Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

«Χρειάζεται μετάνοια, όπως αυτή που έδειξαν οι Νινευίτες, για να αλλάξουν οι βουλές του Κυρίου. Διαφορετικά έρχονται πολλά δεινά στον κόσμο»


*Από το νέο βιβλίο: «Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης – Ο πνευματικός της Μονής Δαδίου – Ο Επιστήθιος φίλος του Οσίου Πορφυρίου»

ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΛΑΖΑΡΗ

– Ότι καλό κάνεις και αγώνα πνευματικό, τον κρατάς στην χούφτα σου και πας επάνω. Δεν σ’ τον παίρνει κανείς.

– Αν δείτε άνθρωπο ειλικρινή, με αγάπη και πίστη, φιλάτε του τα πόδια. Να μου τον φέρετε, να σκύψω να του τα φιλήσω και εγώ.

– Χρειάζεται μετάνοια, όπως αυτή που έδειξαν οι Νινευίτες, για να αλλάξουν οι βουλές του Κυρίου. Διαφορετικά έρχονται πολλά δεινά στον κόσμο.

– Η Γραφή είναι μία και αιώνια και αληθινή. Δεν μπορούμε να παίρνουμε κομμάτια και να τη χρησιμοποιούμε όπως μας βολεύει. Έχουμε κάνει τον δικό μας Θεό. Κόβουμε και ράβουμε ότι μας συμφέρει.

– Η ελεημοσύνη σκεπάζει ένα βουνό αμαρτίες ίσαμε τον Παρνασσό.

– Ο Θεός δεν επιτρέπει σ’ εμάς να βλέπουμε τον κόσμο των αοράτων, γιατί, αν τον βλέπαμε, θα τρελαινόμασταν. Αν βλέπαμε γύρω μας τι υπάρχει και κινείται, θα τρελαινόμασταν.

– Α, τους ταλαίπωρους τους πολιτικούς! Αν δεν φύλαγε η Παναγία… Αλίμονο αν εξαρτιόμασταν από αυτούς!

– Ότι ζητήσεις από τον Κύριο με την καρδιά σου, θα σου το δώσει. Και να Τον δοξάζεις πάντοτε.

– Το «Πιστεύω» να το λέτε απαραιτήτως πρωί και βράδυ. Διότι έτσι ομολογούμε την πίστη μας και, ότι και αν συμβεί κατά τη διάρκεια της μέρας ή της νύχτας, θα έχουμε ομολογήσει τον Κύριο.

– Η Θεολογία έχει χάσει τον δρόμο της, δεν έχουμε ανθρώπους πιστούς. Ασχολείται με θεωρητικά πράγματα. Χάνονται στην ομορφιά της θεωρίας και τους λείπει όλων η πράξη.

– Όταν φύγω, να έρχεστε στο Μοναστήρι. Εγώ θα σας ακούω από εκεί που θα είμαι. Και τώρα και μετά, αν με θέλετε κάτι, να προσκυνάτε την εικόνα της Παναγίας μας και, κάνοντας τον σταυρό σας και ζητώντας την άδειά Της, πείτε μου αυτό που θέλετε. Εγώ θα σας ακούσω.

– Επειδή έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για την ανθρωπότητα, ο Θεός πήρε ορισμένους ανθρώπους και τους έκανε αξιωματικούς.

*Απόσπασμα από το κείμενο

simeiakairwn.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου