Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Σέρβος Επίσκοπος: Εάν η Ουκρανική Εκκλησία αποκτήσει το αυτοκέφαλο, το ίδιο θα συμβεί, σε πΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Ελλάδα.



«Η Ορθοδοξία απειλείται με σχίσμα, μεγαλύτερο από αυτό μεταξύ Ανατολής και Δύσης», προειδοποίησε  ο Σέρβος  μητροπολίτης Ειρηναίος της Μπάτσκα, αναφερόμενος στην πρόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποδεχθεί ως αυτοκέφαλη την Ουκρανική Εκκλησία, σύμφωνα με το οποίο το επόμενο βήμα θα ήταν το αυτοκέφαλο της ‘μακεδονικής’ Εκκλησίας των Σκοπίων.
Η σερβική εφημερίδα ‘Politika’ αναφέρει τις προειδοποιήσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  και το σύνολο του ορθόδοξου κόσμου για κίνδυνο, μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να στείλει δύο ‘έξαρχους’ στο Κίεβο, λέγοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, βρίσκεται  η απειλή  ενός νέου σχίσματος , τώρα μεταξύ των ανατολικών εκκλησιών.
«Αν συμβεί αυτό, ελπίζω να μην συμβεί, θα  υπάρξει μεγαλύτερη και βαρύτερη διχόνοια από όλες  τις προηγούμενες στην ιστορία της εκκλησίας, μεγαλύτερο και από το σχίσμα του 1054, με το δεδομένο του σημερινού αριθμού των Ορθόδοξων Εκκλησιών και την επιρροή τους στον κόσμο», δήλωσε ο μητροπολίτης Ειρηναίος.
Σημείωσε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν δέχεται την ύπαρξη δύο διαφορετικές Ορθοδοξίες, μία την «φαναριώτικη» και την άλλη της ‘Μόσχας’ και είπε ότι πιστεύει σε μία ιερή, μοναδική και  αποστολική Εκκλησία του Χριστού.
Ερωτηθείς, τι βλέπει εάν η Εκκλησία της Ουκρανίας αποκτήσει το αυτοκέφαλο, την ανεξαρτησία της, απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και στη «Μακεδονική» Εκκλησία, αλλά και στο Μαυροβούνιο, την Αμπχαζία και ίσως ακόμη και στην Ελλάδα.
Tatkovina. info
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου