Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Τρεις τρόπους μεταχειρίζεται ο διάβολος, για να παρασύρει στην αμαρτία το πλάσμα του Θεού.


Τρεις τρόπους μεταχειρίζεται ο διάβολος, συμπεραίνουν οι Πατέρες ύστερα από βαθιά μελέτη του πνευματικού πολέμου της ψυχής, για να παρασύρει στην αμαρτία το πλάσμα του Θεού:

Την λησμοσύνη, την αμέλεια και την κακή επιθυμία. Όταν η λησμοσύνη καταλάβει την ψυχή, γεννά αμέσως την αμέλεια κι εκείνη πάλι την κακή επιθυμία.

Ω, αν δεν ξεχνούσαμε με τόση ευκολία τον Θεό και τον προορισμό μας σ’ αυτόν τον κόσμο, δεν θα παραμελούσαμε την σωτηρία μας και δεν θα μας άφηνε ποτέ η θεία Χάρη να παρασυρθούμε από τις παράλογες επιθυμίες που φωλιάζουν μέσα μας.

Ζήτησε τον Θεό, μοναχέ, και θα σου φανερωθεί, συμβούλευε ο Μέγας Αρσένιος, και κράτησέ Τον καλά για να μείνει ως το τέλος κοντά σου.

Φεύγοντας μια μέρα για την πόλη ο Ζαχαρίας, ο μαθητής του Αββά Σιλουανού, είπε στον Γέροντά του να ποτίσει το μικρό τους περιβόλι.

Ο Όσιος σκέπασε καλά το πρόσωπό του με το κουκούλι του, έτσι που να βλέπει μόνο τις μύτες των ποδιών του, και βγήκε να ποτίσει.

– Γιατί κουκουλώθηκες έτσι, Αββά; τον ρώτησε ένας αδελφός περαστικός, που έτυχε να τον δει.

Για να μην πέσει το βλέμμα μου στα δέντρα κι απασχοληθεί μ’ αυτά ο νους μου αφήνοντας την ενθύμηση του Θεού, εξήγησε ο αγαθός Γέροντας.

Κάποτε ρώτησαν οι αδελφοί τον παραπάνω Γέροντα:

– Τί καλό έχεις κάνει στην ζωή σου, Αββά, για να σου χαρίσει τόση διάκριση και σοφία ο Θεός;

– Δεν άφησα ποτέ στον νού μου σκέψη που να δυσαρεστεί τον Θεό, αποκρίθηκε ταπεινά εκείνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου