Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Η πρώτη Πανορθόδοξος Σύνοδος εδώ και 1200 χρόνια ενδέχεται να ακυρωθεί στην Τουρκία.




 Η Σύνοδος πρόκειται να συγκληθεί στην ιστορική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στον τόπο όπου το 381 μ.Χ. εγράφη το Σύμβολο της Πίστεως
Εδώ και πενήντα χρόνια, η πρώτη Πανορθόδοξος  Σύνοδος, βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, ενώ η τελευταία πραγματοποιήθηκε πριν από πάνω από χίλια χρόνια.

Η «Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας» ή «Πανορθόδοξος  Σύνοδος 2016» που έχει προγραμματισθεί να συγκληθεί τον Μάιο του 2016, ενδέχεται να απειληθεί από την τρέχουσα διεθνή πολιτική.
Η άνευ προηγουμένου, ιερατική σύγκληση,  έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους επικεφαλής των 14 Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων  Εκκλησιών του Κόσμου, στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και έδρα της οικίας του Βαρθολομαίου, του «Πρώτου μεταξύ των Ίσων» των Ορθόδοξων ηγετών.
«Απλώς, για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, χρειάσθηκαν δεκαετίες για την επίτευξη της συναίνεσης σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης» είπε ανώτερος κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι « Υπάρχουν πολλές ίντριγκες και πολιτικές διεργασίες».
«Οι Ρώσοι δεν εμπιστεύονται τον Πάπα, οι Έλληνες θέλουν καλύτερες σχέσεις με τη Ρώμη, στη συνέχεια, υπάρχει το όλο πρόβλημα της Ουκρανίας… είναι περίπλοκα» κατέληξε σε ένα μήνυμά του στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Όποια και αν ήταν εσωτερική ορθόδοξη πολιτική που μαστίζει επί χρόνια την Ορθοδοξία και δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει μια Σύνοδο, τώρα τα πράγματα  με τη  διεθνή πολιτική και τη γεωπολιτική απειλούν την πραγματοποίηση της Συνόδου, που επρόκειτο να συγκληθεί στην ιστορική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στον τόπο όπου το 381 μ.Χ. έγινε εγράφη το Σύμβολο της Πίστεως.
Ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακούμτσουκ, αξιωματούχος στις διορθόδοξες σχέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας, υπαινίχθηκε μια πιθανή αναβολή και επιπλέον και μια αλλαγή του τόπου (της χώρας για τη Σύνοδο).
«Δεν είναι γνωστό πότε θα λάβει χώρα», είπε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στις αρχές Δεκεμβρίου. «Αν η κατάσταση επιδεινωθεί (με την Τουρκία) είναι πολύ πιθανόν η Σύνοδος να γίνει αλλού. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε από τώρα», είπε.
Η αλυσίδα των γεγονότων που απειλούν τη Σύνοδο άρχισε από την Τουρκία, όταν κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό, που οδήγησε στη διπλωματική κρίση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια σειρά από κυρώσεις, αναστολές έργων, απαγορεύσεις τουρκικών εισαγωγών και ακυρώσεις ταξιδιών χωρίς βίζα για τους Ρώσους στην Τουρκία κ.ά.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και το Κρεμλίνο,  αντέδρασε επίσης, ανακαλώντας από ένα ταξίδι στην Τουρκία ενός υψηλού επιπέδου Ρώσου Μητροπολίτη, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για συνομιλίες προετοιμασίας για το επερχόμενο Συμβούλιο των Εκκλησιών.
Paul Antonopoulos on December 24, 2015 in  ‘Al Masdar’
--
The Hellenic Information Team                  http://www.echedoros-a.gr/2015/12/1200_24.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου