Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Ανατροπή στην Εκκλησία της Κρήτης: Αυτό είναι το τριπρόσωπο.

Ήδη ενημερώθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο - Η έκπληξη και το αουτσάιντερ.

Ολοκληρώθηκε η ιστορική συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, για την κατάρτιση του τριπρόσωπου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτό αποτελείται από τους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος.

Ήδη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ενημερώθηκε σχετικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πρωτόγνωρη διαδικασία.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Μέχρι και την εκλογή του Αρχιεπισκόπου πρώην Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, το “τριπρόσωπο” εκλεγόταν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων όριζε το “τριπρόσωπο” ανάμεσα στους 8 Μητροπολίτες του νησιού και το έστελνε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πλέον, η ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου περνάει στα χέρια των Μητροπολιτών του νησιού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Εκκλησία της Ελλάδας: ο Αρχιεπίσκοπος πάσης Ελλάδας εκλέγεται από τους Μητροπολίτες της Ελλάδας. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ στην Εκκλησία της Κρήτης. Οι Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης θα επιλέξουν το “τριπρόσωπο”, κάτι που αποτελεί πρωτόγνωρο για τα εκκλησιαστικά πράγματα της Κρήτης. Για πρώτη φορά δε θα το κάνει ο υπουργός Παιδείας. Και κατόπιν τον πρώτο λόγο τον έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αυτό συμβαίνει γιατί η Κρήτη, σε αντίθεση με την Εκκλησία της Ελλάδας που είναι Αυτοκέφαλη, έχει ένα ημιαυτόνομο καθεστώς.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τα λεγόμενα εκπροσώπων της Εκκλησίας της Κρήτης, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 σήμερα το πρωί. Θα διαρκέσει δε κοντά στη μία ή τις δύο ώρες το αργότερο, ενώ όλοι οι Μητροπολίτες του νησιού θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία θα γίνει με ψηφοδέλτιο και ο κάθε Μητροπολίτης οφείλει να ψηφίσει τρία πρόσωπα. Είναι υποχρεωτικό και απαραίτητο να ψηφιστούν τρία πρόσωπα. Σε περίπτωση που ψηφίσει κάποιος Μητροπολίτης δύο πρόσωπα ή ακόμη και τέσσερα, δηλαδή λιγότερα ή παραπάνω από τρία πρόσωπα, τότε το ψηφοδέλτιο βγαίνει άκυρο. Κατόπιν, ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κρήτης (ενδεχομένως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης) θα ανακοινώσει δημόσια το “τριπρόσωπο”.

Κατόπιν, η Αγία και Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει για τον επόμενο Ποιμενάρχη της Εκκλησίας της Κρήτης.

ekklisiaonline.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου