Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΑΝΑΚΑΛΥΦΤΗΚΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ.


Φοτο1Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους Τούρκους όταν σε εργασίες ανακαίνισης ενός παραδοσιακού κτιρίου στον κεντρικό δρόμο İstiklal Caddesi της Κωνσταντινούπολης, η σκαπάνη «χτύπησε» τα πρώτα μνήματα που ήταν θαμμένα κάτω από το έδαφος, ανακαλύπτοντας αίφνης ένα ολόκληρο βυζαντινό χριστιανικό νεκροταφείο.

c83f33f3ee136c7684ae4db2a491f105_k
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, το νεκροταφείο αυτό ανακαλύφθηκε στην περιοχή του Πέραν και στην πολύ γνωστή κεντρική οδό, İstiklal Caddesi και μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως οχτώ τάφοι της βυζαντινής εποχής ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την ανακάλυψη και άλλων τάφων. Μετά την ανακάλυψη αυτή έσπευσαν στον τόπο οι υπεύθυνοι του αρχαιολογικού μουσείου της Κωνσταντινούπολης και μετά από επιτόπια έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τάφοι πρέπει να είναι του τετάρτου ή του πέμπτου αιώνα, μετά την επικράτηση του χριστιανισμού στην νέα πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Το κτίριο στο οποίο γίνονται οι εργασίες ανακαίνισης και όπου ανακαλύφθηκε το βυζαντινό νεκροταφείο, είναι του δεκάτου ενάτου αιώνα. Το 1910 είχε γίνει μια πρώτη αναπαλαίωση αλλά τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε την όψη γενικής κατάρρευσης γι’ αυτό και αποφασίστηκε η ανακαίνισης του. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κτίριο αυτό είχε ανεγερθεί για την εξυπηρέτηση της ιταλικής κοινότητας και είχε πάρει το όνομα του γνωστού Ιταλού ηρώα, Giuseppe Garivaldi.
Έτσι για άλλη μια φορά και με απροσδόκητες συνθήκες το βυζαντινό παρελθόν της Πόλης κάνει ξανά την εμφάνιση του εκπλήττοντας τους ίδιους τους Τούρκους.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr             http://nikosxeiladakis.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%86%cf%84%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b2%cf%85%ce%b6%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%bf-%ce%bd%ce%b5%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%b9%ce%bf/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου