Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ ΤΟΥ ΠΟΡΘΗΤΗ ΠΟΥ… ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Για άλλη μια φορά το μυστήριο του Μωάμεθ του Πορθητή έρχεται στην επικαιρότητα από τους ίδιους τους Τούρκους, με το ζήτημα της ύπαρξης μιας μυστικής αίθουσας του Πορθητή όπου δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαρη οι άλλοι και στην οποία κρύβονται κάποια πράγματα που θεωρούνται σκάνδαλο για το Ισλάμ.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeniçağ, ο ηγούμενος των Φραγκισκανών, Francesco Suriano, είχε γράψει για μια σπάνια συλλογή του Πορθητή χριστιανικών συμβόλων. Είχε προηγηθεί η κατήχηση του στην Ορθοδοξία από τον πατριάρχη Γεννάδιο, που είχε γράψει κατά παραγγελία του Μωάμεθ και μια πραγματεία για την χριστιανή πίστη.
Σύμφωνα με τον Τούρκο συγγραφέα ιστορικό ερευνητή, Ahmet Erol, οι αποκαλύψεις για το κρυφό δωμάτιο του Μαθέ είναι, «Gizli odasında ne saklıyordu», δηλαδή «τι έκρυβε στο μυστικό του δωμάτιο», είναι πράγματι συγκλονιστικές.
Όπως αναφέρεται, είχε «Meryem Ana’nın resmi olan ikona ve devamlı ateş yanan altın meşale idi», μια μεγάλη εικόνα της Παναγίας και μπροστά της έκαιγε σε μόνιμη βάση ένα καντήλι. Παράλληλα κρατούσε με ευλάβεια πολλές εικόνες χριστιανών Αγίων που είχε συλλέξει από διάφορες εκκλησιές μετά την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Ο ίδιος είχε φροντίσει στο τζαμί που είχε κτίσει με την ονομασία το Τέμενος Φατίχ, που είχε κτιστεί στα ερείπια του ναού των Αγίων Αποστόλων, να κρυφτούν με ευλάβεια τα χριστιανικά ευρήματα της Αγίας Ελένης από τα Ιεροσόλυμα που βρίσκονταν μέχρι τότε στον χώρο αυτό.
Εντύπωση επίσης προκαλεί και η αποκάλυψη ότι προτιμούσε να κάνει παρέα με εξισλαμισμένους Οθωμανούς αξιωματούχους, με τους οποίους μιλούσε άπταιστα ελληνικά, παρά με τους εκ γενετής θρησκόληπτους μουσουλμάνους και μαζί τους αντάλλασσε συχνά απόψεις για την Ορθοδοξία.
Ένα μεγάλο μυστήριο που ακόμα δεν έχει βρει την λύση του καθώς το τουρκικό καθεστώς κρύβει με μεγάλη επιμέλεια την διερεύνηση του.
Ως πότε!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος.

nikosxeiladakis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου