Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Άγιο Όρος- Βαρθολομαίος: Εκμεταλλευόμενοι το ράσο επιβάλλουν τις απόψεις τους- Δεν υπάρχει αυτονόμηση στην Εκκλησία.

 Για την κατάσταση που επικρατεί γύρω από την πανδημία και τον ρόλο της Εκκλησίας μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.











Εισαγωγικά είπε ότι ως κοινωνία κρύβαμε τόσα χρόνια επιμελώς την έλλειψη επικοινωνίας και διαλόγου. «Δεν υπάρχει επικοινωνία, οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα βρουν, να μην υπάρχει διάλογος. Τώρα ήρθε μια πανδημία και τα έφερε όλα αυτά στην επιφάνεια».

Στη συνέχεια τόνισε πως «το θέμα της πανδημίας είναι καθαρά ιατρικό. Η εξέλιξη και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε από τους ανθρώπους έκανε το ζήτημα και πνευματικό. Έδειξαν οι άνθρωποι πώς αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση.

Αυτά τα αντιεμβολιαστικά κινήματα, αν τα δούμε μέσα στην ιστορία υπήρχαν σε κάθε περίοδο. Όταν η επιστήμη έδινε ένα καινούργιο φάρμακο ή εμβόλιο αυτοί αντιδρούσαν. Τι θα γινόμασταν σήμερα αν επικρατούσαν αυτοί;».

Ανέφερε πως «δεν αλλοιώνεται η πίστη μας, εδραιώνεται η πίστη μας. Ο καλός Θεός φωτίζει κάποιους που εργάζονται νυχθημερόν για το καλό της ανθρωπότητας όσο αφορά την εξέλιξη και την ποιότητα της ζωής».

«Η Εκκλησία έχει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία. Ο βασικός της ρόλος, ο μόνος ρόλος που έχει μέσα στην κοινωνία είναι να μπορεί να φωτίζει τον άνθρωπο. Να του φωτίζει αυτά που δεν βλέπει. Αυτά που πνευματικά τον ταλαιπωρούν. Να του δίνει δύναμη να ανταπεξέλθει στις διάφορες δυσκολίες. Κατ’ ουσία να του δίνει τη δύναμη να πειστεί ότι πρέπει να αγωνιστεί ο ίδιος. Μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν. πρέπει να αγωνιστούμε ατομικά και ως σύνολο. Είμαστε όλοι γρανάζια της κοινωνίας. Πρέπει ο καθένας από τη μεριά του να δουλεύει ξεχωριστά», συμπλήρωσε.

«Οι αποφάσεις που βγαίνουν από την εκκλησία τις οποίες εμείς ως πιστοί πρέπει να τις ακολουθούμε. Ο καθένας, είτε ιεράρχης, είτε ιερέας, είτε μοναχός που βγαίνει και λέει κάτι είναι προσωπική άποψη. Αυτό το φαινόμενο που παρατηρούμε σήμερα λόγω και της δύναμης του διαδικτύου είναι λάθος. Ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί μέσα στην Εκκλησία να αυτονομείται. Δεν υπάρχει αυτονόμηση αλλά κοινή πορεία μέσα από τα Συνοδικά όργανα.

Το να εκφέρω την άποψη μου είναι θεμιτό. Το να την επιβάλω είναι λάθος», τόνισε. Συνέχισε λέγοντας ότι το «λάθος είναι ότι εκμεταλλεύονται το ράσο που φοράνε και προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους καπελώνοντας την άποψη της Εκκλησίας.

Το να έχω εγώ ως κληρικός την άποψή μου και να μην πιστεύω την πανδημία παρά τα θύματα και να επιμένω, είναι θεμιτό. Εγώ κατηγορώ να προσπαθεί κάποιος εκμεταλλευόμενος το ράσο να παρασύρει ανθρώπους».

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στο Άγιο Όρος είπε ότι στη Μονή έκαναν όλοι και την 3η δόση. «Στο Άγιο Όρος υπάρχει μια ύφεση, έφυγαν πολλοί όμως και είναι κρίμα. Έφυγαν άνθρωποι που δεν υπήρχε λόγος να φύγουν.

Υπάρχει μια ανησυχία, ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους όταν βγαίνουμε εμείς έξω, έρχονται άνθρωποι εδώ. Αν δεν κρατούμε τα στοιχειώδη μέτρα, δυστυχώς θα κολλήσουμε όλοι. Όταν δεν προφυλάσσεται ο άλλος εκθέτει σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους. Το θέμα είναι αν κολλήσουμε να το περάσουμε όλοι ανώδυνα», είπε.

ekklisiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου