Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: “Δεν θα του αρκεί του Αντιχρίστου η ουδερότητα – Η τον δέχεσαι ή τον αρνείσαι”

 


-Γέροντα, τον ρώτησα, είπατε πριν στους ανθρώπους ότι αυτά είναι μακρινά γεγονότα. Πόσο μακρινά είναι; Ας πούμε, εμείς θα τα ζήσουμε;

Ο Γέροντας έγινε πολύ σοβαρός και μου απάντησε:
–Εγώ, όχι. Εσύ, ναί.

 

Ο λογισμός όμως μου λέει κάτι: Ότι κάθε φαινόμενο που προηγείται της παρουσίας του Αντιχρίστου ως προετοιμασία, χρειάζεται και τον δικό του χρόνο για να ωριμάσει και να επιβληθεί φυσιολογικά, ως χρόνο προετοιμασίας θα χρειαζόμασταν πολλές δεκαετίες. Δεν είν᾽ έτσι;

–Όχι, έκανε αυτός κουνώντας αρνητικά το κεφάλι του. Όσο πλησιάζουμε προς τα κεί, τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο γρήγορα, έως ότου καταλήξουν να εξελίσσονται μ’ αστραπιαία ταχύτητα. Η τηλεόραση δεν θα προλαβαίνει ν’ ανακοινώνει στους ανθρώπους τα καινούργια γεγονότα. Κι όλο αυτό τότε θα θεωρείται σαν θρίαμβος του κακού και του Αντιχρίστου, ενώ στην πραγματικότητα ο Χριστός θα επιτρέψει αυτήν την εξέλιξη προνοούμενος τα δικά Του παιδιά και συντέμνοντας τον χρόνο ταλαιπωρίας τους.

Χαμογέλασε.

–Πόσο χρόνο θα πάρουν; τον ρώτησα. Εγώ όμως θα τα προλάβω, ε; ζήτησα να το διευκρινίσω.

–Ναί, έκανε ο Γέροντας κουνώντας καταφατικά το κεφάλι του. Εσύ θα τα προλάβεις και θα τα ζήσεις.

Ο γερο-Παίσιος μου έκανε μια πάρα πολύ χρήσιμη διευκρίνηση:

–Όταν έρθει ο Αντίχριστος, δεν θα προσπαθήσει να εξαπατήσει τους ανθρώπους για να περάσει κρυφά το 666. Ο Αντίχριστος θα ᾽ναι το όχημα του Σατανά κι ο Σατανάς δεν γνωρίζει τίποτε από την έννοια της ελευθερίας η των προσωπικών δικαιωμάτων.

Όταν λάβει την εξουσία από τον Χριστό, θα επιβληθεί σαν τύραννος: ο πιο απαίσιος απ᾽ όσους γνώρισε η ανθρωπότητα. Θ᾽ απαιτεί να τον αναγνωρίσεις σαν θεό και να τον προσκυνήσεις. Και δεν θα τον νοιάζει αν εσύ αυτό το θέλεις και αν συμφωνείς.

Τα πάντα τότε θα γεμίσουν καταπίεση και τρόμο, διότι ο διάβολος θα ζητάει προσωπικά κι ενσυνείδητα την άρνηση του Χριστού και την αποδοχή την δική του. Δεν θα του αρκεί ουδετερότητα και δεν θα υπάρχουν υπεκφυγές. Η τον δέχεσαι κι υφίστασαι την εγκατάλειψη της χάριτος η τον αρνείσαι και περιθωριοποιείσαι μ᾽ όλες τις συνέπειες που γράφει στην Αποκάλυψη: Ότι αυτοί δεν θα μπορούν να πουλήσουν η ν᾽ αγοράσουν τίποτα, διότι δεν θα ᾽χουν το σήμα του Αντιχρίστου.

–Και τι θα γίνει μ᾽ αυτούς; ρώτησα τον Γέροντα. Θα πεθάνουν απ’ την πείνα;

–Ε, όχι ευλογημένε κι έτσι… Θα ᾽χουν οι άνθρωποι το ψωμάκι τους, τ᾽ αλεύρι τους, τις ελίτσες, τα φρούτα … Αλλοίμονο όμως σ᾽ αυτούς που είναι μαθημένοι σε πλούσια τράπεζα. Αυτούς δεν θα τους αρκούν το ψωμάκι κι οι ελίτσες και θα ᾽ναι βαρύ το δίλημμα.

Επειδή οι καλομαθημένοι και καλoβoλεμέvoι χριστιανοί έχουν εφεύρει την «ιδεολογία του κρυπτοχριστιανού», νομίζω, έγινε σαφές ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Εδώ θα εφαρμοστεί αυτό που είπε ο Χριστός στο Ευαγγέλιο: «Η με ομολογείς έμπροσθεν των αρχόντων και σε αποδέχομαι στην Βασιλεία μου η με αρνείσαι κι εγώ σε απορρίπτω».

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Γέρων Παΐσιος- ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ»

-Μαρτυρίες Μοναχών και Προσκυνητών

(Κάρτα Πολίτου, Σφράγισμα, Χάραγμα, Αντίχριστος),

Αλεξανδρούπολη 2011

Στοιχειοθεσία «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ»

vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου