Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Νέο προκλητικό σόου των Τούρκων: Κρέμασαν μουσουλμανική επιγραφή στην Αγιά Σοφιά.

 Ξεπέρασαν κάθε όριο οι Τούρκοι. Κρέμασαν μουσουλμανική επιγραφή στην Αγιά Σοφιά.












Συνεχίζουν ακάθεκτοι, ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας οι Τούρκοι, να δυναμιτίζουν το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτή τη φορά, κι ενώ έχουν ξανακλιμακώσει την εμπρηστική ρητορική εναντίον της Ελλάδας, κρέμασαν φωτεινή, μουσουλμανική επιγραφή για τον Αλλάχ στην Αγιά Σοφιά, προκειμένου να τιμήσουν την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού.

Την ώρα λοιπόν που ο Ερντογάν διαβεβαίωνε ενώπιον του Πατριάρχη ότι σέβεται την ανεξιθρησκεία και μάλιστα καλούσε του Έλληνες της Πόλης να... επιστρέψουν, έδινε εντολή να αναρτηθεί αυτή η φωτεινή επιγραφή, που γράφει «Ο θεός είναι ένας, ο Αλλάχ».

Συνήθως, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, οι Τούρκοι τοποθετούν φωτεινές επιγραφές στα τζαμιά της πόλης, ωστόσο πρώτη φορά κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Αγιά Σοφιά, που από πέρυσι το καλοκαίρι λειτουργεί ως τζαμί.

Αγιά Σοφιά: Τζαμί μετά από 86 χρόνια

H Αγιά Σοφιά άνοιξε και επίσημα τις πύλες της στους Μουσουλμάνους πιστούς ως τζαμί μετά τη μετατροπή της σε χώρο θρησκευτικής λατρείας τον Ιούλιο του 2020, απόφαση που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις ανά τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα.

Ήταν έμπνευση του Μεγάλου Κωνσταντίνου, το όραμα του Ιουστινιανού το δημιούργημα των δύο πιο σημαντικών αρχιτεκτόνων της Αυτοκρατορίας του Βυζαντίου.Το πιο ιερό επίτευγμα της χριστιανικής αρχιτεκτονικής, η Αγιά Σοφιά.

Επί Ιουστινιανού το 532 αρχίζει η κατασκευή της Αγιάς Σοφιάς, στα θεμέλια του ναού που είχε χτίζει ο Μέγας Κωνσταντίνος. Τα σχέδια ανήκουν στους αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο. Είναι εκείνοι που έχτισαν το πιο φανταστικό και εμπνευσμένο χαρακτηριστικό της Αγίας Σοφίας, το μεγάλο τρούλο. Περισσότεροι από 10.000 εργάτες εργάστηκαν  για την ανοικοδόμηση της.Χρησιμοποίησαν τα  πιο ακριβά υλικά ,χρυσό, πολύτιμους λίθους, λευκό μάρμαρο, ασήμι, και τελικά, μέσα σε λιγότερο από έξι χρόνια, ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής, η Αγιά Σοφιά, θα επαναπροσδιόριζε το κέντρο της χριστιανικής πίστης. Το κολοσσιαίο έργο χωρούσε 23.000 πιστούς και υπηρετούσαν 800 ιερείς. Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που όμοιό του δεν υπάρχει. Για χίλια και πλέον χρόνια, η Αγιά Σοφιά θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και της ρωμιοσύνης. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.

Ήταν 29 Μαΐου του 1453 όταν ακούστηκε η κραυγή "Η Πόλις Εάλω" και η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των θρύλων "έπεφτε" στα χέρια των Οθωμανών. Μια μέρα πριν έμελλε να τελεστεί και η τελευταία Θεία Λειτουργία μέσα στον μεγαλοπρεπή ναό. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και υπερασπιστές της Πόλης μεταλαμβάνουν και ο αυτοκράτορας εμψυχώνει τον λαό να αντισταθεί γενναία λίγο πριν πέσει ηρωικά. Μ

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγιά Σοφιά λεηλατείται, βεβηλώνεται και μετατρέπεται σε μουσουλμανικό τέμενος. To 1934 o Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, μετέτρεψε τον ναό σε μουσείο.

Στις 6 Δεκεμβρίου του 1985 ανακηρύχθηκε από την Ουνέσκο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς… Στις 24 Ιουλίου 2020, ύστερα από 86 χρόνια έγινε ξανά τζαμί...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου