Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Οικουμενικός Πατριάρχης: Αν η Αγιά Σοφία γίνει τζαμί, εκατομμύρια Χριστιανοί θα στραφούν κατά του Ισλάμ.

Κάλεσε τον τουρικό λαό να διαφυλάξει την οικουμενικότητα του μνημείου τονίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι η ενότητα»patriarxis-vartholomaios


Μήνυμα στην Τουρκία ότι τυχόν μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ» έστειλε την Τρίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο ζήτημα ενόψει της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου για την προσφυγή που ζητά να εξεταστεί αν στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ είναι αυθεντική ή πλαστή. Αν το δικαστήριο δεχθεί την προσφυγή, κρίνει δηλαδή ότι η υπογραφή είναι πλαστή, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία προσπάθειας μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου. Η Αγιά Σοφιά ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ» τόνισε επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο κήρυγμά του μετά την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ.

Δείτε την αναφορά του κ. Βαρθολομαίου στο 2:19:00 του βίντεο που ακολουθεί



Η αναφορρά του κ. Βαρθολομαίου έχει ως εξής:

«Το έτος 2016 απεστείλαμεν Γράμμα εις τον τότε διευθυντήν Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών.

Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου.

Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ.

Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου