες την αγκάλη της Μητέρας του, να αποζητά το μητρικό της χάδι, να παίζει και να χαίρεται και να κρατεί με το ένα του χεράκι το μαφόριό Της, σαν να πιάνεται να στηριχτεί από εκεί ενώ με το άλλο του χεράκι ακουμπάει στο ανοικτό ειλητάριο το οποίο η Μητέρα του κρατεί.
 Η Παναγία Μητέρα ακουμπάει τρυφερά το μάγουλό Της στο κεφαλάκι του Θείου βρέφους, εκφράζοντάς του τη στοργή και την αγάπη της.
Τα ακάλυπτα ποδαράκια του Θείου βρέφους ενισχύουν την αποτύπωση της κίνησης όπου έτσι όπως παίζει μες την αγκάλη της μανούλας του, ξεσκεπάζονται τα ποδαράκια Του από το δικό του χιτώνα.
Ευλογία και βοήθεια κάθε μανούλας και κάθε παιδιού, η Μάνα Παναγία μας να είναι!
Καλοτάξιδα ευλογημένη την αναστάσιμη Κυριακή ημέρα να αξιωθούμε όλοι μας έχοντας την προστασία του Κυρίου και της Παναγίας μας!
«Χριστός Ανέστη!»
«Αληθώς!!!»
«Αληθώς!!!»
«Αληθώς, ο Κύριός μας Ανέστη!»
Δέσποινα Αικατερίνης Ανδρέα Τενίζη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου