Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Καλαμαριάς Ιουστίνος: «Η συμφωνία αποτελεί βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της Ελληνικής Μακεδονίας»

Την έντονη αντίθεσή του στη συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια για την ονομασία της γειτονικής χώρας, εξέφρασε με δήλωσή του ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, που εκτός των άλλων κάνει λόγο για «βόμβα μεγατόνων» στα θεμέλια της Ελλάδας.


Το κείμενο του Σεβασμιωτάτου αναφέρει:
Με αγωνία, θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθούμε, αυτές τις ημέρες, την εξέλιξη και κορύφωση του λεγομένου «Μακεδονικού ζητήματος». Ενημερωθήκαμε, μέσω του τύπου, για το κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στο κρατίδιο των Σκοπίων.
Ευθαρσώς, ως τοπική Εκκλησία, η οποία μέλη της έχει Ορθοδόξους Έλληνες Μακεδόνες, πολίτες του Ελληνικού κράτους, εκφράζουμε την κάθετη και οριζόντια διαφωνία μας με τους όρους της συμφωνίας αυτής.
Θεωρούμε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της Ελληνικής Μακεδονίας και, γενικότερα, του Ελληνικού κράτους.
Ως Έλληνες, λοιπόν, πολίτες, που κατοικούμε στην Μακεδονία, δηλώνουμε ότι:
• Είναι αδύνατον να δεχθούμε παραχάραξη της ιστορίας.
• Είναι ασεβές να χαρίσουμε την ένδοξη ιστορία της Μακεδονίας μας σε λαό που καμία σχέση δεν έχει με αυτήν.
• Είναι εθνικά επικίνδυνο αλλά και ιστορικά αβάσιμο να αναγνωρίσουμε ως «Μακεδόνες» τους πολίτες του κρατιδίου των Σκοπίων.
• Είναι ανόητο να νομιμοποιήσουμε ως «μακεδονική γλώσσα» μια γλώσσα που δεν έχει σχέση με την γλώσσα του Βασιλιά Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την γλώσσα των Μακεδόνων της εποχής του Αποστόλου Παύλου, την γλώσσα των αγίων φωτιστών των Σλάβων Ελλήνων Θεσσαλονικέων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, που ήταν η ελληνική.
• Είναι γελοίο να αναγνωρίσουμε εμμέσως αλυτρωτικές βλέψεις της Ελλάδος και να δεχθούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία της Μακεδονίας μας, για να μην θιχθεί, τάχα, η πλευρά των Σκοπίων.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα προς κάθε κατεύθυνση για το κείμενο της επαίσχυντης αυτής συμφωνίας. Παρακαλούμε την έντιμη Ελληνική Κυβέρνηση να μη προβεί στην υπογραφή της συμφωνίας και τον πολιτικό κόσμο της πατρίδας μας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Απαιτείται εθνική ενότητα, εγρήγορση αλλά και προσευχή. Η λύση είναι μία. Δεν πρέπει, επ’ ουδενί, να υπογραφεί αυτή η συμφωνία.
Έτσι θα είμαστε άξιοι των προγόνων μας, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους για να μας παραδώσουν πατρίδα ελεύθερη και δημοκρατική, Ορθόδοξη και Ελληνική.
Από το ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη, βροντοφωνάζουμε με όλη μας την καρδιά: Η Μακεδονία, που είναι μία, ήταν, είναι και θα είναι Ελληνική και θα αγωνισθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να παραμείνει Ορθόδοξη και Ελληνική.
vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου