Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Το Άγιον Όρος δεν είναι γεωγραφία. Το Άγιον Όρος είναι κατάσταση καρδιάς.

 

Να δίνετε το εκατό στα εκατό του εαυτού σας, για να πάρετε τόσα και περισσότερα από τον Θεό

 Ιερομόναχος Αναστάσιος (Τοπούζης), ο εγκαταβιών στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους:

 

– Το Άγιον Όρος είναι κλήρος της Υπεραγίας Θεοτόκου και πολύ σημαντικός τόπος, στον οποίο κάθε μέρα, με τη χάρη του Θεού και υπό τη σκέπη της Παναγίας, τελείται προσευχή. Εκεί εξακολουθεί να υφίσταται και να εξελίσσεται ένα ρεύμα, το οποίο εμείς το ονομάζουμε ησυχασμό.

 

Ο καθένας από μας λαμβάνει ακριβώς τόσα, όσα ο ίδιος είναι έτοιμος να δώσει

 

Όμως, αυτή η μυστική ζωή του Πνεύματος δεν αποκαλύπτεται μόνο σε αυτούς που κατοικούν στο Άγιο Όρος. Στη φυσική υπάρχει το φαινόμενο των συγκοινωνούντων δοχείων. Αν βάλουμε νερό σε ένα δοχείο, τότε σε όλα τα δοχεία, που συνδέονται με αυτό, το επίπεδο του νερού θα είναι ίδιο. Αυτό, ακριβώς, συμβαίνει και στην Εκκλησία.

 

Ο Χριστός προφέρει πλουσιοπάροχα τη χάρη. Το θέμα είμαστε εμείς. Ο καθένας από μας λαμβάνει ακριβώς τόσα, όσα και ο ίδιος είναι έτοιμος να δώσει. Πόσο δίνετε από τη ζωή σας στον Χριστό; 70% στον εαυτό σας και μόνο 30% στον Χριστό; Άρα, 30% θα πάρετε πίσω, και τα 70% θα χάσετε! Αυτή η σχέση ποσοστών δείχνει, συμβατικά μιλώντας, το κατά πόσο δίνεται ο καθένας μας στο Άγιο Όρος. Επειδή το Άγιο Όρος δεν είναι γεωγραφία, το Άγιο Όρος είναι κατάσταση καρδιάς. Πρέπει να τα δίνεις όλα, εκατό τα εκατό τα του εαυτού σου, για να λάβεις εκατό τα εκατό τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Όταν εξαντληθούν όλα όσα μπορεί να προσφέρει αυτός ο κόσμος και όταν εξαντλήσουμε πλήρως τον εαυτό μας στην άσκηση του διακονήματος της αγάπης, μόνο σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε το χέρι στην τσέπη του Θεού και να πάρουμε αυτά που χρειαζόμαστε.

 

Θα ήθελα να ευχηθώ ώστε όλοι εμείς, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου μας και των Αγίων, οι οποίοι έζησαν σε ησυχαστική παράδοση, να φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση, για να μπορούμε να δίνουμε τον εαυτό μας στον Χριστό εκατό τοις εκατό και να λαμβάνουμε ανάλογα. Χριστός Ανέστη!

 

Καταγραφή και απόδοση: Όλγα Ορλόβα

Μετάφραση στα ελληνικά για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

 

Pravoslavie.ru

 

8/16/2021

apantaortodoxias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου