Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Πως θα γνωρίσουμε το θέλημα του Θεού.

 


Όλο κι όλο η πνευματική μας ζωή, αδελφοί χριστιανοί, είναι το να εφαρμόζουμε σε κάθε μας πράξη το θέλημα του Θεού. Αλλά πως θα γνωρίσουμε ποιο είναι το θέλημα του Θεού;

Το πρώτο που μπορούμε να πούμε είναι να διαβάζουμε την Αγία Γραφή, την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, στην οποία φανερώνει ο Θεός το άγιο θέλημά Του και μας το παρουσιάζουν οι άγιοι Προφήτες και Απόστολοι. Και ακόμη, για να μάθουμε το θέλημα του Θεού, είναι το να διαβάζουμε τους βίους των αγίων της Εκκλησίας μας, που είναι το καλύτερο υπόμνημα της Αγίας Γραφής και βλέπουμε πως ζούσαν οι άγιοι.

Ένας άλλος τρόπος για να γνωρίσει ο χριστιανός το θέλημα του Θεού σε κάποια δύσκολη και σοβαρή περίπτωσή του, αδελφοί, είναι να καταφύγει στον εξομολόγο του, στον πνευματικό του. Θα έλεγα ότι αυτό είναι το πρώτον που πρέπει να κάνει ο σωστός χριστιανός, αλλά είναι καλά για την πρόοδό του και τον καταρτισμό του και τα δύο προηγούμενα που είπα, για να μάθει να αγωνίζεται και μόνος του, ώστε να τελειούται καιρό με τον καιρό. Ο πνευματικός όμως στον οποίο λέγω να καταφεύγει ο χριστιανός, για να του αποκαλύψει το θέλημα του Θεού στην περίπτωσή του, δεν πρέπει να είναι ένας απλός εξομολόγος, που διαβάζει μια «ευχή» στα ακουόμενα αμαρτήματα. Αλλά πρέπει να είναι φωτισμένος πατήρ, που γνωρίζει και από την δική του πνευματική πείρα πως καθαρίζεται η ψυχή από τα πάθη και πως αγιάζουμε. Για την πληθυνθείσα στα χρόνια μας αμαρτία, μπορεί να λιγόστευσαν σήμερα κατά πολύ αυτοί οι πνευματικοί, αλλά ο Θεός, διά τους εκλεκτούς Του, έχει φυλάξει μερικούς αγιασμένους ιερείς Του, ως «κρατούμενα», σε κάθε εποχή και στην δική μας βεβαίως εποχή. Ας τους αναζητήσουμε, γιατί αυτοί κρύβονται και δεν διαφημίζονται!

Χριστιανοί μου! Με τα τρία που σας είπα στο σημερινό μου απλό κήρυγμα, με την μελέτη της Αγίας Γραφής και των αγίων της Εκκλησίας μας, με την προσευχή και την καθοδήγηση ενός σοφού στα θεία πνευματικού πατέρα, αν τα εφαρμόσετε αυτά τα τρία, σας το εγγυώμαι ότι θα προοδεύσετε πνευματικά και θα γνωρίζετε όλο και περισσότερο τον Θεό και το πανάγιο θέλημά Του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα φέρετε και άλλους κοντά στον Θεό, για να κάνετε και αυτούς ευτυχισμένους. Γιατί μόνο με τον Θεό είναι η πραγματική χαρά και ευτυχία.

iellada.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου