Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

“Πέπλο μυστηρίου” οι έλεγχοι στις Εκκλησίες!

Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 


Απορίας άξιο πως η πολιτεία προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών και να στοχοποιήσει εκ νέου την Εκκλησία για την μη εφαρμογή των νέων μέτρων κατά την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες, όταν η Ιερά Σύνοδος κατέστησε σαφές ότι ο έλεγχος αυτός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από το προσωπικό των Ιερών Ναών.

Από την άλλη πλευρά,  ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης δήλωσε σχετικά με το θέμα στο MEGA ότι «Είναι μια καινούργια πραγματικότητα οι έλεγχοι στις εκκλησίες. Το καινούργιο ΦΕΚ προβλέπει ότι όποιος θέλει να εκκλησιαστεί θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή rapid ή μοριακό τεστ. Υπεύθυνες για τον έλεγχο είναι οι εκκλησίες. Υπάρχει δυσκολία, ο ρόλος του παπά είναι άλλος, είναι θρησκευτικός λειτουργός. Πώς θα ελέγξεις τους συγγενείς του νεκρού σε μια κηδεία; Υπάρχει δυσκολία σε αυτό».

Στην συνέχεια, είπε ότι η Αστυνομία θα πάει για ελέγχους στις εκκλησίες αν χρειαστεί. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Αν η αστυνομία κληθεί, αν υπάρξει καταγγελία, είναι υποχρεωμένος ο αστυνομικός να πάει στο σημείο, στην εκκλησία, να ελέγξει. Μπορεί και δειγματοληπτικά να μπει η αστυνομία στη διαδικασία να ελέγξει κάποιους που βρίσκονταν σε κάποιο ναό όταν βγαίνουν. Ακόμα και η ποινική δικονομία προστατεύει τους χώρους λατρείας. Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι ισχυρό, ο Έλληνας πιστεύει πολύ και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε».

Επιπλέον, στο MEGA μίλησε ο Γεώργιος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών τόνισε ότι «Συμφωνούμε ότι είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση, της αποδοχής της επιστήμης και της χρησιμότητας του εμβολίου, της αποδοχής των μέτρων για τη δημόσια υγεία και της προσπάθειας να πείσουμε τον κόσμο να τα εφαρμόζει. Η αστυνομία είναι ο μόνος ελεγκτικός οργανισμός που δικαιούται να κάνει έλεγχο. Εμείς χαιρόμαστε με την παρουσία της αστυνομίας, ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και είμαστε πολίτες. Ο νεωκόρος και ο ιερέας την ώρα της θείας λατρείας είναι αδύνατο να μετακινηθούν. Η εκκλησία δεν είναι επιχείρηση, είναι χώρος λατρείας», είπε ο πατέρας Γεώργιος, προσθέτοντας ότι «Οι εθελοντές δεν κατοχυρώνονται να κάνουν ελέγχους».

Στον αντίλογο βρέθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ο οποίος τοποθετήθηκε λέγοντας ότι «Για να μη δημιουργηθούν θέματα έντασης, η κάθε ενορία έχει το λεγόμενο εκκλησιαστικό συμβούλιο, που είναι άνθρωποι γύρω από τον παπά που καθορίζουν τα θέματα λειτουργικότητας των ναών. Κάποιος από αυτούς μπορεί να αναλάβει να ελέγχει τους ανθρώπους. Πρέπει να εμβολιαστούν και οι ιερείς, τίθενται σε αργία σε διάφορες μητροπόλεις».

Στην συνέχεια, ο κ. Κωνσταντίνου επισήμανε ότι «Διαπιστώνει η Ιερά Σύνοδος και εμείς ότι αυτό το πράγμα είναι πρακτικά ανέφικτο. Η εκκλησία δε βγήκε ποτέ από την τήρηση των μέτρων, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Παρουσιάζουμε εικόνα σαν να υπάρχει απειθαρχία στην εκκλησία και θέλουμε να την τιθασεύσουμε. Αν δεν υπάρχει τάξη, πειθαρχία και συνείδηση στα μέτρα, ό,τι και να κάνουμε δεν ωφελεί σε τίποτα».

Τέλος, ο κ. Τζανάκης τοποθετήθηκε και για τους ελέγχους στις εκκλησίες από αστυνομικούς όπου δήλωσε ότι «Είναι περίπου βέβαιο ότι στους κύκλους της εκκλησίας υπάρχουν ομάδες φανατικών αντιεμβολιαστών. Η παρουσία της αστυνομίας θα τους δώσει έναυσμα να προκαλέσουν προβλήματα».

vimaorthodoxias.gr 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου