Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Σερρών Θεολόγος: ''Η Μακεδονία θα σώσει και πάλι την Ελλάδα'' (ΦΩΤΟ)


serron theologos 1
Νέο Ψυχικό | Αθανάσιος Θανόπουλος

Παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε σήμερα, Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών Θυγατέρων Αυτής, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδος στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας στο Νέο Ψυχικό.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης, Υπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Μακεδονίας κ. Θεολόγος, πλαισιούμενος από τον Β' Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ιερώνυμο Κάρμα, τον Αρχιερατικό της 18ης Περιφερείας Αρχιμ. Νεκτάριο Τσολίδη, τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφάνιο Αρβανίτη, τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο και τους συνεφημεριους του, και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στις μνήμες των Αγίων που εορτάζει η Εκκλησία και στον βίο και το μαρτύριο της Αγίας Σοφίας και των τριών Θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδας.
''Οι μνήμες των Αγίων μας είναι άριστες ευκαιρίες αφενώς μεν πνευματικής οικοδομής, αφετέρου δε πνευματικού αναβαπτισμού για όλους εμάς. Ο Θεός μας χάρισε τους Αγίους στη ζωή μας και μέσα από αυτούς πιστοποιείται το μέγεθος της αγάπης και της φιλανθρωπίας Εκείνου. Οι Άγιοι της Εκκλησίας είναι φανερώσεις της δυνάμεως του Χριστού, γιατί μέσα από αυτή την δύναμη πορεύθηκαν οι Άγιοι'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Σερρών τόνισε: ''Κι εμείς σήμερα και χθες το απόγευμα συγκεντρωθήκαμε στον Ιερό αυτό Ναό για να τιμήσουμε τις Άγιες εκείνες οι οποίες δόξασαν τον Θεό με την πορεία τους και την ομολογία τους. Το μαρτύριο είναι το ευλογημένο τέλος μια ζωής αφιερωμένη στον Χριστό. Το αίμα του μαρτυρίου είναι η επισφράγηση μιας ολόκληρης ζωής δοσμένης ολοκληρωτικά στον Θεό. Το μαρτύριο δεν είναι μια στιγμή αλλά είναι μια ολόκληρη ζωη. Σε αυτή τη μαρτυρία τους, την δύναμη της πίστεώς τους καλούμαστε όλοι μας σήμερα να αναβαπτιστούμε.''
''Στη σημερινή εποχή, όπως και σε κάθε εποχή, αυτό πολεμά με λυσσώδη μανία ο διάβολος, την πίστη των ανθρώπων στον Θεό, γιατί αυτή η πίστη ανασταίνει τους ανθρώπους. Με διάφορους τρόπους πολεμά ο διάβολος την πίστη, άλλοτε με διωγμούς. Πέρασε από αυτό το στάδιο η Εκκλησία, και σήμερα περνά. Αλλά πόλεμος κρύβεται και στη φαινομενική ησυχία, πόλεμος κρύβεται όταν τα πάντα φαίνονται ήρεμα και γαλήνια, τότε μέσα από τον συμβιβασμό, τότε μέσα από την ησυχία που κρύβει μέσα πολλούς και μεγάλους πνευματικούς κινδύνους αλλοιώσεως του χριστιανικού φρονήματος, και τότε η πίστη διώκεται και αμφισβητείται''.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: ''Σήμερα οι 4 άγιες γυναίκες μας δίνουν ένα δυνατό σύνθημα μέσα από την σημειολογία των ονομάτων τους. Ερχόμαστε να μαθητεύσουμε στο τι είναι πραγματικά η ζωή. Μέσα από την ετυμολογία των ονομάτων μας έρχονται οι ίδιες να μας διδάξουνε τον πλούτο τον πραγματικό του ανθρώπου. Έτσι χτίζουμε το σπίτι μας το πνευματικό, θεμέλιο την πίστη, οδηγητική δύναμη την ελπίδα και στέγη την αγάπη προς τον θεόν και τον κάθε άνθρωπο. Χρεωκοπήσαμε πνευματικά γιατί τα ξεχάσαμε αυτά. Ιδού η ευθύνη όλων μας, να ακολουθήσουμε τον δρόμο των Αγίων και να εμπνευστούμε από τα ονόματα των σήμερα τιμωμένων Αγίων, να εμπνευστούμε από την πίστη τους, από την ελπίδα τους και από την αγάπη τους, έτσι ώστε να γίνουμε οι σοφοί άνθρωποι''.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο που σήμερα προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, αλλά και στους πατέρες που παρέστησαν στην εορτή της Αγίας Σοφίας.
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την άδεια να λειτουργήσει στον Ιερό Ναό, και επίσης ευχαρίστησε τον Αρχιμ. Ιωαννίκιο για την ευγενική πρόσκληση και τις εγκάρδιες ευχές.
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στον πνευματικό του πατέρα, μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τονίζοντας ότι: ''Προσπαθούμε να βαδίσουμε στα βήματα εκείνου, βέβαια είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι Χριστόδουλος θα ξαναγεννηθεί. Χριστόδουλος δεν θα ξαναγεννηθεί τουλάχιστον για τα επόμενα 200 χρόνια. Τέτοιος άνθρωπος, τέτοιος ηγέτης, τέτοιος πατέρας, τέτοιος διοικητής της Εκκλησίας είναι δύσκολο να ξαναγεννηθεί σε αυτή την πατρίδα. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν ο άνθρωπος της αγάπης και της προσφοράς.''
''Να στηρίζουμε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που είναι πατέρας και ηγέτης της Εκκλησίας, και ο οποίος διεξάγει μεγάλο έργο για την Εκκλησία και την πατρίδα μας'' πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.
Επίσης ο Μητροπολίτης Σερρών αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Μακεδονίας υπογραμμίζοντας: ''Έρχομαι από τις Σέρρες και σας μεταφέρω από εκεί τον παλμό των Μακεδόνων, επίσης και τον παραπικρασμό τους, για όλα αυτά τα οποία γίνονται τον τελευταίο καιρό στην πατρίδα μας. Η Μακεδονία πάντοτε ήταν ο προμαχώνας της Ελλάδας, ήταν πάντοτε γη ηρώων, γη μαρτύρων. Τα όσα σήμερα γίνονται εντός και εκτός έχουν πικράνει τους Μακεδόνες τους Έλληνες, διότι είναι ξένα προς την αλήθεια, είναι ξένα προς την δικαιοσύνη. Πρέπει να πορευθούμε με ψηλά το κεφάλι, διασφαλίζοντας τα δικά μας συμφέροντα.
Τέλος ο κ. Θεολόγος τόνισε χαρακτηριστικά: ''Εκεί στη Μακεδονία υπάρχει λαός που ανησυχεί, λαός που δεν συμβιβάζεται, λαός ο οποίος θέλει και από τους άρχοντες και από την Εκκλησία να σταθούν όρθιοι. Η Μακεδονία θα σώσει και πάλι την Ελλάδα, και μήπως δεν την έσωσε; Γι' αυτό έλεγε και ο Ίων Δραγούμης, και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, «τρέξτε Έλληνες να σώσετε την Μακεδονία, γιατί η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα».''
romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου