Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Τουρκική προβοκάτσια στην Θράκη προάγγελος κλιμάκωσης στα ελληνοτουρκικά;



Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής

Ένα αναμενόμενο (για όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς) περιστατικό συνέβη στην Κομοτηνή. Ένα περιστατικό βανδαλισμού και κλοπής τρακαρισμένου αυτοκινήτου, που έρχεται να ταράξει τα «ηρεμία» των τελευταίων μηνών. Ένα περιστατικό που κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως «ενέργεια ηλιθίων» ενώ κάποιοι άλλοι μιλάνε για εξόφθαλμη προβοκάτσια…Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε «επίθεση» που έγινε το βράδυ μεταξύ 7 και 8 Δεκεμβρίου 2015 στα νέα γραφεία του μειονοτικού κόμματος Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας (ΚΙΕΦ – DEB) στην Κομοτηνή, την οποία πραγματοποίησαν άγνωστοι, την περασμένη νύχτα, σε ώρα που δεν βρισκόταν κανείς μέσα σε αυτά… Τα νέα γραφεία βρίσκονται στις παρυφές της βόρειας συνοικίας της Κομοτηνής, στην έξοδο της πόλης προς τον κάθετο άξονα της Βουλγαρίας και δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμη εκεί τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος.

Αφού σημειώσουμε πως τα γραφεία του ρατσιστικού εθνικιστικού κόμματος των τουρκοφρόνων μεταφέρθησαν πρόσφατα εκτός της πόλης της Κομοτηνής (μεταφορά για την οποία είχε προλεχθεί πως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σε «ασφαλείς καταστροφές – προβοκάτσιες»), σε κοντινό χωριό που απέχει 8 χιλιόμετρα, θα επιμείνουμε στην εκδοχή της προβοκάτσιας που έχει σαν στόχο την διατάραξη της ηρεμίας στην περιοχή, αλλά και την επιτάχυνση των αλλαγών προσώπων που έχει δημιουργήσει μία σημαντική μερίδα παλαιών «τουρκοφρόνων» και κατέγραψε ένα κλίμα δυσφορίας από την πλευρά της Άγκυρας που επιθυμεί να έχει τους δικούς της πιστούς (στο κυβερνών κόμμα και στον Ταγίπ Ερντογάν) στις «θέσεις κλειδιά».

Δεν είναι μόνο οι βανδαλισμοί με σπρέι και τα συνθήματα που γράφτηκαν στα γραφεία του DEB, αλλά κα η κλοπή του τρακαρισμένου αυτοκινήτου του Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος (γνωστός λάτρης του Κεμαλισμού, αλλά και γνωστός λάτρης της υπερβολικής ταχύτητας) είχε χάσει τη ζωή του σε τροχαίο όταν προσέκρουσε σε γεωργικό μηχάνημα (τρακτέρ), τον Ιούλιο του 1995.

Οι «βάνδαλοι», λοιπόν, δεν περιορίστηκαν στα συνθήματα στους τοίχους του κτιρίου που στεγάζεται το DEB, αλλά έκλεψαν και το τρακαρισμένο αμάξι του νεκρού Αχμέτ Σαδίκ!!! Και μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την κλοπή χωρίς κανένας από το χωριό (ή κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο) να αντιληφθεί οτιδήποτε. Κανένας δεν είδε κάποιο όχημα μεταφοράς αυτοκινήτων, κανένας δεν άκουσε θορύβους ή ομιλίες μέσα στη νύχτα!!!
Οι δράστες που έγραψαν με σπρέι “Φρουροί της Θράκης” στα τζάμια και τους τοίχους των γραφείων, έσπασαν επίσης ένα τζάμι (όχι περισσότερα, ίσως για να μην γίνουν πολλά τα έξοδα αντικατάστασης των ζημιών), ένα φωτοτυπικό μηχάνημα ενώ παραβιάστηκαν και οι εξωτερικές πόρτες του διώροφου κτιρίου.
Το περιστατικό ερευνάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ, όπως είναι λογικό, καμία εκτίμηση ή σχόλιο δεν υπάρχει από τις ελληνικές αρχές, μέχρι να εκτιμηθούν οι συνθήκες της επίθεσης.

Η επίθεση χαρακτηρίζεται ως προβοκάτσια, επειδή το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν φωνές δυσαρέσκειας (από τους τοπικούς παλαιούς «έγκριτους» της Άγκυρας στην περιοχή, όπως προαναφέραμε), γεγονός απαγορευτικό, αφού δημιουργούσε συνθήκες διάσπασης της «ένα πράγμα» μουσουλμανικής (τουρκικής σύμφωνα με την Τουρκία) μειονότητας της Ελληνικής Θράκης. Μάλιστα, παρατηρώντας από την πλευρά μας το συγκεκριμένο «φαινόμενο» της διάσπασης, υπήρξε η διαπίστωση πως δεν είχε χαρακτηριστικά περιορισμένα σε μία μόνο περιοχή, αλλά είχε διασπαρεί σε έναν όχι ευκαταφρόνητο αριθμό μουσουλμανικών χωριών.

Η προβοκάτσια αυτή έρχεται για να λειτουργήσει ενωτικά έναντι του «κινδύνου» των «Φρουρών της Θράκης» και των εθνικιστών της περιοχής. Με την πρώτη ματιά, πρόκειται για μία προβοκάτσια εσωτερικής κατανάλωσης, για μία επιχείρηση τρομοκράτησης των τουρκοφρόνων (που έχουν μία σειρά από οικονομικά επιδόματα για να αποδεχτούν τον Ερντογάν και να «φιλήσουν το χέρι» των ψευτομουφτήδων) της Ελληνικής Θράκης.

Πρόκειται για μία ενέργεια – απόπειρα άσκησης βίαιης ψυχολογικής πίεσης – καταναγκασμού στους μουσουλμάνους που Ελληνικής Θράκης, οι οποίοι διαπιστώνοντας την «δημοκρατικότητα» του Ερντογάν (τόσο από τα ΜΜΕ, όσο και από ταξίδια τους στην γειτονική Τουρκία), όσο και στον εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη ξεσπάσει στην Τουρκία μεταξύ των Κούρδων του ΡΚΚ και κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά εσχάτως και την «χρήση» των Τουρκμένων της Συρίας, οι οποίοι έγιναν στόχος του Πούτιν εξαιτίας της αλαζονείας του τούρκου προέδρου που προχώρησε στην κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους, άρχισαν να απομακρύνονται από το «όραμα» του τούρκου προέδρου περί επαναφοράς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Υπήρξαν και μία σειρά από άλλα περιστατικά (ελάσσονος σπουδαιότητας) που προστέθηκαν στα δύο κυρίαρχα θέματα (ελευθερίας και στοχοποίησης), τα οποία δημιουργούσαν συνθήκες διάλυσης της «τουρκοφροσύνης» των μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ψευτομουφτήδων να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις με τουρκικές πόλεις (συλλόγους κ.α. που θα χρηματοδοτήσουν τις «δράσεις» του τουρκισμού στην Ελληνική Θράκη, δηλαδή θα γεμίσουν τις τσέπες των «προσωπικοτήτων» οι οποίοι με τη σειρά τους θα μοιράσουν ψίχουλα με επιδόματα μαντήλας, φοίτησης σε μαθήματα Κορανίου, παράνομους παιδικούς σταθμούς, στέγασης μαθητών σε σπίτια που νοικιάζει και ελέγχει η Άγκυρα κ.α….)

Ανακοίνωση - καταγγελία του DEB για το περιστατικό 

Τα νέα γραφεία του DEB στην Κομοτηνή δέχτηκαν επίθεση από άγνωστα άτομα στην νύχτα της 7ης προς 8η Δεκεμβρίου.

Κατά την επίθεση τα γραφεία υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ στους τοίχους γράφτηκε το σύνθημα ¨Οι Φρουροί της Θράκης¨. Ενώ κλάπηκε και από την ¨Γωνία Αχμέτ Σαδίκ¨ που είχε συσταθεί εκεί και το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο αείμνηστος ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του κόμματος μας Αχμέτ Σαδίκ όταν έχασε την ζωή του στο ύποπτο εκείνο ατύχημα. Επιθυμούμε να αναφέρουμε πως θεωρούμε άκρως λυπηρό για την χώρα μας να υπάρχουν άνθρωποι και λογικές που αποσκοπούν στο κέρδος διαμέσου της κλοπής του αυτοκινήτου στο οποίο έχασε την ζωή του ο Σαδίκ Αχμέτ.\

Καταγγέλλουμε έντονα αυτήν την άθλια επίθεση που έχει ως στόχο το κόμμα DEB και τον αείμνηστο ηγέτη μας Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Αυτή η άσχημη και ύπουλη επίθεση υπενθύμισε για μια κόμη φορά στην κόσμο μας την σημασία και την αξία του κόμματος DEB και του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ.

Δηλώνουμε ως κόμμα DEB πως δεν πρόκειται να αφήσουμε έτσι αυτή την άσχημη επίθεση, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δημοκρατική και νόμιμη οδό για την διαφώτιση του περιστατικού αυτού, ενώ θα καταβάλουμε προσπάθειες για την προσαγωγή των δραστών στην δικαιοσύνη.

Μετά από την επίθεση η αστυνομία ήρθε και έκανε τις δέουσες έρευνες. Επιθυμούμε να τονίσουμε την προσδοκία μας, στο τέλος των ερευνών και το συντομότερο δυνατό, οι δράστες αυτής της άσχημης επίθεσης να συλληφθούν και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ανακοίνωση - σκάνδαλο από το DEB για τη Συρία

Ως κόμμα DEB, καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την απάνθρωπη σφαγή σε βάρος των Τουρκμένων στην περιοχή Μπαγίρ Μπουτζάκ στα νότια του Χατάι.

Θεωρούμε απαράδεκτη κάθε σκληρότητα σε βάρος των αθώων αυτών ανθρώπων που δεν έχουν άλλο σκοπό πέραν του να ζούνε με γαλήνη στα εδάφη της δικής τους πατρίδας. Κάνουμε έκκληση προς κάθε χώρα, φορέα και οργάνωση με συνείδηση, ώστε να λήξει το συντομότερο αυτή η σκληρότητα.

Σε δηλώσεις του ο γιός του Σαδίκ απειλεί την Ελλάδα με... οικονομικές κυρώσεις!

Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ γιός του ηγέτη των Τούρκων της δυτικής Θράκης Δρ. Σαδίκ Αχμέτ, μετά από την κλοπή του αυτοκινήτου με το οποίο έγινε το ατύχημα στις 4/7/1995 δήλωσε πως ¨Εμείς ζητάμε το αυτοκίνητο στο οποίο έχασε την ζωή του ο Σαδίκ Αχμέτ¨.

Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ διακόπτοντας τις επιχειρηματικές συνομιλίες που είχε στην Αθήνα, ήρθε με ιδιωτικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης-Καβάλας και σε δήλωση που έκανε εκεί, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την άμεση σύλληψη των δραστών.

Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ ανέφερε είπε πως είναι πολύ άσχημο μια τέτοια επίθεση να συμβαίνει στην κοιτίδα της δημοκρατίας στην Ελλάδα και δήλωσε : ¨Η επίθεση που έγινε σε μια χώρα σαν την Ελλάδα εξέπληξε ιδιαίτερα εμένα και την οικογένεια μου. Κατά την γνώμη μου η επίθεση έχει δύο διαστάσεις. Πρόκειται για μια επίθεση κατά του κόμματος DEB και δεύτερον κατά του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Είναι επίσης και μια επίθεση κατά της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Για 20 χρόνια προσέχαμε αυτό το αυτοκίνητο σαν τα μάτια μας. Αλλά από χτες το βράδυ μας το πήραν. Να μην ξεχάσουν όμως το εξής, στο αμάξι αυτό υπάρχει ακόμη το αίμα του πατέρα μου. Το περιστατικό αυτό μας πλήγωσε βαθιά¨.

Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε : ¨Θέλω να απευθυνθώ από εδώ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κύριε πρωθυπουργέ ζητάμε να μην γίνουν ξανά αυτά τα περιστατικά στην δυτική Θράκη. Ζητάμε από το υπουργείο Εσωτερικών οι υπεύθυνοι για το περιστατικό να βρεθούν, να παραδοθούν στην δικαιοσύνη και τιμωρηθούνε. Πιστεύω στην ευαισθησία του κύριου πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα, διότι ξέρω πως σε όλες τις ομιλίες του καταγγέλλει τέτοια φασιστικά περιστατικά¨.

Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ υπενθύμισε πως συνεχώς επενδύει στην Ελλάδα και είπε : ¨ Είμαι ένας επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης εταιρίας που συμβάλλω στην ελληνική οικονομία με τις επενδύσεις που κάνω εδώ. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Εμείς θέλουμε να κάνουμε επενδύσεις εδώ. Αλλά εάν τα άτομα που προστατεύουν την περιοχή δεν τους αρέσει, τότε δεν υπάρχει κάτι να γίνει. Η δυτική Θράκη και η Ελλάδα δεν προστατεύεται έτσι. Η Ελλάδα προστατεύεται με επενδύσεις που γίνονται και με την διασφάλιση σεβασμού στα δικαιώματα τις ελευθερίες, τους νόμους και τις διατάξεις¨.

Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ ανέφερε πως ζήτησε ραντεβού με την Αστυνομική Διεύθυνση Κομοτηνής, την περιφέρεια και όλους τους αρμόδιους και πήρε θετικές απαντήσεις και πρόσθεσε : ¨ Εμείς ζητάμε το αυτοκίνητο στο οποίο έχασε την ζωή του ο Σαδίκ Αχμέτ. Παρακαλώ την ελληνική αστυνομία και τις ελληνικές αρχές για αυτό. Παρακαλώ βρείτε το αυτοκίνητο του Αχμέτ Σαδίκ και δώστε το σε εμάς¨.

Ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ ολοκλήρωσε την δήλωση του λέγοντας: ¨ Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς και ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζή μου τηλεφώνησαν και μου ευχήθηκαν περαστικά, τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό. Ελπίζω πως από τώρα και μετά δεν θα συμβούν τέτοιου είδους επιθέσεις ούτε στην μειονότητα μας, ούτε στο κόμμα DEB, ούτε στην οικογένεια του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Εμείς δε θα συνεχίσουμε να ζούμε στην Δυτική Θράκη μέσα σε φιλία, ειρήνη και αδερφοσύνη¨.

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Την εκδοχή της προβοκάτσιας στα γραφεία του κόμματος DEB (το οποίο εξυπηρετεί το τουρκικό προξενείο) στην Κομοτηνή έρχεται να ενισχύσει και η ταχύτητα αντίδρασης της γείτονος, αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε μια κατάπτυστη ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για τουρκική μειονότητα στη Θράκη.
Τι γράφει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:
Με λύπη μας έγινε γνωστή η επίθεση που πραγματοποίησαν χτες το βράδυ άγνωστα μέχρι τώρα άτομα, στα Κεντρικά Γραφεία του κόμματος DEB (που κατέχει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης) τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 8 χλμ από την Κομοτηνή.
Ευχόμαστε το συντομότερο δυνατό να διαφωτιστεί αυτό το περιστατικό κατά το οποίο εκλάπη και το όχημα στο οποίο το 1995 έχασε την ζωή του ο αείμνηστος ηγέτης της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης Δρ. Σαδίκ Αχμέτ και το οποίο εκτίθετο στο κτίριο. Για αυτό και οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν τις δέουσες προσπάθειες.
Η προβοκάτσια αυτή, όμως, έρχεται και σε μία χρονική περίοδο, η οποία προσφέρεται και για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία, όπου η εφαρμοζόμενη πολιτική των Ερντογάν -Νταβούτογλου (παρά την πρόσφατη εκλογική νίκη του κυβερνώντος κόμματος) φαίνεται να δημιουργεί σειρά αρνητικών αντιλήψεων – προσεγγίσεων στους τούρκους πολίτες.
Με την κατάλληλη «διαφήμιση»- προώθηση, η συγκεκριμένη επιθετική προβοκατόρικη ενέργεια (βανδαλισμός και κλοπή) στα γραφεία του DEB μπορεί να μετασχηματίσει την γνώμη των τούρκων πολιτών και να τους συσπειρώσει εναντίον της Ελλάδας. Εξάλλου, είναι ήδη καταγεγραμμένη και η επιθετική διάθεση της κυβέρνησης του Νταβούτογλου στο Αιγαίο, όπου η Άγκυρα προχωρά σε καθημερινές προκλήσεις προς την Αθήνα.

Το μέγα ερώτημα που προκύπτει μετά από αυτή την προβοκάτσια, είναι: Πρόκειται για ένα περιοδικό - μεμονωμένο γεγονός από αυτά που κατά περιόδους (μία έως δύο φορές το χρόνο) συνηθίζει να δημιουργεί η Τουρκία στην Ελληνική Θράκη, ή, μήπως πρόκειται για την έναρξη μίας περιόδου υψηλής έντασης στα ελληνοτουρκικά μέσω επαναλαμβανόμενων «επεισοδίων» (προβοκάτσιες) στην Θράκη, στην Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και στα νησιά του νοτιο-ανατολικού Αιγαίου (ό,που δηλαδή υπάρχουν σημεία «ενδιαφέροντος» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής), αλλά και σε επεισόδια θαλάσσης και αέρος που σκοπεύει δημιουργήσει η Τουρκία του «σουλτάνου» Ερντογάν;
Αν λάβουμε υπόψη μας την δυσχερή θέση της γείτονος, στην οποία οδηγήθηκε μέσω των προσωπικών πολιτικών του κυβερνητικού διδύμου Ερντογάν – Νταβούτογλου, μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε για το ενδεχόμενο σοβαρής κλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πιθανή κορύφωση το διάστημα Μαρτίου και πρώτου 15νθημέρου του Απριλίου 2016;                http://kostasxan.blogspot.com/2015/12/blog-post_119.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου