Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Ο Γέροντας Παΐσιος προέβλεψε τις δύσκολες στιγμές που ζούμε τώρα και ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ίδιο τον διάβολο.

 Ακριβώς πριν από τριάντα χρόνια, το 1992, ο μοναχός Παΐσιος ο Σβιατογκόρετς είπε τα εξής λόγια:

Τώρα ο Θεός επιτρέπει μια ισχυρή ανατροπή. Έρχονται δύσκολες στιγμές. Μας περιμένουν μεγάλες δοκιμασίες. Ας το πάρουμε αυτό στα σοβαρά και ας ζήσουμε πνευματικά. Οι περιστάσεις αναγκάζουν και θα μας αναγκάσουν να εργαστούμε πνευματικά. Ωστόσο, αυτό το πνευματικό έργο θα έχει τίμημα αν το κάνουμε με χαρά, από τη θέλησή μας και όχι επειδή αναγκαζόμαστε να το κάνουμε από λύπη. Πολλοί Άγιοι θα ζητούσαν να ζήσουν στην εποχή μας για να πραγματοποιήσουν κατορθώματα.

Μάχη του Δαβίδ και του Γολιάθ

Χαίρομαι όταν κάποιοι με απειλούν με βία γιατί δεν σιωπώ και τους χαλάω τα σχέδια. Όταν αργά το βράδυ ακούω κάποιον να πηδάει πάνω από τον φράχτη στην αυλή του καλύβα, η καρδιά μου αρχίζει να χτυπά γλυκά. Αλλά όταν οι νυχτερινοί εξωγήινοι ρωτούν: «Έφτασε ένα τηλεγράφημα, προσευχηθείτε για τον τάδε άρρωστο!», τότε λέω στον εαυτό μου: «Α, αυτό είναι! Αποδεικνύεται ότι είναι πάλι αποτυχία!». Το λέω αυτό όχι επειδή βαρέθηκα να ζω, αλλά επειδή χαίρομαι που πεθάνω για τον Χριστό. Ας χαρούμε που παρουσιάζεται σήμερα μια τόσο ευνοϊκή ευκαιρία. Μεγάλη ανταμοιβή περιμένει αυτόν που επιθυμεί το μαρτύριο.

Σε παλαιότερες εποχές, άρχιζε ένας πόλεμος και ένα άτομο πήγαινε να πολεμήσει τον εχθρό, υπερασπιζόμενος την Πατρίδα του, τον λαό του. Τώρα μπαίνουμε στη μάχη όχι για χάρη της υπεράσπισης της Πατρίδας. Δεν μπαίνουμε στη μάχη για να εμποδίσουμε τους βάρβαρους να κάψουν τα σπίτια μας, να κακομεταχειριστούν την αδελφή μας και να μας ατιμάσουν. Κάνουμε πόλεμο όχι για εθνικά συμφέροντα ή για οποιαδήποτε ιδεολογία. Τώρα πολεμάμε είτε στο πλευρό του Χριστού είτε στο πλευρό του διαβόλου. Ποιος είναι με ποιον - η ισορροπία δυνάμεων είναι εξαιρετικά σαφής. Στην κατοχή έγινες ήρωας αν δεν χαιρετούσες τους Γερμανούς. Τώρα γίνεσαι ήρωας αν δεν χαιρετήσεις τον διάβολο.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρόκειται να δούμε τρομερά γεγονότα. Θα γίνουν πνευματικές μάχες. Οι άγιοι θα γίνουν ακόμη πιο αγιασμένοι και οι ακάθαρτοι θα γίνουν ακόμα πιο βρόμικες (Αποκ. 22:11). Νιώθω παρηγοριά μέσα μου. Μας περιμένει μια καταιγίδα και ο αγώνας μας έχει τίμημα, γιατί τώρα εχθρός μας δεν είναι ο Αλή Πασάς, ούτε ο Χίτλερ ή ο Μουσολίνι, αλλά ο ίδιος ο διάβολος. Και επομένως η ανταμοιβή μας θα είναι μια ουράνια ανταμοιβή.

Είθε ο Θεός, ως Καλός Θεός, να κατευθύνει το κακό με το καλό. Αμήν.

Από τον πρώτο τόμο «Λόγια» του αγίου Παΐσιου του Σβυατογκόρετς, «Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο», Μ., Ορφογράφος, 2021, σσ. 43-44. Εικονογράφηση: Μόνο μια πέτρα στη σφεντόνα του νεαρού και δίκαιου Δαβίδ ήταν αρκετή για να νικήσει όλη τη διαβολική δύναμη του περήφανου και «αήττητου» Γολιάθ

Ιερομόναχος Βενέδικτος (Μοχάλοφ)

dzen.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου