Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Κωνσταντινούπολη: Έτσι θα γίνει η μουσουλμανική φιέστα – Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: «Εσύ ήσουν πάντα δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Έτσι θα γίνει η μουσουλμανική φιέστα – Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: «Εσύ ήσουν πάντα δική μας»
Λίγες ώρες έμειναν μέχρι τη θλιβερή εκείνη στιγμή που η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ως τέμενος και στην Τουρκία οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και τα δημοσιεύματα του Τύπου που ελέγχεται από τον Ερντογάν θριαμβολογούν.

Την πρώτη μουσουλμανική προσευχή θα τελέσει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, της πανίσχυρης Diyanet. Εκτός από τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και τον εθνικιστή ηγέτη, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βουλευτές και μέλη του κυβερνώντος ΑΚΡ, αλλά και Τούρκοι υπουργοί θα παρακολουθήσουν την επίσημη πρώτη της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.
Συνέντευξη τύπου αναφορικά με τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί αύριο η μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία και η φιέστα με την οποία ουσιαστικά σηματοδοτείται η έναρξη λειτουργίας του τζαμιού, παραχώρησε ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια

«Η Αγία Σοφία, το σύμβολο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, είναι ελεύθερη και πάλι μετά από 89 χρόνια. Η πρώτη προσευχή θα γίνει αύριο από τον Πρόεδρο της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς» είπε προσθέτοντας ότι εντός του ναού θα μπορέσουν να μπουν μόνο όσοι έχουν ειδική πρόσκληση από την Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με τον Νομάρχη θα δημιουργηθούν 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου για την πρόσβαση στους χώρους όπου θα μπορεί κάποιος να συμμετέχει στην προσευχή: Θα υπάρξουν δύο ξεχωριστές ζώνες προσευχής για γυναίκες και τρεις για άνδρες σε εξωτερικό χώρο γύρω από την Αγία Σοφία.
Τα σημεία αυτά θα ανοίξουν στις δέκα το πρωί:
«Σε κάθε σημείο ελέγχου θα γίνεται θερμομέτρηση και έλεγχος για την ύπαρξη μάσκας» τόνισε και πρόσθεσε ότι για τις ανάγκες αυτές έχει επιστρατευτεί υγειονομικό προσωπικό συνολικά 736 ατόμων.

«Για την αυριανή προσευχή σας ζητώ να φέρετε μαζί σας τέσσερα πράγματα: Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γερλίκαγια.Ο Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ακόμη ότι η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή μέχρι το πρωί ώστε να μπορέσουν να την επισκευτούν όλοι όσοι το επιθυμούν.Ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς επιθεώρησε χθες την Αγία Σοφία για περίπου δύο ώρες: «Μέχρι αυτή την ώρα οι προετοιμασίες συνεχίζονται. Το χαλί έχει τοποθετηθεί, ενώ έχει καθαριστεί και ο εξωτερικός χώρος. Όλα θα είναι έτοιμα για την Παρασκευή» υπογράμμισε.Επίσης, από τις 8 το βράδυ θα απαγορευτεί η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες θα καλυφθούν με κουρτίνες στη διάρκεια της προσευχής και ο μηχανισμός θα είναι παρόμοιος με αυτόν της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ούτε ένα καρφί δεν θα μπει στον τοίχο, διαβεβαιώνουν οι υπεύθυνοι των εργασιών. Η ιδέα να χρησιμοποιηθούν λέιζερ τελικά εγκαταλείφθηκε.
Το μουσουλμανικό τόξο
Συνεχίζοντας τις προκλήσεις του ο Τούκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυκλοφόρησε ένα βίντεο στους προσωπικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Στον τρούλο σου να φυσήξει ο άνεμος της ελευθερίας. Εσύ ήσουν πάντα δική μας κι εμείς δικοί σου». γράφει χαρακτηριστικά στο σχόλιό του που συνοδεύει την ανάρτηση

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η επιλογή των καλλιτεχνών που εξυμνούν τη μετατροπή σε τζαμί, και οι οποίοι τραγουδούν μεταξύ άλλων σε Αλβανικά και Βοσνιακά, γλώσσες χωρών τις οποίες ο Ερντογάν έχει κατά καιρούς «περιλάβει» στο μουσουλμανικό τόξο που οραματίζεται στα Βαλκάνια.
Στο βίντεο διάρκειας περίπου έξι λεπτών τραγουδάνε από Αλβανικά, Αζέρικα , Κουρδικά και Αραβικά και εξυμνούν την Αγιά Σοφία. Στο ίδιο μήκος κύματος δηλώνουν ότι μεταφέρουν τους χαιρετισμούς τους «από τη Μέκα και το Αλ Ακσά.

orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου