Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Η Ιεραρχία τον Οκτώβριο θα συγκληθεί να εκλέξει τέσσερις (;) νέους Μητροπολίτες.

 


Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Όλα δείχνουν ότι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συγκληθεί κανονικά τον προσεχή Οκτώβριο για την  τακτική συνεδρίαση της,την πρώτη συνεδρίαση μετά από δύο και πλέον έτη.
Το μόνο που δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι τον τόπο που θα συγκληθεί λόγω των ειδικών μέτρων που υφίστανται για μαζικές συγκεντρώσεις.
 Η Ιεραρχία, ωστόσο, εκτός των θεμάτων που υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη θα κληθεί την τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, να εκλέξει τέσσερις νέους Μητροπολίτες -δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός των κενών Μητροπόλεων οπότε θα αυξηθούν και οι εκλογές Μητροπολιτών  αλλά και να έχουμε εκλογές Επισκόπων, αν το αποφασίσει τελικώς  ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Συνόδου κ. Ιερώνυμος.
Οι εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι κατά σειρά( εξαρτάται από τον χρόνο που χήρευσαν) οι εξής:
-Για τα ιερά χώματα της Μακεδονίας, στην Μητρόπολη Λαγκαδά, εις διαδοχή του προώρως κοιμηθέντος Ιωάννου, του καλού και αγαπημένου φίλου μας, η Ιεραρχία καλείται να εκλέξει έναν διάδοχο, ο οποίος θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του και με την εμπειρία του και τα ταλέντα του, θα συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση των μέχρι τώρα  επιτευγμάτων της μικρής μεν Μητρόπολης, αλλά με το σπουδαίο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Μέχρι στιγμής ακούγονται ονόματα κληρικών, που διαθέτουν την ικανότητα να οδηγήσουν το σκάφος της Μητροπόλεως.Τα γνωρίζουμε αλλά δεν τα παρουσιάζουμε για να μην δυσκολέψουμε το έργο του Αρχιεπισκόπου ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες.  Επί της ουσίας ο νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά θα είναι ο τρίτος Μητροπολίτης, μετά τον Σπυρίδωνα και τον Ιωάννη, αφού η Μητρόπολη ιδρύθηκε το 1967.
Και οι δύο προηγούμενοι Μητροπολίτες, Σπυρίδων και Ιωάννης, μπορεί να μην άφησαν πίσω τους παλάτια και μέγαρα και πλούσια κληροδοτήματα  για να εισπράττουν, εργάσθηκαν όμως ιεραποστολικά και με ζήλο και άφησαν πίσω τους φήμη Αγίων Ιεραρχών  της Εκκλησίας μας. Πιστεύουμε ότι θα είναι  μία εκλογή χωρίς προβλήματα και ο εκλεγείς θα τύχει  της καθολικής επιδοκιμασίας της Ιεραρχίας και του λαού της ευλογημένης αυτής επαρχίας. Πάντως σε κάθε νέα εκλογή ισχύει το χιλιοειπωμένο η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη.
-Για την ιστορική Μητρόπολη Καστοριάς, τα πράγματα είναι λίγο πολύπλοκα και περίεργα. Πρόκειται για μια Μητρόπολη με πολλές ιδιαιτερότητες! Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, φίλος αγαπημένος από τα χρόνια που ήταν διάκονος,έφυγε τόσο άδικα. Στις δυόμιση δεκαετίες που διαποίμανε την Μητρόπολη Καστοριάς( του  αγωνιστή και Μακεδονομάχου Μητροπολίτη  Γερμανού Καραβαγγέλη και του Αγίου Γρηγορίου Παπουτσόπουλου)είχε ανεβάσει τον πνευματικό πήχυ πολύ ψηλά. Ο ιδανικός διάδοχος του  θα ήταν ο Μητροπολίτης Σισανίου Αθανάσιος, πνευματικό του ανάστημα και πολύ  αγαπητός στους Καστοριανούς και ο οποίος  ξέρει τις ιδιαιτερότητες της Μητρόπολης, καθώς προ της εκλογής του υπηρέτησε ως πρωτοσύγκελλος. Δυστυχώς όμως, δεν μπορεί να γίνει τώρα αυτό, αφού ποιμαίνει  πλέον την ιστορική Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης.
Ωστόσο, για την Μητρόπολη Καστοριάς πιέζει τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία, Ιεράρχης της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας προς ανάδειξη του πνευματικού του αναστήματος, το οποίο είναι εντελώς ακατάλληλο γιαυτή την Μητρόπολη- και δεν το λέμε μόνο εμείς αυτό! Κάποιοι εκ των Ιεραρχών θα τον ψηφίσουν, γιατί τους το ζητά ο Αρχιεπίσκοπος ενώ η πλειοψηφία θα πράξει κατά συνείδηση.
Εκ παραλλήλου για την Μητρόπολη αυτή, κινείται Ιεράρχης της Χριστοδουλικής πτέρυγας, που διαποιμαίνει Μητρόπολη της Μακεδονίας μας,   με πολλές συμπάθειες στην Ιεραρχία. Ενδιαφέρεται  για την εκλογή του Πρωτοσυγκέλλου του. Πρόκειται για έναν εξαίρετο κληρικό με έργο, απ´ όπου και αν πέρασε και με πολλές συμπάθειες σε όλη την Ιεραρχία. Εδώ η εκλογή δεν θα είναι εύκολη και θα υπάρξουν εκπλήξεις, πέρα από τα αναμενόμενα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην εκλογή των Μητροπόλεων:
-Λαγκαδά, όπου ο Αρχιεπίσκοπος  ζητούσε από τους Ιεράρχες να ψηφίσουν τον Αρχιμ. Γεώργιο Χρυσοστόμου (νυν Κίτρους) κι εκείνοι ψήφισαν πανηγυρικά τον αείμνηστο Ιωάννη
– Γρεβενών, όπου ο Αρχιεπίσκοπος ζητούσε από τους Ιεράρχες να ψηφίσουν τον Αρχιμ. Χριστοφόρο Κολοκυθά, κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Φθιώτιδος και η Ιεραρχία προέκρινε τον Δαβίδ και
-Φιλίππων, όπου ο Αρχιεπίσκοπος ζητούσε να εκλεγεί ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και η Ιεραρχία εξέλεξε πανηγυρικά  τον Στέφανο.
Με έναν περίεργο τρόπο το Πνεύμα το Άγιον συνωμότησε με την Ιεραρχία και εξέλεξε τους ιδανικούς Ιεράρχες για τις εν λόγω Μητροπόλεις.
-Τρίτη εκλογή θα είναι του  νέου Μητροπολίτη Κιλκισίου. Στην περίπτωση αυτή ακούστηκαν διάφορα ονόματα, αλλά όπως όλα δείχνουν, ο Αρχιεπισκοπος κατέληξε στην υποφηφιότητα Συνοδικού Αρχιμανδρίτη τον οποίο στηρίζουν φανερά και διακριτικά ισχυροί Ιεράρχες. Μάλιστα το ότι ο Αρχιεπίσκοπος εν μέσω θέρους, επισκέφθηκε τον εορτάζοντα ναό του εν λόγω κληρικού  και λειτούργησε πολλοί το εξέλαβαν ως διακριτική πρόκριση.
-Τελευταία -προς το παρόν- η Μητρόπολη Περιστερίου. Η Ιεραρχία θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχο του προώρως κοιμηθέντος Μητροπολίτη Περιστερίου Κλήμη, ο οποίος δεν χάρηκε την Αρχιερωσύνη του. Για την Μητρόπολη αυτή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.Ευθύς μόλις έγινε γνωστό ότι ο Κλήμης έφυγε, άρχισαν να υποβάλλονται στον Αρχιεπίσκοπο τα αιτήματα ισχυρών Ιεραρχών προς προαγωγή των ημετέρων. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι ενδιαφέρονται δυο Ιεράρχες του λεκανοπεδίου, οι οποίοι θέλουν να προωθήσουν κληρικούς τους. Επίσης προβεβλημένος Συνοδικός κληρικός, ιδιαίτερα φιλόδοξος έθεσε στον Αρχιεπίσκοπο την επιθυμία του να εκλεγεί σε αυτή την Μητρόπολη, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος του το απέκλεισε με την συμβουλή να παράξει πρώτα έργο στο νευραλγικό πόστο που του έχει αναθέσει και μετά να ζητά Αρχιερωσύνη.
Τέλος, Ιεράρχης των Νέων Χωρών – εκλεγείς επί Χριστοδούλου- κατέθεσε την επιθυμία του για μετάθεση στο Περιστέρι. Προφανώς όταν το έθετε δεν σκέφθηκε τον παράγοντα Φανάρι, που δεν επιτρέπει το μεταθετό στους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών. Πρόκειται για άδικη απόφαση, η οποία φαλκιδεύει την ισότητα του δικαιώματος για μετάθεση για τους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών ως μέλη της ενιαίας Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Άσε που ο ισχύων νόμος περί μεταθέσεων επιβάλλει την εξασφάλιση των 2/3 των ψήφων της Ιεραρχίας και στους δύο γύρους εκλογής, γιαυτό και  το μεταθετό καθίσταται από δύσκολο έως ακατόρθωτο. Άλλωστε, είχαμε προ ολίγων ετών και το προηγούμενο κατά το οποίο ο καλός και συμπαθής σε όλη την Ιεραρχία Μητροπολίτης Ζιχνών Ιερόθεος, ζήτησε την μετάθεση του για την γενέτειρα του τα Μέγαρα και η όλη προσπάθεια σταμάτησε από το Φανάρι.
Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα προτείνει στην Ιεραρχίαν την εκλογή ικανού αριθμού βοηθών ή τιτουλαρίων Επισκόπων. 
Ακούγονται διάφορα ονόματα Αρχιμανδριτών, οι οποίοι με την εκλογή τους θα καλύψουν κάποια κενά που υπάρχουν σε Μητροπόλεις, που τους έχουν ανάγκη, αλλά και για να ικανοποιηθούν κάποια εκκλησιαστικά… ρουσφέτια. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα φέρει το θέμα στην Ιεραρχία ο Αρχιεπίσκοπος. Επίσης δεν είναι βέβαιο αν θα περάσουν όλες οι προτάσεις του -ήδη η υποψηφιότητα ενός διαφημισμένου  Αρχιμανδρίτη που ήλθε απο την Β. Ελλάδα με περίεργο και βεβαρημένο παρελθόν και ο οποίος παριστάνει τον ξερόλα, έχει ξεσηκώσει θυέλλα αντιδράσεων εντός της Ιεραρχίας πριν καν γίνει επισήμως γνωστή η επικείμενη προαγωγή του.
Αλλά για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε με διεξοδικό ρεπορτάζ.
Ας ελπίσουμε ότι απρόσκοπτα θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το Φθινόπωρο, θα ασχοληθεί με θέματα που βασανίζουν κυριολεκτικά το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ελλαδικής Εκκλησίας και θα απευθύνουν στον δοκιμαζόμενο λαό μας μήνυμα ενότητος, αισιοδοξίας και ελπίδας, που τόσο το έχει ανάγκη. Και ας ευχηθούμε, στους δύσκολους και ανάλγητους καιρούς που ζούμε, η Ιεραρχία να εκλέξει άξιους κληρικούς, με φόβο Θεού, με αγάπη προς τον άνθρωπο και με διοικητικά χαρίσματα, ώστε οι απορφανισθήσες Μητροπόλεις να αποκτήσουν και πάλι Ποιμένες που θα συνεχίσουν και θα επαυξήσουν το έργο των Προκατόχων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου