Στην αρχαία Ρώμη, όταν ο Χριστιανισμός μόλις ξεκινούσε, ζούσε ένας ερημίτης μοναχός. Έζησε μια ήσυχη και ευσεβή ζωή, προσευχόταν στον Θεό και ήταν ένας αληθινός δίκαιος άνθρωπος, για το οποίο του απονεμήθηκε το χάρισμα της διόρασης από τον Κύριο.
Ημέρα μνήμης του είναι η 30η Μαΐου (12 Ιουνίου, νέο στυλ). Την ίδια μέρα γεννήθηκε ο πιο διάσημος βασιλιάς της ρωσικής γης, ο Πέτρος Α΄. Χρόνια αργότερα χτίστηκε στην Αγία Πετρούπολη ο πιο όμορφος καθεδρικός ναός στον κόσμο, τον οποίο ο Πέτρος ονόμασε προς τιμή του Αγίου Ισαάκ της Δαλματίας. Το ονομάζουμε απλά - Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ισαάκ. Τι προφήτευσε λοιπόν ο αρχαίος άγιος;
Καθεδρικός ναός του Αγίου Ισαάκ.
Δείτε ένα πιο αναλυτικό βίντεο για αυτό το θέμα:
Λίγα είναι γνωστά για τον Ισαάκ της Δαλματίας. Έζησε τον τέταρτο αιώνα, γεννήθηκε στη Συρία ή στην Ελλάδα - ο τόπος γέννησής του δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα. Ο Μέγας Πέτρος, που γεννήθηκε την ημέρα της μνήμης αυτού του Ορθόδοξου αγίου, τον θεωρούσε ουράνιο προστάτη του σε όλη του τη ζωή.
Γι' αυτό ο καθεδρικός ναός της Αγίας Πετρούπολης πήρε το όνομά του από τον Ισαάκ της Δαλματίας. Ήδη με την πρώτη ματιά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ισαάκ, παρατηρείτε τις μεγαλειώδεις γλυπτικές συνθέσεις και τα ανάγλυφα στις στοές και στις τέσσερις πλευρές. Δεν υπάρχουν τέτοιες μεγαλοπρεπείς προσόψεις ναών πουθενά αλλού στον κόσμο.
Κεντρική μορφή στην ανατολική και δυτική πρόσοψη ήταν η μορφή του Αγίου Ισαάκ της Δαλματίας. Και στις δύο περιπτώσεις ο Ρωμαίος αυτοκράτορας είναι δίπλα του. Μόνο από το δυτικό μέρος του καθεδρικού ναού βρίσκεται ο ευσεβής Θεοδόσιος και από το ανατολικό ο πονηρός βασιλιάς Βαλένς, ένας αιρετικός που δεν αποδέχτηκε τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη θεία αξιοπρέπεια του Υιού του Θεού.
Στο δυτικό ανάγλυφο, ο Ισαάκ ευλογεί τον Θεοδόσιο, τη γυναίκα του και τους στρατιώτες του. Στα ανατολικά, ο Ισαάκ προσπαθεί να σταματήσει τον αυτοκράτορα Βαλέν, και αυτή τη στιγμή οι στρατιώτες δένουν τα χέρια του αγίου. Τι είδους όμως γεγονός απεικονίζεται στο ανατολικό ανάγλυφο;
Ο Ισαάκ και ο Βάλενς
Ο βίος του Αγίου Ισαάκ λέει ότι ήταν ερημίτης για πολύ καιρό και έζησε στην έρημο. Μια μέρα άκουσε μια φωνή από τον ουρανό, που τον διέταξε να πάει αμέσως στην Κωνσταντινούπολη.
Χωρίς δισταγμό, ο μοναχός ξεκίνησε το ταξίδι του. Φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, είδε ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν βυθισμένη στην ψευδή διδασκαλία του Αρειανισμού, της οποίας ήταν υποστηρικτής και ο ίδιος ο βασιλιάς Valens. Και τότε συνέβη το εξής - το 378 ο Valens πήγαινε σε πόλεμο με τις ανατολικογερμανικές φυλές.
Ο Ισαάκ προσπάθησε πολλές φορές να μιλήσει στον Βάλενς. Τον παρακάλεσε να απαρνηθεί την ψευδή διδασκαλία και του ζήτησε να σταματήσει να διώκει τους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Όμως ο Βάλενς δεν άκουσε τον γέρο μοναχό. Επιπλέον, διέταξε τους συνοδούς του να χτυπήσουν άγρια τον Ισαάκ για να μην τον ενοχλήσει με τις παρακλήσεις του.
Αλλά ο Ισαάκ ερχόταν ξανά και ξανά. Και τότε οι πολεμιστές, έχοντας χτυπήσει τον γέρο σχεδόν μέχρι θανάτου, τον πέταξαν σε ένα βαρύ βάλτο, από το οποίο ήταν σχεδόν αδύνατο να βγει ζωντανός ακόμη και ένας υγιής.
Μόνο με τη βοήθεια των Αγγέλων ο Ισαάκ κατάφερε να δραπετεύσει και στη συνέχεια εμφανίστηκε ξανά στον αυτοκράτορα. Τώρα όμως δεν παρακάλεσε ταπεινά για έλεος, αλλά πρόφερε μια τρομερή προφητεία. Ο άγιος προέβλεψε στον Βαλέν μια σκληρή ήττα στον πόλεμο και θάνατο στη φωτιά.
Ο θυμωμένος αυτοκράτορας διέταξε τον Ισαάκ να τον ρίξουν στη φυλακή και ορκίστηκε να τον εκτελέσει βάναυσα μετά τη θριαμβευτική επιστροφή του. Όμως η προφητεία έγινε πραγματικότητα. Ο στρατός του Valens υπέστη συντριπτική ήττα. Οι Ρωμαίοι ηττήθηκαν ολοκληρωτικά και η συνοδεία του αυτοκράτορα, τραυματισμένη από βέλος, μεταφέρθηκε σε μια άθλια ξύλινη παράγκα όχι μακριά από το πεδίο της μάχης.
Οι Γερμανοί έβαλαν φωτιά στην καλύβα και ο Βάλενς πέθανε μαζί με τους υπηρέτες του από τη φωτιά. Τα λόγια του Ισαάκ αποδείχθηκαν προφητικά.
Ισαάκ και Θεοδόσιος
Και λίγους μήνες αργότερα, ο Θεοδόσιος, ένας βαθιά Ορθόδοξος κυρίαρχος, έγινε αυτοκράτορας. Το όνομά του συνδέεται με τη διεξαγωγή της Β' Οικουμενικής Συνόδου και την τελική νίκη της Ορθοδοξίας επί του Αρειανισμού.
Ο Θεοδόσιος έμαθε ότι ένας οξυδερκής γέρος μαραζώνει στη φυλακή. Έλυσε τον Ισαάκ από τη φυλακή και τον δέχθηκε με τιμές στο παλάτι. Είναι αυτό το γεγονός που αντανακλάται στο δυτικό ανάγλυφο του καθεδρικού ναού του Αγίου Ισαάκ.
Έτσι εκτυλίχθηκε με ασυνήθιστο τρόπο η μοίρα του σεβαστού ασκητή από την έρημο της Συρίας. Η άφιξη του Ισαάκ στην Κωνσταντινούπολη είχε ως αποτέλεσμα το γεγονός ότι αυτός ο σεμνός ερημίτης μοναχός, με το θέλημα του Θεού, τοποθετήθηκε στο επίκεντρο των κοινωνικοπολιτικών γεγονότων στην αυτοκρατορία. Δεν ήταν πια προορισμένος να επιστρέψει στην έρημο.
Μέγας ασκητής
Χτυπημένοι από την εκπληρωμένη προφητεία και την ίδια την πνευματική εμφάνιση του γέροντα, οι ευγενείς και οι στρατιωτικοί ηγέτες της πρωτεύουσας άρχισαν να πείθουν τον άγιο να μείνει μαζί τους για πάντα. Πλούσια σπίτια με πολλά δωμάτια και χώρους χτίστηκαν ειδικά για αυτόν. Αλλά ο Ισαάκ επέλεξε να ζήσει σε ένα μικρό κελί όχι μακριά από το τείχος της πόλης.
Η φήμη του Ισαάκ μεγάλωσε. Προσκυνητές έρχονταν κοντά του από την Κωνσταντινούπολη και τα γύρω χωριά. Ο Ισαάκ προσευχήθηκε με τους ανθρώπους και ευλόγησε τα σπίτια τους. Αν ο γέροντας επέστρεφε στο σπίτι αργά από την πόλη και οι πύλες της πόλης ήταν ήδη κλειστές, προσευχόταν, υπέγραφε το σημείο του σταυρού στις πύλες και άνοιγαν ως εκ θαύματος μόνοι τους.
Σύντομα άνοιξε ένα μοναστήρι δίπλα στο κελί του Ισαάκ. Νιώθοντας την προσέγγιση του θανάτου, ο μοναχός κάλεσε τους μαθητές του, τους δίδαξε την ορθή πίστη και διάλεξε έναν από αυτούς με το όνομα Δαλμάτος, τον οποίο όρισε διάδοχό του. Χάρη σε αυτόν το μοναστήρι άρχισε να ονομάζεται Δαλματίας.
Έτυχε ότι ο ίδιος ο Δάσκαλος, ο Ισαάκ, έλαβε το όνομά του στην ιστορία προς τιμήν του μαθητή του. Ο ίδιος ο Hegumen Dalmat ήταν ιθαγενής στη Συρία, στρατιωτικός και είχε οικογένεια. Όταν άκουσε για τον οξυδερκή γέροντα, ήρθε στον Ισαάκ για να ζητήσει ευλογία. Αφού το έλαβα, ετοιμάστηκα να πάω σπίτι. Αλλά ο Ισαάκ είπε μια άλλη προφητεία - ο Θεός θέλει, Ντάλματ, να μείνεις εδώ.
Το μοναστήρι της Δαλματίας έγινε το πρώτο μεγάλο ορθόδοξο μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη. Δυστυχώς δεν έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα. Όμως η μνήμη του Αγίου Ισαάκ και των άλλων ασκητών της μονής διατηρείται με προσοχή στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο Θεός είναι μαζί μας, άρα και η σωτηρία
Οι προφητείες του Ισαάκ είναι σχετικές ανά πάσα στιγμή. Είπε στον Βάλενς:
«Πού πας, αυτοκράτορα, πολεμώντας εναντίον του Θεού και απορρίπτεις τη βοήθειά του; Αλήθεια δεν κατάλαβες ότι ο Κύριος έστειλε βαρβάρους εναντίον σου, επειδή τόλμησες να διαπράξεις βλασφημία, και έδιωξες από τους ναούς αυτούς που δόξαζαν τον Θεό; Σταματήστε να πηγαίνετε εναντίον Του και θα σταματήσει αυτόν τον πόλεμο. Δώστε στους ανθρώπους πίσω τους βοσκούς τους και εσείς οι ίδιοι θα κερδίσετε τη Νίκη.
Αν πάτε στον πόλεμο χωρίς να κάνετε τίποτα, τότε θα μάθετε από τη δική σας εμπειρία τι σημαίνει να πάτε ενάντια στον Κύριό μας. Ανοίξτε τις εκκλησίες στους Ορθοδόξους και ο Δημιουργός θα σας βοηθήσει - τότε θα νικήσετε τους βαρβάρους με ευκολία. Εάν παραβιάσετε, δεν θα επιστρέψετε ζωντανό. Θα παραμείνετε για πάντα θαμμένοι στη φωτιά. "
Από τα λόγια του είναι ξεκάθαρο ότι αν πάτε εναντίον του Κυρίου και κατά της Ορθοδοξίας, τότε κάθε εγχείρημα αναπόφευκτα θα αποτύχει. Τώρα ο κόσμος βυθίζεται όλο και περισσότερο στην απιστία. Οι άνθρωποι παραβιάζουν συνεχώς τις διαθήκες του Θεού και δεν δίνουν προσοχή στη φωνή της λογικής. Αυτό οδηγεί στο θάνατο. Για να σωθείτε, πρέπει να συνειδητοποιήσετε τα λάθη σας και να σταματήσετε να πηγαίνετε ενάντια στον Θεό.
Ο Κύριος δεν εγκαταλείπει τους δικούς Του, όπως δεν εγκατέλειψε τον Ισαάκ όταν ρίχτηκε σε ένα άθλιο βάλτο. Ο γέροντας υπέστη δυσκολίες, αλλά επέζησε. Κάθε πιστός θα σωθεί με τον ίδιο τρόπο. Και όσοι συνεχίζουν να παραβιάζουν τους νόμους του Θεού θα αντιμετωπίσουν μόνο θάνατο.
Σύμφωνα με τις προφητείες των αγίων γερόντων, μετά από δύσκολες στιγμές, κατακλυσμούς και καταστροφές, θα ξεκινήσει καιρός αφθονίας, ειρήνης και παγκόσμιας ευτυχίας. Μόνο αληθινά δίκαιοι άνθρωποι που πιστεύουν στον Θεό θα μπορέσουν να εισέλθουν σε αυτή τη Χρυσή Εποχή.
ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου