Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Λαρίσης: Περιμένουμε την αλήθεια από τα tablet και τα iPhone και όχι από το Ευαγγέλιο και τον Χριστό.

 Αναστάσιος Βόπης Στον ιερό ναό του αγίου Ιωάννη Κυνηγού της οδού Βουλιαγμένης, όπου υπηρέτησε για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια ως προϊστάμενος, βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος.














Ο κ. Ιερώνυμος, αμέσως μετά από την τέλεση της θείας λειτουργίας, παίρνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή και συγκεκριμένα από τον τρόπο που ήρθε ο Χριστός για να ευεργετήσει το ανθρώπινο γένος σημείωσε πως “ο Χριστός ανάγκασε τους μαθητές του να μπουν στο πλοίο για να περάσουν απέναντι και να φύγουν. Να μην έχουν έτσι καμία σχέση με αυτή τη νοοτροπία που άρχισε να καλλιεργείται και να φουντώνει μεταξύ των εκεί ανθρώπων οι οποίοι ήταν έτοιμοι να κάνουν άλλα πράγματα και μάλιστα στην πιο διεστραμμένη μορφή. Ενθουσιασμένοι μετά από ένα θαύμα του Κυρίου που βέβαια άλλο σκοπό είχε και αλλιώς ερμηνεύτηκε. Το θαύμα είχε σκοπό να αναδείξει την πρόνοια του Θεού στη ζωή του ανθρώπου αλλά αυτό που κατάλαβαν εκείνοι ήταν να το εκμεταλλευτούν για πολιτικούς σκοπούς και την εξουσία”.

Θέλοντας να αναφερθεί στην ανθρώπινη ερμηνεία η οποία σήμερα έφτασε στο σημείο να διαστρέφει ακόμη και τις προφητείες, ο μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως “δίνει έτσι στους ανθρώπους ψεύτικα μηνύματα και επιτρέπει με την ανοχή του Θεού να σκέφτονται τα δικά τους”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως βρισκόμαστε στο σημείο που κάποιος πρέπει να μας αναγκάσει, “να μπούμε ξανά στο σκάφος της Εκκλησίας μας μήπως και ορθοφρονήσουμε και βάλουμε μυαλό, μας φωτίσει έτσι ο Θεός και περάσουμε σε ένα θεόφρονα τρόπο σκέψης που δεν έχει να κάνει με τα μάταια, τα ανθρώπινα και τα επίγεια αλλά με τη γαλήνη και την ειρήνη της ψυχής”.

Επιδιώκοντας να περιγράψει το πόσο επηρεασμένος είναι ο σημερινός άνθρωπος από το διαδίκτυο, ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε πως δεν ακούμε και δεν εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που ξέρουμε και έχουμε δίπλα μας. “Αποκτούμε έτσι τη νοοτροπία των ανώνυμων ιστοσελίδων που αυτοί που τις έχουν πολλές φορές κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου. Όλοι αυτοί επιχειρούν να υποτάξουν το λαό σε ανθρώπινα καιροσκοπικά πιστεύματα με βάση την οικονομική κρίση, τα φυσικά φαινόμενα και την πανδημία. Όλα αυτά τα πράγματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική της χώρας, την κοινωνιολογία και με άλλα θέματα τα ανακατεύουν με τη θεολογία της Εκκλησίας που δεν αναφέρεται βέβαια σε όλα αυτά”.

Σκιαγραφώντας τα οδυνηρά αποτελέσματα που επιφέρουν όλες αυτές οι συμπεριφορές, ο μητροπολίτης Λαρίσης σημείωσε πως δυστυχώς μας εμβολιάζουν το ήθος και δηλητηριάζουν το μυαλό μας. “Αντί να γινόμαστε άνθρωποι του Θεού γινόμαστε συσχηματιζόμενοι αποκτώντας τη νοοτροπία του εδώ και τώρα. Γινόμαστε άνθρωποι χωρίς διάκριση που αντί να περιμένουμε την αλήθεια από το Χριστό και το Ευαγγέλιο, την περιμένουμε από τα tablet και τα iPhone. Από διάφορους εξυπνάκηδες που χωρίς να φανερώνονται ποιοι είναι σπεύδουν πολλές φορές να διαστρέψουν τον εκκλησιαστικό λόγο και να ακυρώσουν ακόμη και αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Θέλουν έτσι να χύσουν το δηλητήριό τους διασπείροντας ταραχή και πανικό, πουλώντας παράλληλα ψεύτικες ελπίδες ώστε να εκμεταλλευτούν την κατάσταση του λαού για προσωπικό τους όφελος”.

Σχολιάζοντας τη διαστροφή του πνευματικού λόγου που μαστίζει την εποχή μας, ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε πως “ψάχνουμε να βρούμε το ποιος εκφέρει καθαρό και ανόθευτο λόγο του Θεού, αφού έχουμε γεμίσει από λόγια πολλά και οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Ψάχνουμε να βρούμε όχι πνευματικό αλλά απλώς σοβαρό λόγο και δυστυχώς δεν βρίσκουμε πουθενά να τον ακούσουμε. Είμαστε σε μία εποχή σύγχυσης γιατί έχουμε πιστέψει σε αξίες όπως το χρήμα και η εξουσία που νομίζουμε ότι είναι το παν και τις έχουμε θεοποιήσει”.

Με αφορμή την απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό, ο μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως πολλοί για να μας κάνουν να χαθούμε μας κάνουν να κολλάμε στα όσα δύσκολα μας περιβάλλουν. “Για αυτό και η επιδημία δεν είναι του κορονοϊού αλλά είναι των ψυχικών ασθενειών που έρχονται και μαστίζουν την ελληνική κοινωνία. Η κατάθλιψη κάνει θραύση. Τα ψυχοφάρμακα πωλούνται με τους τόνους στην ελληνική κοινωνία γιατί εμείς που κάποτε προβαλλόμασταν ως ο πιο γενναίος λαός έχουμε πέσει σε κατάθλιψη γιατί έχουμε σταματήσει να κοιτάζουμε προς τον Χριστό. Βλέπουμε τα κύματα και τη φουρτούνα αλλά αρνούμαστε να δούμε τον Χριστό που είναι μπροστά μας ώστε να πάρουμε δύναμη, προσανατολισμό και να φωτιστούμε από το λόγο του για να αντέξουμε στη ζωή μας”, κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.

orthodoxia.info 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου