Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Θέλουν να εκδιώξουν τους χριστιανούς από την Ιερουσαλήμ και άλλα μέρη της Αγίας Γης.

  ιεροσολύμων

Για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι χριστιανοί της Ιερουσαλήμ, μίλησε στη συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2021 στο Μέγαρο Αλ-Χουσεϊνία, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος Γ΄. Κατά την καθιερωμένη παράδοση, τις ημέρες, που προηγούνται του εορτασμού των Χριστουγέννων, ο Ιορδανός μονάρχης διοργανώνει εκδήλωση, στην οποία προκαλούνται οι επικεφαλής και εκπρόσωποι των χριστιανικών Εκκλησιών των Αγίων Τόπων.

Στην παρέμβασή του στην πανηγυρική εκδήλωση ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας των Ιεροσολύμων τόνισε την ανάγκη να ενημερωθεί ο κόσμος για τις απειλές, που υφίστανται τα ιερά προσκυνήματα των χριστιανών και μουσουλμάνων ως αποτέλεσμα των αξιώσεων ακραίων ιουδαϊκών ομάδων, καθώς λείπει η σοβαρή προσέγγιση του ζητήματος της προστασίας αυτών των ιερών σεβασμάτων εκ μέρους των τοπικών Αρχών της Ιερουσαλήμ.

Επίσης υπενθύμισε ότι τον τελευταίο καιρό κατέστησαν τακτικότερες οι επιθέσεις σε διαβιούντες στην Ιερουσαλήμ και τα περίχωρα της χριστιανούς και μουσουλμάνους.

«Οι χριστιανοί κατέστησαν θύματα διαρκώς επαναλαμβανόμενων επιθέσεων εξτρεμιστικών σιωνιστικών ομάδων, ιδίως στην Ιερά Πόλη», διαπίστωσε ο Μακαριώτατος κ. Θεόφιλος και συνέχισε: «Αρχίζοντας από το 2012 έχουν διαπραχθεί σε βάρος των χριστιανών αμέτρητα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων σωματικών και λεκτικών επιθέσεων σε ιερείς και άλλους κληρικούς, έγιναν επιθέσεις σε ναούς, ιερά προσκυνήματα υπέστησαν βανδαλισμούς και βεβηλώθηκαν κατά σύστημα. Και αυτό έρχεται να προστεθεί στον συνεχή εκφοβισμό του χριστιανικού πληθυσμού, ενώ το μόνο που θέλουν είναι να ζήσουν μια κανονική ζωή, διότι ο Θεός τους έδωσε αυτό το δικαίωμα».

 

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ιεροσολύμων εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές οι ενέργειες των εξτρεμιστικών ομάδων οφείλονται στην επιδίωξη να διωχθούν οι χριστιανοί από την Ιερουσαλήμ και άλλα μέρη της Αγίας Γης.

Όπως επεσήμανε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόφιλος, οι Πατριάρχες και οι επικεφαλής των εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ αποφάσισαν να διοργανώσουν διεθνή ενημερωτική εκστρατεία, που καλείται να αφηγηθεί τις παραβιάσεις, που στρέφονται κατά της χριστιανικής παρουσίας στην Αγία Πόλη, τις επιθέσεις των εξτρεμιστικών ιουδαϊκών ομάδων στους χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ και ιδίως στην πλατεία Ομάρ ιμπν αλ Χατάμπ στην Πύλη της Γιάφας, η οποία εντάσσεται στη διαδρομή των προσκυνητών καθ’ οδόν προς τον Ναό της Αναστάσεως και άλλες εκκλησίες και ναούς, όπως και τις απόπειρες των εξτρεμιστών να παραμορφώσουν την πολιτισμική και την ιστορική ιδιομορφία της συνοικίας Νιού-Γκέιτ.

«Υψώνουμε τη φωνή μας αυτές τις χριστουγεννιάτικες ημέρες, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ότι η Αγία Γη δεν είναι μόνον η γη της Γεννήσεως του Χριστού, αλλά και η γη, απ’ όπου ο χριστιανισμός επεκτάθηκε σε όλα τα πέρατα της γης», τόνισε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε: «Ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος έχει ευθύνη ώστε να συνεχίσουν οι χριστιανοί να ζουν στους Αγίους Τόπους και στην Ανατολή γενικότερα. Επομένως, εργαζόμαστε χέρι με χέρι, ώστε να υλοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες της βιώσιμης ανάπτυξης, να διαφυλάξουμε τη χριστιανική παρουσία στην Ιερουσαλήμ, που έχει βαθιές ρίζες».

«Μεγαλειότατε, τα Χριστούγεννα είναι μια εορτή της ενσαρκώσεως της αγάπης, που φανερώνεται όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις. Όσον αφορά στα χριστιανικά προσκυνήματα, δεν θα λησμονήσουμε όσα πράξατε για την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου στον Ναό της Αναστάσεως και τον ναό της Αναλήψεως», είπε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, αποτεινόμενος στον βασιλιά της Ιορδανίας, επισημαίνοντας ότι «τούτο αναδεικνύει τον χαρακτήρα των Αράβων μουσουλμάνων-χασιμιτών, οι οποίοι αποδέχονται τους άλλους και αποδίδουν υψηλή εκτίμηση στα χριστιανικά ιερά προσκυνήματα, καθώς και στην παρουσία των χριστιανών και τον ιστορικό ρόλο τους στην Ιερουσαλήμ και την Ανατολή ως αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας, το παρόν και το μέλλον αυτής της περιοχής».

dogma.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου