Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Βυζαντινή εκκλησία αποκαλύφθηκε στο Ισραήλ.

mosaic-greek
Ένα ψηφιδωτό δάπεδο με πολύχρωμες εικόνες και γεωμετρικά σχέδια έφεραν στο φως οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν σε μια χριστιανική εκκλησία που χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή στο νότιο Ισραήλ.
«Η Εκκλησία ίσως να ήταν το κέντρο της χριστιανικής λατρείας για τις γύρω χριστιανικές κοινότητες», δήλωσε η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ σε επίσημη ανακοίνωση.
Το δάπεδο και όσα έχουν απομείνει από τη βασιλική του ναού έχουν ανακαλυφθεί εδώ και τρεις μήνες.
Η εκκλησία ήταν μέρος ενός μεγάλου βυζαντινού οικισμού που βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο που περνάει από τις μεσογειακές ακτές του Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ προς τα ανατολικά.
Προηγούμενες ανασκαφές κατά μήκος του δρόμου είχαν φέρει στο φως ίχνη από άλλες κοινότητες από την ίδια περίοδο, αλλά όχι εκκλησίες.
Το ψηφιδωτό, που ήταν στην κεντρική αίθουσα της εκκλησίας διαθέτει 40 διακοσμητικά μετάλλια.
Μερικά από τα μετάλλια απεικονίζουν ζώα, συμπεριλαμβανομένων μια ζέβρα, λεοπάρδαλη, μια χελώνα , ένα αγριογούρουνο και διάφορα είδη πουλιών.
Τρία μετάλλια περιέχουν ελληνικές επιγραφές που τιμούν τον Δημήτριο και τον Ηρακλή που έφτιαξαν την εκκλησία.
Ο αρχαιολόγος Daniel Varga δήλωσε πως βρέθηκε επίσης και άλλο ένα ψηφιδωτό που έχει γραμμένα στα ελληνικά τα ονόμασα Μαρία και Ιησούς αλλά και το όνομα αυτού που πλήρωσε για την κατασκευή του.
''Μέσα σε ένα εργαστήρι κεραμικής, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης, μαγειρικά σκεύη, κύπελλα και λάμπες λαδιού.''
Ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό την Πέμπτη και την Παρασκευή και το ψηφιδωτό θα μεταφερθεί και θα συντηρηθεί στο μουσείο για να μπορούν όλοι να το δουν.             http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/21898-2014-01-23-11-26-40

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου