Ο ηγούμενος της Μονής Αγκαράθου Γεράσιμος το όνομα του οποίου βρισκόταν ανάμεσα στα φαβορί είναι ο νέος Μητροπολίτης Πέτρας ο οποίος αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο του μακαριστού Νεκτάριου, μετά απο την απόφαση της Συνόδου η οποία εξ αρχής έδειχνε ... δύσκολη υπόθεση. Η χειροτονία του θα γίνει στις 19 του μήνα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.
Ο ίδιος εμφανώς συγκινημένος απηύθηνε ένα μικρό μήνυμα για την εκλογή του.
Ο Γεράσιμος κατά κόσμον Γεώργιος Μαρματάκης σε ηλικία 46 ετών θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο άξια τέκνα της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ο ίδιος άσκησε τον μοναχικό του βίο στο μοναστήρι της Αγκαράθου οπου σήμερα είναι ηγούμενος.
Σημειώνεται ότι ο νέος Μητροπολίτης εξελέγη με 5 ψήφους έναντι 2 που έλαβε ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος Διαμαντάκης και 1 που έλαβε ο πρωτοσύγγελος Πέτρας Τίτος Ταμπακάκης οι οποίοι συμπλήρωσαν το Τριπρόσωπο.
Εμφανώς συγκινημένος ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου Ευγένιος εξήγησε τα κριτήρια επιλογής του τονίζοντας ότι δεν θα μπορούσε παρά να στηρίξει τον διάδοχο του πνευματικού του πατέρα μακαριστού Νεκτάριου που ήταν ο Πρωτοσύγγελός Πέτρας Τίτος. " Η επιλογή μου ήταν ο Τίτος ωστόσο για την ενότητα της Εκκλησίας αποφάσισα να στηρίξω τον Γεράσιμο" ανέφερε.
Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης :Αυτός είναι ο νέος Μητροπολίτης !
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνελθούσα εις Συνοδικήν Συνεδρίαν, σήμερον 8ην Δεκεμβρίου 2015 εν Ηρακλείω, παρόντων απάντων των Μελών Αυτής, ησχολήθη με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.
Η Ιερά Σύνοδος, ψήφων κανονικών γενομένων, εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, προέβη εις την εκλογήν Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου.
 Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου εξελέγη ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μαρματάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου,, όστις ακολούθως έδωκε το νενομισμένο Μικρόν Μήνυμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.
Το Μέγα Μήνυμα του Θεοφιλεστάτου Εψηφισμένου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, θα δοθή υπ’ αυτού την Παρασκευήν, 18ην Δεκεμβρίου και ώραν 6.00 μ.μ., η δε εις Επίσκοπον χειροτονία αυτού θα τελεσθή το Σάββατον, 19ην Δεκεμβρίου ε.ε., εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ Αγίου Μηνά Ηρακλείου.Αυτός είναι ο νέος Μητροπολίτης !
Βιογραφικό Θεοφ. Εψηφισμένου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου
Ο Θεοφ. Εψηφισμένος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, γεννήθηκε το 1969. Οι γονείς του ονομάζονται Ευτύχιος και Μαρίνα.
Τις εγκύκλιες σπουδές του περάτωσε στο Ηράκλειο. Φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα εις το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών στον τομέα Ιστορίας – Λατρείας.
Το 1994 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγκαράθου. Το 1995 χειροτονήθηκε Διάκονος. Το 1998 διορίσθηκε οικονόμος του ερειπωμένου Μετοχίου της Ιεράς Μονής Αγκαράθου «Κυρία Ελεούσα», το οποίο ανακαίνισε εκ βάθρων.Αυτός είναι ο νέος Μητροπολίτης !
 Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το έτος 2001. Εκπροσώπησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης σε διάφορες αποστολές και εκδηλώσεις.
Το 2004, εξελέγη από την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής της Μετανοίας του Ηγούμενος αυτής και από τη θέση αυτή διηκόνησε την Εκκλησία ως και της εκλογής του.
Επί Ηγουμενίας του ανακαινίσθηκε το Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγκαράθου, το Ηγουμενείο και άλλα τμήματα αυτής.     http://www.cretalive.gr/crete/view/autos-einai-o-neos-mhtropoliths/291588