Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Ρωτήθηκε ένας ενάρετος γέροντας: - Τι αναπαύει περισσότερο την Παναγία μας;

 

Ρωτήθηκε ένας ενάρετος γέροντας:

- Τι αναπαύει περισσότερο την Παναγία μας; 

Και ο σοφός εκείνος γέροντας απάντησε: 

- α) να αγαπήσουμε και να μνημονεύουμε το όνομα του Υιού Της, με την ευχή του Χριστού

β) να αγαπήσουμε και να μιμηθούμε τη ζωή του Υιού Της και τη δική Της, μια ζωή γεμάτη αγάπη, ταπείνωση και αγνότητα, κατεξοχήν αυτές τις αρετές και γ) να αγαπήσουμε και να κάνουμε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας. 

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, περιέχουν πάρα πολύ Χάρη!


Νηστεύουμε 40 μέρες τα Χριστούγεννα, για να ευπρεπήσουμε τη φάτνη της ψυχής μας, να απαλλαχτεί από τα πάθη και να γεννηθεί εκεί μέσα ο Χριστός. Μ' αυτόν τον τρόπο, τιμούμε τον Χριστό που σαρκώθηκε.


Υπάρχουν άνθρωποι, που όταν είναι μόνοι τους, περνούν δραματικότατες στιγμές, διότι στερούνται τη Χάρη, δεν μπορούν να ησυχάσουν με τον εαυτόν τους. 

Η μοναξιά γι' αυτούς είναι μια κόλαση, διότι η Χάρη δεν τους παρηγορεί. 

Γι' αυτό επιδιώκουν να είναι συνεχώς μέσα στον κόσμο, όπου εκεί η κατάσταση ''κουκουλώνεται'' προσωρινά, αλλά δεν θεραπεύεται.

Οι Πατέρες την μοναξιά την ερμηνεύουν ως απουσία του Αγίου Πνεύματος στον άνθρωπο και όχι ως μια αίσθηση απουσίας των ανθρώπων γύρω του...


Οι συμπροσευχές με αιρετικούς (παπικούς, προτεστάντες κ.λπ.), απορρίπτονται ρητώς και αμετακλήτως, διότι οι Ορθόδοξοι που θα συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους προσευχές θα χάσουν τη Χάρη, η οποία θα ''κλειδωθεί''. 

Οι Ορθόδοξοι θα χάσουν και όχι οι αιρετικοί, που δεν έχουν Χάρη. 

Έχω εγώ ως Ορθόδοξος το πρόβλημα που έχω τη Χάρη, ενώ ο άλλος που δεν έχει τη Χάρη, τί έχει να χάσει; Για να βοηθήσεις τον άλλον πρέπει να μη βλάψεις τον εαυτόν σου. Θα κάνω ένα φαγητό, που δεν θα έχω πρόβλημα να το φάω και να το δώσω και σε σένα.


Εάν τελικά ο Χριστός σώσει τον διάβολο και όλους τους αμαρτωλούς αμετανόητους ανθρώπους, τότε είναι σαν να έχει μάταια Σαρκωθεί και Σταυρωθεί...


Ο υπερήφανος άνθρωπος κατηγορεί τους πάντες, εκτός από τον εαυτόν του. Προκαλεί τους άλλους και θέλει να υπερισχύσει το θέλημά του και εκτοξεύει κατάρες. Γίνεται σκληρόκαρδος και δεν ευσπλαχνίζεται κανέναν άνθρωπο. 

Ο υπερήφανος δεν μπορεί να καταλάβει, ότι είναι αμαρτωλός, διότι είναι αφώτιστος. Για να φωτιστεί κανείς πρέπει να μαλακώσει η καρδιά του με την αυτομεμψία και σιγά - σιγά θα καταλάβει με την αυτογνωσία, ότι είναι ένα ταλαίπωρο μηδενικό...


Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα του Αγίου Όρους.

apantaortodoxias.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου