Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Αρμοδιότητες της γυναίκας.

Στη γυναίκα ένα μόνο ανήκει, να προσέχη αυτά που μαζεύονται, να διατηρή τα έσοδα, να φροντίζη το σπίτι. Διότι πραγματικά γι’ αυτό την έδωσε ο Θεός , για να μας βοηθάη σε αυτά μαζί με όλα τα άλλα. Επειδή λοιπόν τη ζωή μας τη συγκροτούν δύο πράγματα, τα δημόσια και τα ιδιωτικά, χωρίζοντας αυτά τα δύο ο Θεός έδωσε στη γυναίκα την προστασία του σπιτιού και στους άνδρες όλα τα ζητήματα της πόλεως, που έχουν σχέση με την αγορά, με τα δικαστήρια, τα κοινοβούλια, με τις στρατηγίες και όλα τα άλλα. 

Δεν μπορεί η γυναίκα να ρίξη το ακόντιο ούτε να εκτοξεύη το βέλος , μπορεί όμως να πάρη τη ρόκα και να υφάνη στον αργαλειό, και να διαχειριστή καλά όλα τα ζητήματα του σπιτιού. Δεν μπορεί να εισηγηθή κάποια γνώμη στο κοινοβούλιο, αλλά μπορεί να εισηγηθή γνώμη στο σπίτι και πολλές φορές γνωρίζει καλλίτερα από τον άνδρα της τα πράγματα του σπιτιού. Δεν μπορεί να διαχειρισθή σωστά τα δημόσια, μπορεί όμως να αναθρέψη καλά τα παιδιά, το σπουδαιότερο από τα κτήματα. Μπορεί να αντιληφθή τις κακές πράξεις των υπηρετριών και να φροντίση για τη σωφροσύνη αυτών που υπηρετούν, να παρέχη όλη την άνεσι στον σύζυγο και να τον απαλλάξη από κάθε τέτοια φροντίδα του σπιτιού, φροντίζοντας όλα τα άλλα, τα οποία στον άνδρα ούτε ευπρεπές είναι, ούτε εύκολο να τα χειρισθή ποτέ, έστω και αν προσπαθή πάρα πολύ.

Καταμερισμός εργασιών
Διότι βέβαια και αυτό είναι έργο της γενναιοδωρίας και της σοφίας του Θεού, αυτός που είναι χρήσιμος για τα μεγαλύτερα, να είναι κατώτερος για τα μικρότερα, για να γίνη απαραίτητη η χρησιμότητα της γυναίκας.
Διότι, αν και στα δύο έκανε τον άνδρα επιτήδειο, το γένος των γυναικών θα γινόταν ευκαταφρόνητο. Πάλι, αν επέτρεπε το μεγαλύτερο και το χρησιμώτερο στη γυναίκα, θα γέμιζε με πολλή αλαζονεία τι γυναίκες. Γι’ αυτό ούτε και τα δύο έδωσε στο ένα γένος , για να μη μειωθή το άλλο και φανή πως είναι περιττό∙ ούτε και τα δύο τα μοίρασε εξίσου στον καθένα, για να μη γίνη από την ισοτιμία κάποια διαμάχη και φιλονεικία, επειδή οι γυναίκες θα φρόντιζαν να έχουν την ίδια τιμητική θέση με τους άνδρες. Αλλά προνοώντας για την ειρήνη και συγχρόνως διατηρώντας τη πρέπουσα θέσι στο κάθε γένος, χώρισε τη ζωή μας στα δύο αυτά πράγματα και έδωσε το αναγκαιότερο και χρησιμότερο στον άνδρα, ενώ το μικρότερο και κατώτερο στη γυναίκα, για να μας είναι περιζήτητος ο άνδρας εξ αιτίας της αναγκαιότητος του έργου του, ενώ η γυναίκα εξ αιτίας της κατώτερης σε σημασία υπηρεσία της να μην εξεγείρεται εναντίον του συζύγου της. 


Από το βιβλίο: ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Χρυσοστομικός Άμβων Γ΄
«Ο ΓΑΜΟΣ, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ»
Έκδοσις:
Συνοδία Σπυρίδωνος Ιερομονάχου
Νέα Σκήτη Αγ. Όρους.           http://eisdoxantheou-gk.blogspot.gr/2010/12/%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CF%82.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου