Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Είμαστε στο χείλος του πολέμου; Ακαδημαϊκοί πυροδοτούν την αντιπαράθεση σε σύγκριση μεταξύ του 1914 και του 2014, το παρελθόν και το παρόν.

        Έναν αιώνα πριν, μια απλή δολοφονία ήταν αρκετή για να ανατρέψει μια αδύναμη ισορροπία μεταξύ των παλαιών και των νέων κόσμων. Ο προκυπτόμενος πόλεμος σκότωσε εκατομμύρια και εκτάθηκε ανά τον κόσμο. Είναι μια ιστορία που θα επαναληφθεί;


586747-192cedc6-7330-11e3-a270-7f94192abf56
         
             Το έτος ήταν 1914. Ο κόσμος άρχισε να πειραματίζεται με την οικονομική παγκοσμιοποίηση.
            Οι αισιόδοξοι πίστευαν αυτή η νέα παγκόσμια οικονομία θα εξαλείψει τον πόλεμο.
           Αλλά η ιδέα αποδείχθηκε ότι είναι σε σύγκρουση με τις παλιές έννοιες της αυτοκρατορίας και  την φρέσκα  στάση του επεκτατισμού.
          Υπήρχε τριβή μεταξύ των βιομηχανικών και των στρατιωτικών αρμοδιοτήτων του "παλαιού" κόσμου και τις φιλοδοξίες της ανανεωμένης «νέας» οικονομίας.
         Προσθέστε έναν αιώνα για την ημερομηνία και ρωτήστε τον εαυτό σας: το σενάριο αυτό ακούγεται οικείο;
         Σύμφωνα με  την καθηγήτρια της Οξφόρδης στην διεθνή ιστορία, Margaret MacMillan, το κάνει. Δοκίμιό της αντιμετώπισης,η πρόσφατη κάμψη της Κίνας των οικονομικών και στρατιωτικών μυών της, που έχει στείλει κυματισμούς σε όλο τον κόσμο.
       Και αυτή δεν είναι η μόνη. Διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς και δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο έχουν φθάσει στο ίδιο συμπέρασμα.


                                        Και έτσι είναι η Κίνα.
         "Αυτοί που δεν μαθαίνουν την ιστορία είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν".
Αλήθεια;
Ίσως.
«Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά ομοιοκαταληκτεί," χαριτολογεί ο Μαρκ Τουέιν.
                   Εδώ είναι μερικά από τα εδάφια:
- Fading αυτοκρατορίες: Φόβος για το μέλλον και πιάνοντας στο τι έχουν.
- Μια "θέση στον ήλιο": Με νέα δύναμη έρχεται με μεγάλες φιλοδοξίες.
- «Ανάφλεξη» Global: Τα κράτη και οι αμφισβητούμενες περιοχές.
- Παγκοσμιοποίηση: Με όλα τα οφέλη και τις πιέσεις της.
- Φυλή Arms: Νέα τεχνολογία καταργεί την παλιά δύναμη.
Ο ρυθμός είναι εκεί. Ο τόνος είναι εκεί. Η τεταμένη είναι τώρα.
Εδώ είναι πώς οι δύο "14ρες" συγκρίνονται:
                                                 ΣΒΗΝΕΙ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ.
           Ποιά ήταν η αποκλειστική οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη στον κόσμο, για σχεδόν έναν αιώνα, που βρέθηκε ξαφνικά στην εξουσία  αμφισβητείται. Αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό δική της υπαιτιότητα. Η βιομηχανική επανάσταση, που έδωσε τη δύναμη και την αλαζονεία ,που οδήγησε σε ακριβά τεχνολογικά επιτεύγματα που κατέστησαν τη δική της στρατιωτική  ισχύ σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένη, φαινομενικά από την μια μέρα στην άλλη. Αυτός που εκτίθεται σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών και του οικονομικού ανταγωνισμού θα μπορούσε να αντέξει.
Έναν αιώνα πριν, ήταν η Βρετανική Αυτοκρατορία.
                                    Τώρα, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες;
            Το 2013,ήταν η μόνη παγκόσμια υπερδύναμη που υπέστη σχεδόν θανάσιμο πλήγμα στην αξιοπιστία της. Οι διαρροές του Julian Assange, Bradley Manning και του Eντουαρντ Σνόουντεν, έχουν εκθέσει ανεξέλεγκτα την ιδιαιτερότητα του έθνους.
τα διπλωματικά και ηθικά διαπιστευτήριά του είναι υπό κατάρρευση. Ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του ως ηθική πυξίδα του κόσμου.
            Είναι ένα έθνος που αντιμετωπίζει τόσο την εσωτερική ένταση, καθώς είναι την διεθνή, καθώς ο Ομπάμα επιδιώκει να επιβάλει την καθολική υγειονομική περίθαλψη σε ένα ύποπτο πληθυσμό.
          Είναι ένα έθνος που επικρίνει τους ομοίους της Κίνας, για τις δραστηριότητες κατασκοπείας τους, ενώ συγκεντρώνει μια σχεδόν ακατανόητη ποσότητα πληροφοριών για εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και της δικού της πληθυσμού.
        Είναι ένα έθνος που υψώνει τη φωνή του με οργή στις τρομοκρατικές ενέργειες, όμως οι δικές του βόμβες έπεσαν στους Αραβικούς γάμους της. [Ιράκ-Λιβύη]
       Τώρα, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία, η τεράστια στρατιωτική του δεν βρίσκεται σε πόλεμο. Είναι ένας μονολιθικός θεσμός που πρέπει να βρει μια νέα αιτία , μέσω της οποίας μπορεί να δικαιολογήσει τη συνέχιση της ασυλίας από τις  διαφαινόμενες του προϋπολογισμού,περικοπές.
        Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζήσει πέρα ​​από τις δυνατότητές της για πάρα πολύ καιρό. Μπορεί όμως να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα;
         Με την εξάντληση των πόρων και τα χρέη σαν αερόστατο, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να αισθάνονται την ανάγκη να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι εξακολουθούν να είναιο  καλοπροαίρετος δικαστής στον κόσμο, ένορκος και δήμιος.
         Ακριβώς ό, τι είναι διατεθειμένη να κάνει ,για να διατηρηθεί αυτή η ψευδαίσθηση ,έχει ήδη γίνει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
                                                                             Μια θέση στον ήλιο.
         Τότε, η νέα παγκόσμια δύναμη ήταν η Γερμανία. Είχε εκσυγχρονίσει την οικονομία της. Είχε εξασφαλίσει τα οικονομικά της. Αυτό που δεν είχε ήταν η αυτοκρατορία ή η διεθνή επιρροή. Αυτό που δεν είχε ήταν οι πόροι για να τροφοδοτήσει τον απαιτητικό κλάδο της. Είχε επίσης έναν μακρύ κατάλογο από μνησικακίες, που σχετίζονται με τους ιστορικούς της πολέμους και τους εδαφικούς συμβιβασμούς. Όσο δυνάμωνε τόσο η Γερμανία γινόταν όλο και πιο απαιτητική. Μια σειρά από προκλητικά διπλωματικά "επεισόδια"  συναντήθηκαν με την αβεβαιότητα και τον κατευνασμό από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό έδωσεστον Κάιζερ την εμπιστοσύνη και την αλαζονεία που θα οδηγούσε στον πόλεμο, το 1914.
                                      Είναι παράλληλα η Κίνα εκεί;
                            Ναι.
           Η οικονομία της αναπτύσσεται,δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι παγκοσμίως ηγετική. Οι πόροι της είναι τεντωμένοι. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της αυξάνεται.
          Είναι νέα δύναμη που είναι ήδη σε κάμψη.
           Οι φιλοδοξίες τους προς το Νότο και την Ανατολική Κίνα  είναι ανοικτή γνώση. Η επιθετική επέκταση του «αέρα άμυνα ζώνης" πάνω από τα νησιά, ζήτησε από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα ,να είναι απλώς η τελευταία «δοκιμή» της διεθνούς αποφασιστικότητας. Όπως ήταν η σχεδόν το χτύπημα σε ένα ταχύπλοο σκάφος των ΗΠΑ,σαν "παρατήρηση" της Κίνας από το νέο αεροπλανοφόρο.
                                         Αλλά η Κίνα έχει λόγους για δυσαρέσκεια.
           Έχει πέσει θύμα μιας σειράς πολέμων, μερικά άλλα έθνη δεν νοιαζόταν. Έχει αξιοποιηθεί και  κατασταλεί μέσω μιας σειράς συνθηκών, εκμεταλλευόμενη τις εσωτερικές αναταραχές τους.
            Τώρα, αυτή είναι αναγκασμένη να «χωρέσει» σε ένα παγκόσμιο σύστημα, βασισμένο σε Δυτικές ευρωπαϊκές αξίες. Αυτό είναι κάτι που εκνευρίζει την ακραία εθνική υπερηφάνεια που βασίζεται σε χιλιετίεςιστορίας και την παλιά κουλτούρα της.
Και δεν πρέπει να ανεχτούμε τέτοια θεραπεία πια.
                                                   Στη συνέχεια υπάρχει η Ινδία.
          Είναι ένα έθνος με ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Η οικονομία της πηγαίνει από τη δύναμη στη περισσότερη δύναμη. Η στρατιωτική της επεκτείνεται - ιδιαίτερα το ναυτικό της.
           Είναι ακριβώς μια άλλη «νεόπλουτη» που οι αμερικανοί στρατιωτικοί στρατηγοί πρέπει να αντιμετωπίσουν.           http://www.trunews.com/brink-war-academic-sparks-debate-drawing-comparisons-1914-past-2014-present/          ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ  ΤΟ  TRUE NEWS:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου