Η Κωνσταντινούπολη είναι μια μουσουλμανική πόλη, αλλά εδώ βρίσκεται το παγκόσμιο πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας. Στη συνοικία Φενέρ, σε έναν δυσδιάκριτο δρόμο, βρίσκεται ο κύριος Καθεδρικός Ναός του Οικουμενικού Πατριαρχείου - η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Εδώ και πάνω από 400 χρόνια, από το 1601, βρίσκεται εδώ η κατοικία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Οι πιο ευγενείς και εύπορες ελληνικές οικογένειες εγκαταστάθηκαν κοντά στην κατοικία και η περιοχή έγινε το κέντρο της ορθόδοξης κοινότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Και τον εικοστό αιώνα άρχισαν οι διωγμοί των Ελλήνων. Τον Σεπτέμβριο του 1955 σημειώθηκε κύμα πογκρόμ σε όλη την Τουρκία και την Κωνσταντινούπολη. Σχολεία, σπίτια και εκκλησίες καταστράφηκαν. Μετά από αυτά τα γεγονότα, πολλές ελληνικές οικογένειες έφυγαν. Και τώρα στην περιοχή Φενέρ μπορείτε να δείτε παλιά κατεστραμμένα σπίτια ως υπενθύμιση εκείνων των τρομερών γεγονότων. Και η περιοχή εποικίστηκε από Τούρκους.
Μέχρι την εποχή που ο ναός του Αγίου Γεωργίου έγινε κατοικία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, υπήρχε μοναστήρι εδώ. Και από το 1601, η τοποθεσία της κατοικίας του Πατριάρχη δεν έχει αλλάξει. Αλλά η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε αρκετές φορές, μεταξύ άλλων μετά από πυρκαγιές το 1720 και το 1738.
Η κεντρική πύλη της εκκλησίας είναι πάντα κλειστή σε ανάμνηση του γεγονότος ότι ο Πατριάρχης Γεώργιος Ε' δολοφονήθηκε άγρια σε αυτό το μέρος το 1821. Κατηγορήθηκε για την οργάνωση της ελληνικής εξέγερσης και κρεμάστηκε ακριβώς στην πύλη του ναού. Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Γεώργιος Ε' ανακηρύχθηκε άγιος ως μάρτυρας.
Εξωτερικά η εκκλησία φαίνεται πολύ λιτή, αλλά εσωτερικά είναι πλούσια διακοσμημένη. Κοντά χτίστηκαν διοικητικά κτίρια, η κατοικία του Πατριάρχη και βιβλιοθήκη. Κεφάλαια για αυτό διέθεσε ο Έλληνας βιομήχανος Παναγιώτης Αγγελόπουλος.
Στον ίδιο τον ναό, την προσοχή τραβούν το λαξευμένο, επίχρυσο τέμπλο και οι ψηφιδωτές εικόνες που συγκεντρώθηκαν από τις κλειστές εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης. Στα δεξιά του τέμπλου μπορείτε να δείτε το κυρίως ιερό - τμήμα της στήλης μαστίγωσης με τα υπολείμματα ενός δακτυλίου. Σύμφωνα με το μύθο, σε αυτήν δέθηκε ο Ιησούς Χριστός κατά τη διάρκεια της μαστίγωσης.
Δεξιά, κατά μήκος του τοίχου υπάρχουν σαρκοφάγοι των αγίων μεγαλομαρτύρων βασίλισσας Θεοφανίας, Σολομωνίας και Ευφημίας. Και στα αριστερά υπάρχουν λειψανοθήκες με τα λείψανα των Ευαγγελιστών, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου.
Στο δεξιό τοίχο υπάρχει ένα άλλο προσκυνητάρι - μια αρχαία εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Παναγίαστης» (Παμμακάριστα) σε πλούσιο χρυσό πλαίσιο. Αυτή είναι μια από τις ιδιαίτερα σεβαστές εικόνες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Προς τιμήν αυτού του ιερού, έχει καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα εορτασμού, η 1η Σεπτεμβρίου, παλαιού τύπου.
Δυστυχώς, δεν μπορείτε να ανεβείτε στη στοά, αλλά θα ήθελα να δω την εκκλησία από ψηλά. Κάτω από τη γκαλερί, απέναντι από το βωμό, μπορείτε να δείτε μια ψηφιδωτή εικόνα του Χριστού - Εμμανουήλ του Σωτήρος. Αυτή η εικόνα είναι αρκετά σπάνια. «Και θα αποκαλέσουν το όνομά του Εμμανουήλ...» Το όνομα αυτής της εικόνας συνδέεται με την προφητεία του Ησαΐα (Ησαΐας 7:14), η οποία εκπληρώθηκε στη Γέννηση του Χριστού (Ματθαίος 1:21-23)
Μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες στην εκκλησία. Και, αυτό που είναι ακόμα πιο ευχάριστο είναι ότι δεν υπάρχουν ειδικοί φράχτες κοντά στα ιερά. Χωρίς μπάρες, χωρίς θωρακισμένο γυαλί. Μπορείτε να αγγίξετε τη στήλη μαστιγώματος και να πλησιάσετε πολύ τις αρχαίες εικόνες.
Και σύμφωνα με την παράδοση, για όσους αγαπούν τα βίντεο προτείνω να δουν το βίντεο.
Αν βρίσκεστε στην Κωνσταντινούπολη, σας προτείνω να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι λειτουργίες γίνονται στον ναό και είναι προτιμότερο να έρθετε στον ελεύθερο χρόνο σας.
ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου