Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Ιερόσυλοι λεηλάτησαν την εκκλησία στο Μολυβδοσκέπαστο.

agioi apostoloi molibd
Στο στόχαστρο ιερόσυλων μπήκε η μεγαλύτερη εκκλησία του ακριτικού Μολυβδοσκέπαστου... Οι άγνωστοι δράστες διέρρηξαν το Ναό των Αγίων Αποστόλων, που αποτελεί τον κεντρικό ναό του χωριού και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αφαίρεσαν από το τέμπλο πάνω από δέκα εικόνες.

Η διάρρηξη της εκκλησίας έγινε αντιληπτή αργά το απόγευμα της Παρασκευής και ήδη έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες βρίσκονται στο χωριό.
Όπως ανέφεραν κάτοικοι του Μολυβδοσκέπαστου στο Epiruspost, οι δράστες έσπασαν το παράθυρο που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ιερού και από κει μπήκαν στην εκκλησία. Τόσοι οι κάτοικοι όσο και ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρος ο οποίος βρέθηκε στο Ναό που λεηλατήθηκε τόνισαν ότι η εκκλησία είχε συναγερμό, όμως οι ιερόσυλοι έκοψαν τα καλώδια.
Αφού λοιπόν απενεργοποίησαν τον συναγερμό, μπήκαν από το μικρό παράθυρο στο εσωτερικό.
Χρησιμοποίησαν πιθανότατα ένα καδρόνι, με το οποίο χτυπούσαν το τέμπλο και πήραν όσες εικόνες έπεσαν από τα χτυπήματα, ενώ διάφορα αντικείμενα βρέθηκαν πεταμένα στο δάπεδο.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για περισσότερες από δέκα εικόνες του 18ου αιώνα.
Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων είναι του 15ου αιώνα και έχει βρεθεί και στο παρελθόν στο στόχαστρο ιερόσυλων, οι οποίοι έχουν αφαιρέσει κι άλλα κειμήλια.
Στο Μολυβδοσκέπαστο που απέχει «μια ανάσα» από την Αλβανία το διάστημα αυτό ζουν περίπου είκοσι κάτοικοι, κυρίως ηλικιωμένοι.
Η έρευνα της Αστυνομίας, την οποία συντονίζουν με ιδιαίτερη προσοχή ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Σκούμας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Γιάννης Βασιλάκος, βρίσκεται σε εξέλιξη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί ίχνη ότι οι δράστες μετά την λεηλασία της εκκλησίας κινήθηκαν προς την Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου