Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ακολουθούν τις διαδρομές που θα ακολουθήσει ο Πάπας… κάνουν τελικές έρευνες.

 Τελικές συσκέψεις και διευθετήσεις ενόψει της καθόδου Πάπα στην Κύπρο – Ακολουθούν τις διαδρομές που θα ακολουθήσει ο Ποντίφικας… έρευνες στους χώρους που θα επισκεφθεί – Επί ποδός η Αστυνομία.

Αν και όχι η πρώτη Ποντίφικα στην Κύπρο, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο νησί μας εντός της εβδομάδος έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι ιστορική.

Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια που ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας επισκέπτεται την Κύπρο, με το γεγονός να προσλαμβάνει διεθνή εμβέλεια. Για την επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας  έχουν ήδη διαπιστευτεί  77 δημοσιογράφοι που θα συνοδεύουν την αποστολή του, ενώ πέραν των 200 δημοσιογράφων από 19 χώρες έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το γεγονός.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 2 μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου. Η τελετή υποδοχής του θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 2 Δεκεμβρίου, όπου και θα του αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους. Θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό, φυσικά το Κυπριακό, ο διαθρησκευτικός διάλογος και άλλα. Την επόμενη μέρα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Τα πρωί της 3ης Δεκεμβρίου θα τελέσει λειτουργία στο στάδιο ΓΣΠ. Στιγμή κύριας συμβολικής σημασίας του ταξιδιού του Πάπα η συνάντηση που θα έχει με πρόσφυγες και μετανάστες στη Λευκωσία, με τις πληροφορίες που εδώ και μέρες ήρθαν στο φως, να αναφέρουν ότι ο Ποντίφικας θα επαναλάβει τη συμβολική κίνηση που είχε κάνει το 2016 να προσφέρει άσυλο σε Σύρους πρόσφυγες που διέμεναν σε καταυλισμό στη Μυτιλήνη και να τους μεταφέρει μαζί του στο Βατικανό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που μετέδωσε αρχικά η DW, η πρόθεση του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, συζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Κύπρου και του Βατικανού, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης και ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Πέραν της προσφοράς ασύλου σε πρόσφυγες που βρίσκονται στην Κύπρο, ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να στείλει μηνύματα αλληλεγγύης και στην διάρκεια οικουμενικής προσευχής με πρόσφυγες και μετανάστες που θα λάβει χώρα το απόγευμα της 4ης Δεκεμβρίου, στις 4:00 το απόγευμα στην Καθολική Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, στη Λευκωσία.

«Κλείδωσε» και το πλάνο της Αστυνομίας

Σε επίπεδο συναγερμού και οι αστυνομικές αρχές που έχουν «κλειδώσει» το επιχειρησιακό πλάνο για την επίσκεψη του Πάπα και κάνουν μάλιστα τις τελευταίες μέρες όπως πληροφορούμαστε και «πρόβες». Πιο συγκεκριμένα, μέλη της δύναμης ακολουθούν τις διαδρομές που θα ακολουθήσει και ο Ποντίφικας, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να γίνουν οι τελικές εξετάσεις στους χώρους που θα βρεθεί, οι οποίοι εν συνεχεία θα «σφραγιστούν» και θα τελούν υπό φρούρηση.

Πέραν των 200 αστυνομικών θα συμμετέχουν στην μεγάλη επιχείρηση αν και δεν αποκλείεται ο αριθμός να αυξηθεί.

Σε σύσκεψη που έγινε χθες με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Αστυνομίας, «έκλεισαν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες και επιβεβαιώθηκε ότι όλα βαίνουν βάσει σχεδίου.

cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου