Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Υπήρχε ένα έντονο φως στο δωμάτιο και ξαφνικά όλος ο πόνος εξαφανίστηκε! ΘΑΥΜΑΣΤΌ ΓΕΓΟΝΌΣ ΤΟΎ ΕΥΣΕΒΟΎΣ ΓΕΡΟΝΤΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΌΝ ΣΑΛΟΎ.


Υπήρχε ένα έντονο φως στο δωμάτιο και ξαφνικά όλος ο πόνος εξαφανίστηκε!

 Είχα ακούσει για τον Σεβασμιο Γερόντιο....

Δεν ήξερα τον αιδεσιμότατο Gherontie στη ζωή μου, αλλά είχα ακούσει πολλά υπέροχα πράγματα γι 'αυτόν στη δουλειά, από την εποχή που περπατούσε ακόμη το αδύναμο σώμα του στα σπίτια των πιστών. Είχα διαβάσει από τα βιβλία που γράφτηκαν για την ευσέβειά του και θαύμαζα για την ευγένειά του, για την υπομονή που είχε μαζί μας, τον ανειδίκευτο, για τον ισχυρό δεσμό του με τον Θεό, και συχνά αναρωτιόμουν τι νιώθουν και τι βιώνουν όσοι είναι ευλογημένοι από τον Ύψιστο .

 

Όταν άκουσα ότι είχε περάσει στους αιώνιους, ένιωσα μεγάλη λύπη και απογοητεύτηκα λίγο από τον εαυτό μου που δεν μπορούσα να φτάσω στα μέρη που ήξερα ότι μπορούσα να τον βρω. Δεν καταλάβαινα πολλά τότε, αλλά αργότερα θα καταλάβαινα.

Η επίγνωση της σύνδεσης με τον Θεό ξεκίνησε για μένα από το δημοτικό σχολείο, αλλά σε όλη μου τη ζωή, μερικές φορές κατάφερα να την δυναμώσω, άλλες φορές γινόταν τόσο αδύναμη, αλλά ακόμα τρεμόπαιξε εκεί σε μια γωνιά της ψυχής μου και χάρηκα που δεν βγήκε ποτέ.

 

Τα προβλήματα υγείας του πατέρα μου...

Το έτος 2021 είχε ξεκινήσει με τα προβλήματα υγείας της μητέρας μου, τα οποία ξεπέρασα με τη βοήθεια του Θεού, αλλά όταν τα πράγματα φάνηκαν να ρυθμίζονται, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο πατέρας μου αρρώστησε με Covid-19. βαριάς μορφής, που απαιτούσε νοσηλεία και αρκετούς μήνες ανάρρωση. Με προσευχή και υπομονή, τα πράγματα λύθηκαν ξανά και θα έχουμε ένα ειρηνικό τέλος της χρονιάς και ελπίζουμε για ένα πιο επιεικό 2022.

Τι να δεις όμως; Δεν ήταν καθόλου έτσι... οι δοκιμασίες ήρθαν ξανά και γρήγορα...

Στις 2 Ιανουαρίου, Κυριακή, με πήρε τηλέφωνο ο πατέρας μου για να μου πει ότι πονάει πολύ η μέση του, ότι ο πόνος έχει πάει στο πόδι και ότι δεν ενέδιδε σε κανένα φάρμακο. Του είπα να έρθει σε μένα στην Κραϊόβα (μένει στην εξοχή, περίπου 120 χλμ από εμένα) και έκλεισα ραντεβού με έναν ορθοπεδικό γιατρό την ίδια μέρα. Έγραψε μια θεραπεία που επίσης δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Μας συνέστησε να κάνουμε μαγνητική τομογραφία την επόμενη μέρα, το αποτέλεσμα της οποίας ήρθε την Πέμπτη. Την Παρασκευή πήγα με τα αποτελέσματα στον ορθοπεδικό και διαπίστωσα ότι έχει κήλη που πρέπει να χειρουργηθεί και ότι δεν συνιστά την Κραϊόβα. Την ίδια μέρα πήγα και ζήτησα περισσότερες γνώμες, αλλά όλοι είπαν το ίδιο, ότι είναι μια κήλη που πρέπει να χειρουργηθεί, γιατί κινδυνεύει από παράλυση.

 

Είχα καταφέρει να μιλήσω με μια κυρία νευροχειρουργό από την Κραϊόβα, για την οποία είχα λάβει πολύ καλές συστάσεις, αλλά μπορούσε να τον εξετάσει μόνο τη Δευτέρα, γιατί Παρασκευή ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής και μετά ακολούθησε το Σαββατοκύριακο. Στο μεταξύ, είχα προσπαθήσει να τηλεφωνήσω στο Βουκουρέστι για ραντεβού με γιατρούς για τους οποίους είχα λάβει καλές συστάσεις ή είχα διαβάσει στο Διαδίκτυο, αλλά είχαν ήδη γεμίσει τις θέσεις μέχρι τον Μάρτιο.

Όλο αυτό το διάστημα, κοίταζα αβοήθητος τον πατέρα μου, έβλεπα πώς μεταμορφωνόταν από τον πόνο και δεν μπορούσα να τον βοηθήσω με τίποτα. Είχα δοκιμάσει όλα τα πιθανά ηρεμιστικά, αλλά τίποτα δεν βελτίωσε την κατάστασή του, και οι άγρυπνες νύχτες έπαιρναν το βάρος τους, ο πατέρας μου γινόταν όλο και πιο οξύθυμος...

Απογοητευμένος, απελπισμένος, ένιωθα ανίσχυρος και δεν ήξερα πού να τηλεφωνήσω και τι απόφαση να πάρεις. Όλο αυτό το διάστημα, έπρεπε να είμαι δυνατός, ή τουλάχιστον να εμφανίζομαι έτσι μπροστά του, για να μην τον αποθαρρύνω και να του προσφέρω μια αχτίδα ελπίδας.

 

Η προσευχή και η ανταπόκριση του Σεβασμιου 

Πλημμυρισμένος από συγκινήσεις, την ίδια μέρα, Παρασκευή απόγευμα, του Αγίου Ιωάννη, βγήκα από το σπίτι και πήγα στην εκκλησία της γειτονιάς. Ήξερα ότι δεν ήταν ανοιχτό, ήταν ήδη 7 το απόγευμα, αλλά ένιωσα την ανάγκη να πάω εκεί. Γονάτισα και έκλαψα δυνατά, μίλησα με τον Θεό...

Γύρισα σπίτι, έκανα τις καθημερινές μου δουλειές και ήθελα να προσευχηθώ, αλλά το βιβλίο προσευχής μου ήταν στην τσάντα μου, και ήταν δίπλα στο δωμάτιο όπου κοιμόταν ο πατέρας μου και από φόβο μην τον ξυπνήσω δεν ξαναπήγα, σκεφτόμουν ότι μήπως είχε καταφέρει να κοιμηθεί. Είπα στον εαυτό μου ότι ο Θεός δεν θα θυμώσει μαζί μου αν δεν διαβάσω τις βραδινές προσευχές μου και ότι θα διαβάσω από άλλο βιβλίο. Άνοιξα το συρτάρι και βρήκα το βιβλίο τού ευσεβούς Γεροντιου ήταν τόμος 3, και από το εξώφυλλο τα μάτια του με κοιτούσαν με τόσο φως και καλοσύνη... Πήρα το βιβλίο στην αγκαλιά μου, ήμουν έτοιμος να διαβάσω, αλλά Στο μεταξύ η μητέρα και ο αδερφός μου με κάλεσαν και με ρωτούσε για την κατάσταση του πατέρα μου.

Έχω ιδιαίτερη σχέση με τη μητέρα μου και μιλάμε πολύ. Και αυτή τη φορά, η μητέρα μου μου έλεγε διάφορα... ήταν ακόμα επηρεασμένη μετά τον χαμό του πατέρα της (παππού μου), που είχε πάει στον Κύριο ενώ ο πατέρας μου νοσηλευόταν με Covid-19. Προσπαθούσα να την παρηγορήσω και να την ενθαρρύνω. Νομίζω ότι μίλησα με τη μητέρα μου για μια ώρα, αλλά με το βιβλίο του αιδεσιμότατου Gherontie στην αγκαλιά μου, να της χαϊδεύει συνεχώς το πρόσωπό της. Είχα την εντύπωση ότι ήταν σωματικά δίπλα μου και με κοιτούσε με τα ευγενικά του μάτια.

Δεν ξέρω πόσο προσεκτικός ήμουν στη συζήτηση με τη μάνα μου, ξέρω μόνο ότι στο μυαλό μου μιλούσα με τον Ευσεβή και του ζητούσα να μου δώσει συμβουλές, να μου δείξει έναν τρόπο, να ξεκινήσω από κάπου, γιατί Δεν ξέρω πού να απευθυνθώ. Τελικά τελείωσα την τηλεφωνική συνομιλία με τη μητέρα μου, ήταν σχεδόν 12 το βράδυ, δεν είχα ύπνο και άνοιξα το βιβλίο να διαβάσω, αλλά δεν ξεκίνησα από την πρώτη σελίδα. Το άφησα να ανοίξει τυχαία. Άνοιξε στη σελίδα 54, είχε μια λυγισμένη γωνία, δεν ξέρω αν ήταν από τότε που το διάβασα άλλη φορά, αν ήταν από τη μητέρα μου που το διάβαζε όταν ερχόταν να με επισκεφτεί, αλλά ένα πράγμα ήταν σίγουρο: ο Ευσεβής είχε ακούσει την προσευχή μου!

Γιατί το λέω αυτό; Στις πρώτες γραμμές που άνοιξε το βιβλίο, έγραφε το όνομα ενός νευροχειρουργού, ο Ovidiu Grămescu, ο οποίος είχε χειρουργήσει ένα κοριτσάκι από την Tismana, με σχεδόν το ίδιο πρόβλημα με του πατέρα μου, ακόμη χειρότερο, και το οποίο είχε κάνει καλά. . Μπήκα στο Διαδίκτυο και έψαξα το όνομα που βρέθηκε στο βιβλίο και αυτό που διάβαζα δεν ήταν παρά υπέροχα πράγματα από τους εκατοντάδες ανθρώπους που είχε χειρουργήσει και τα πήγαιναν πολύ καλά.

Δεν πίστευα αυτό που διάβαζα... Έκλαιγα και γελούσα ταυτόχρονα, ένιωθα ότι ήταν ο δρόμος που μου έδειξε ο Ευσεβής. Στη συνέχεια, την Παρασκευή το βράδυ, στη 1 η ώρα, τηλεφώνησα στην κλινική Sanador και κατάφερα να κλείσω ένα ραντεβού με αυτόν τον γιατρό για τη Δευτέρα.

 

Το χειρουργείο και η υπέροχη θεραπεία...

Κυριακή βράδυ έφυγα για Βουκουρέστι, Δευτέρα πρωί έφτασα στο ιατρείο. Πήρα μαζί μου τα βιβλία του Σεβασμιωτάτου και μια εικόνα, σκοπεύοντας να τα δώσω στον γιατρό. Του είπα πώς το βρήκα και εντυπωσιάστηκε και μου ζήτησε να του αφήσω τα βιβλία αν γινόταν. Του έδωσα και την εικόνα, χάρηκε πολύ, και χάρηκα ακόμα περισσότερο που γνώρισα έναν άνθρωπο που ήταν συνδεδεμένος με τον Θεό. Μας προγραμμάτισε την επέμβαση για την Παρασκευή, γιατί έπρεπε να γίνει μια σειρά από προκαταρκτικές αναλύσεις και έρευνες.

Έκανε το χειρουργείο την Παρασκευή, και την επόμενη μέρα επιστρέψαμε σπίτι, ο μπαμπάς ήταν στα πόδια του, χωρίς πόνο. Την επομένη του χειρουργείου, ο πατέρας μου άρχισε να νιώθει και πάλι πολύ έντονους πόνους για αρκετές ημέρες. Ανησύχησα ξανά και σκέφτηκα ότι ίσως απέτυχε η επέμβαση. Οι αρνητικές σκέψεις με είχαν πιάσει ξανά, μέχρι που είπα: «Σταμάτα! Ο ευσεβής μας επέτρεψε να πάμε σε αυτό το μονοπάτι, μας άνοιξαν όλοι οι δρόμοι, πρέπει να είναι καλό και να μην απελπίζομαι άλλο!».

Ξύπνησα στις 12 το βράδυ, προσευχήθηκα πολύ, διάβασα τον Ακάθιστο του Ευσεβούς και κοιμήθηκα ήσυχος. Το επόμενο πρωί, πήγα ως συνήθως στο δωμάτιο του πατέρα μου για να δω πώς νιώθει και μου είπε: «Ο Θεός έκανε ένα θαύμα μαζί μου! Στη 1 τα ξημερώματα ξύπνησα, υπήρχε ένα έντονο φως στο δωμάτιο και ξαφνικά όλος ο πόνος εξαφανίστηκε!».

Έκλαψα πάλι από χαρά και ευχαρίστησα τον Ευσεβή που και αυτή τη φορά δεν άργησε να απαντήσει στην προσευχή μου.

Αυτή τη στιγμή που γράφω αυτή τη μαρτυρία, έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την επέμβαση του πατέρα μου και μπορώ να πω ότι πάει καλά, αναρρώνει αρκετά γρήγορα.

 

Ευχαριστώ τον Θεό...

Αγαπητοί αναγνώστες, από όλα αυτά τα γεγονότα έμαθα ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματήσετε να πιστεύετε, να φυλάτε τη σχέση σας με τον Θεό, να ελπίζετε και να μην χάνετε ποτέ την ελπίδα σας. Ευχαρίστησα τον Θεό για όλα τα δεινά, κατάλαβα γιατί μας τα έστειλε, για να είμαστε πιο κοντά Του.

Ο πατέρας μου έχει αλλάξει πολύ, από εγωιστής έγινε καλύτερος άνθρωπος,  νηστεύει, θέλει να πάει στην εκκλησία,  προσεύχεται. Δεν τον αναγνωρίζω, είναι μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο.

Ευχαριστώ τον Θεό που εργάζομαι σε μια εταιρεία που δεν παραμελεί τη σχέση με τον Θεό, όπου είναι παρόντες οι ευσεβείς και άλλοι άγιοι, που έχω καλά αφεντικά που με κατάλαβαν σε όλη αυτή την περίοδο.

Χάρη στον Ευσεβή, ξεπέρασα όλα τα προβλήματα, και η οικογένειά μου έγινε πολύ πιο ενωμένη και ισχυρότερη στη σχέση της με τον Θεό. Δεν με άφησε να μείνω στεναχωρημένος και έκανε αισθητή την παρουσία του, ακόμα κι αν δεν τον έψαχνα πριν περάσει στο αιώνιο!

 

Larisa Deaconu,

Κραϊόβα

apantaortodoxias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου