Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Στους Άγιους Τόπους ακόμα και σήμερα στέκονται τέσσερις γνωστοί βράχοι…

 

Στους Άγιους Τόπους ακόμα και σήμερα στέκονται τέσσερις γνωστοί βράχοι, στέκουν έτσι όπως στεκόντουσαν και στην εποχή του ερχομού του Χριστού στον κόσμο.

Ο ένας είναι η πέτρινη σπηλιά στη Βηθλεέμ, όπου Αυτός γεννήθηκε, ο δεύτερος είναι ο βράχος στο Όρος των Πειρασμών, όπου Αυτός πειραζόταν από τον Σατανά, ο τρίτος βράχος είναι του Γολγοθά, στον οποίο σταυρώθηκε, κάτω από τον οποίο κηδεύτηκε , και όπου αναστήθηκε και ο τέταρτος είναι ο βράχος στο Όρος των Ελαιών, από τον οποίο ανελήφθη στους ουρανούς.

Δηλαδή τέσσερα σημαντικότατα γεγονότα από τη ζωή του Σωτήρα είναι δεμένα με τους τέσσερις ακίνητους βράχους.

Δεν υπάρχει εκείνο το σπίτι στη Ναζαρέτ, όπου Αυτός ζούσε, ούτε εκείνο στη Καπερναούμ όπου είχε κατοικήσει. Δεν υπάρχει ούτε ένα κτίσμα στο οποίο Αυτός παρέμεινε, ούτε το παλάτι του Ηρώδη, ούτε εκείνο όπου ο Πιλάτος κοιμόταν, ακόμα ούτε ο ναός του Σολομώντα.

Ότι χτίστηκε με το ανθρώπινο χέρι όλα τα έφθειρε ο χρόνος. Αλλά εκείνοι οι τέσσερις βράχοι, δημιουργημένοι από τον Θεό, στέκουν και σήμερα το ίδιο όπως και κάποτε.

Ώστε να μην μπορέσει κανείς να αμφιβάλει, ότι Αυτός όντως γεννήθηκε, ότι πειραζόταν σαν άνθρωπος, ότι σταυρώθηκε για τις ανθρώπινες αμαρτίες αλλά και αναστήθηκε, και ότι με δόξα ανελήφθη στους ουρανούς στην αιώνια πατρίδα Του, όπου περιμένει τους δικαίους Του.

Ήξερε ο Παντογνώστης την πέτρινη ανθρώπινη καρδιά και το ανθρώπινο λογικό που όλο αμφιβάλλει, γι’ αυτό σοφά έδεσε εκείνα τα τέσσερα μεγάλα γεγονότα με τους τέσσερις ακίνητους βράχους.

Ενώ εάν ο Χριστός είχε γεννηθεί σε κάποιο σπίτι στην πόλη ή στο χωριό, άραγε θα υπήρχε ακόμα αυτό το σπίτι και θα μαρτυρούσε;

Δεν υπάρχει όχι μόνο το σπίτι αλλά ούτε η πόλη όπου γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Δεν είναι γνωστή όχι μόνο η πόλη αλλά ούτε το κράτος, όπου γεννήθηκε ο μεγάλος Όμηρος. Ενώ η αγία Σπηλιά του Χριστού στη Βηθλεέμ στέκει και μαρτυρεί.

Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται.

Αγίου Νικολάου Βελιμιροβιτς

askitikon.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου