Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Εκεχειρία στο Άγιο Όρος.

esfigmenou
Εύθραυστη χαρακτηρίζεται η ηρεμία που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Άγιο Όρος, όπου μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ της παλιάς και της νέας αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου.
Μετά τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο κονάκι του μοναστηριού στις Καρυές, όταν επιχειρήθηκε να εκτελεστεί δικαστική απόφαση που διατάσσει την εκκένωση του κτιρίου και εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή στη Δικαιοσύνη της νέας αδελφότητας, τα πνεύματα ηρέμησαν, αλλά προσωρινά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται το ενδεχόμενο η απόφαση να εκτελεστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
«Στο χρονικό διάστημα από 1 μέχρι 31 Αυγούστου δεν επιτρέπεται η διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης», αναφέρει το σχετικό άρθρο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο εξασφαλίζει την ηρεμία μέχρι και τα τέλη του μήνα.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της νέας αδελφότητας επιχειρούν να εκμεταλλευτούν άλλο άρθρο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να επιτραπεί η αναγκαστική εκτέλεση και «τις ημέρες κατά νόμο εξαιρετέες», με την προϋπόθεση ότι «ο ειρηνοδίκης του τόπου της εκτέλεσης δώσει τη σχετική άδεια».
Ήδη γίνονται προσπάθειες να εξασφαλιστεί η συγκεκριμένη άδεια, ενώ πιέζουν και τις αρχές να συνδράμουν στο έργο του δικαστικού επιμελητή που έχει αναλάβει την εκτέλεση της απόφασης.
Ενδεικτική είναι η δήλωση που είχε κάνει ο ηγούμενος της νέας αδελφότητας Χρυσόστομος στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Πολιτείας.
«Τελούνται κακουργήματα για τα οποία η Πολιτεία δε δίνει τη δέουσα προσοχή», είχε πει χαρακτηριστικά.
«Δεν έχουμε ρόλεξ και οff shore»!
Από την πλευρά τους με ανακοίνωση οι «ζηλωτές» μοναχοί, που αρνούνται να εγκαταλείψουν το κονάκι στις Καρυές αλλά και το μοναστήρι, κάνουν λόγο για «ανακρίβειες και στοχευμένα ψεύδη», τονίζοντας πως «εδώ και δέκα χρόνια βρίσκονται σε θέση άμυνας απέναντι σε προβοκάτσιες».
«Όταν όμως σε χτυπάνε με λοστούς, βαριές ή προσπαθεί μία φαγάνα να γκρεμίσει μια πόρτα και έναν τοίχο που πίσω του βρίσκονται μοναχοί, τότε κάνεις το ''λάθος'' να αμύνεσαι. Πάντα είμαστε σε θέση άμυνας, ποτέ η αδελφότητά μας δεν ξεκίνησε επεισόδια και ούτε έχει τέτοια διάθεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ επισημαίνουν ότι «σέβονται απόλυτα το Ελληνικό Κράτος».
Για το γεγονός ότι δε μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη τονίζουν ότι «η ένστασή τους είναι στο πρόσωπο όχι στο θεσμό».

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το Φανάρι και με τη ζωή μας, αν χρειαστεί», τονίζουν οι ζηλωτές στην ανακοίνωση.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ένας 85χρονος μοναχός που πηγαίνει τρόφιμα στους ζηλωτές μοναχούς έχει συλληφθεί την τελευταία εβδομάδα τρεις φορές.
«Ο ζηλωτής είναι τιμή, παρά ο μοντέρνος μοναχός με σπάσιμο στη φωνή, με rolex και off shore σε νησιά - οικονομικούς παραδείσους», τονίζεται στην ανακοίνωση!                  http://romfea.gr/agioreitika-nea/18487-2013-08-12-09-16-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου