Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης 
Θυμηδία δημιούργησαν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και μιλούσαν για ένα μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα  στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.
Τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια αυτά αφού όπως λένε δεν υπάρχει κανένα υπόβαθρο για μια τέτοια συνεργασία δεδομένου ότι υπάρχουν δυο διαφορετικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αρχίσει να υπάρχουν σενάρια τα οποία προέρχονταν από κυβερνητικές πηγές που αναφέρονταν σε έναν ιδιότυπο συμβιβασμό Αριστεράς – δεξιάς έλεγαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου.
ksorkizoyn-ston-syriza-ta-senaria-synergasias-me-th-nd
Οπότε καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Έθνος και για πρώτη φορά θέτει ερώτημα περί κυβερνητικών συμμαχιών, παρουσιάζοντας υψηλό το ποσοστό των πολιτών που θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο. «Πρόκειται για μια προσπάθεια των δυνάμεων που καταρρέουν αυτή την στιγμή και οι οποίες προσπαθούν να διασωθούν με κάθε τρόπο έλεγαν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Πολλοί θα ήθελαν να δημιουργήσουν συνενόχους μόνο που δεν θα τους κάνουμε την χάρη..»
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι αυτά τα σενάρια εκτός από κυβερνητική προέλευση  μπορεί να προέρχονται από το εξωτερικό και πρόσθεσε «Όλοι αυτοί που το θέτουν από το εξωτερικό το θέτουν από μια οπτική διατήρησης της σημερινής πολιτικής, υπεράσπισης θα έλεγα και εφαρμογής των σημερινών μνημονιακών πολιτικών.  Το ζητούμενο για τη χώρα είναι να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.
Το έδαφος λοιπόν μιας προσπάθειας, η οποία δεν ξέρω αν μπορεί –γιατί το θεωρώ αδύνατο- να συμπεριλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι ακριβώς εκείνο το πολιτικό έδαφος της αμφισβήτησης του μνημονίου, της αμφισβήτησης των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών…»
Στο ίδιο μήκος κλίματος κινήθηκε και  ο γραμματέας, Δ. Βίτσας, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. 
Ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι «η δήθεν τάση που εμφανίζεται αποτελεί άλλον ένα πολιτικό ελιγμό της κυβέρνησης, μια προσπάθεια της σοσιαλδημοκρατίας να συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Επιπλέον είναι ξεκάθαρο ότι δρομολογούνται νέα μέτρα, σύμφωνα και με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ. Επιχειρεί να μεταθέσει για μετά τις εκλογές την υπογραφή που θα της ζητηθεί για το χρηματοδοτικό κενό, άρα από μία νέα κυβέρνηση. Είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθεί με την πολιτική ευθύνη για λήψη νέων μέτρων.
«Καμία συναίνεση με τη Ν.Δ. δεν μπορεί να υπάρξει» τόνισε  χαρακτηριστικά και ο Π. Λαφαζάνης, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει καμία πολιτική βάση συνεννόησης. Δεν αρκεί να λέμε «όλοι μαζί», αλλά χρειάζεται να θέσουμε το ερώτημα στη βάση ποιας πολιτικής. Η πολιτική της λιτότητας θα συνεχιστεί και απαιτείται να υπάρξει ένας εναλλακτικός δρόμος και σε αυτή την προοπτική διεξόδου εργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.