Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Θαύμα στην εκταφή μητροπολίτη! Ευωδίασαν τα οστά του Καλλίνικου.

 


Συγκίνηση και δέος ήταν τα συναισθήματα που κυρίευσαν τους κατοίκους της Εδεσσας την περασμένη Παρασκευή, όταν κατά την εκταφή του αγίου Καλλινίκου ανεβλήθη ευωδία.

Η εκταφή του ιερού σκηνώματος του αγίου έγινε με την παρουσία των μητροπολιτών Καστορίας Σεραφείμ, Ναυπάκτου Ιεροθέου και Εδέσσης Ιωήλ, καθώς και του επισκόπου Ευμενείας Ειρηναίου.

Η ακολουθία άρχισε στις 6 το πρωί, αλλά ιερείς και πιστοί από όλη τη Μακεδονία είχαν φτάσει εκεί από νωρίς. Μάλιστα, για ευλογία έσκαψαν σχεδόν όλοι.
Μόλις αποκαλύφθηκε το ιερό σκήνωμα και άρχισε η τελετή «πλυσίματος», οι παρευρισκόμενοι δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους.

Κανείς δεν αμφισβητούσε την ευωδία που ανέβλυζαν τα ιερά λείψανα. Ο δήμαρχος Εδεσσας Δημήτριος Γιάννος χαρακτήρισε την τελετή μοναδική και θεώρησε ότι ήταν μεγάλη τύχη για τον ίδιο να αγγίξει την κάρα του αγίου.

«Τον άγιο τον γνώριζα εν ζωή και θεωρώ ότι δικαίως η Εκκλησία τον αγιοποίησε. Είναι η αναγνώριση της αξίας ενός αγίου εν ζωή, ενός παραδείγματος για όλους εμάς που ζούμε πλέον με την παρουσία του ανάμεσά μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Κατά τη διάρκεια της τελετής το κοιμητήριο της Εδεσσας φυλασσόταν από αστυνομική δύναμη, τόσο στην είσοδο, η οποία παρέμεινε κλειστή, όσο και περιμετρικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της μητρόπολης, η εκταφή έγινε τη συγκεκριμένη ημέρα προκειμένου να γίνει η σχετική προετοιμασία για την επίσημη ανακομιδή, η οποία έχει προγραμματιστεί για τη 15η Οκτωβρίου.

Ο άγιος Καλλίνικος γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Τριχωνίδος, στις 26 Ιανουαρίου 1919. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θέρμου, ενώ εισήχθη και αρίστευσε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκάρη μοναχός και έλαβε το όνομα Καλλίνικος στις 23 Νοεμβρίου 1957, ενώ την επομένη χειροτονήθηκε διάκονος.

Την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προχειρίστηκε αρχιμανδρίτης. Διακόνησε ως πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως μέχρι τις 24 Ιουνίου 1967, οπότε εξελέγη μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Εκοιμήθη πάμφτωχος στις 8 Αυγούστου του 1984, αφού ήδη είχε δείξει εν ζωή σημεία αγιότητας, ενώ η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τη συνεδρίασή της στις 23 Ιουνίου 2020 στο Σαμπεζί της Ελβετίας, προχώρησε στην αγιοκατάταξή του.

 

espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου