Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

«Ο Βαρθολομαίος απογοήτευσε τους Ορθόδοξους πιστούς».




 (Ο τίτλος από το δημοσίευμα)
Η κίνηση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν το Μουσείο ‘Αγία Σοφία’ σε τζαμί προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον Ορθόδοξο κόσμο, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι αυτή τη δυσαρέσκεια δεν εκφράστηκε σωστά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 
Είπε, απλά, ότι η κίνηση των τουρκικών αρχών έχει απογοητεύσει τους Χριστιανούς και πυροδοτεί διχασμό μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Και έτσι είναι.


Ωστόσο, πολλοί το θεωρούν πολύ λίγο για έναν πνευματικό ηγέτη περίπου 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών παγκοσμίως.


Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης εμφανίζεται ως θεματοφύλακας ενός από τα κύρια χριστιανικά ιερά, της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, γράφει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

 Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποδείχθηκε ανίκανος να αντισταθεί στην πρόθεση της Τουρκίας να μετατρέψει αυτόν τον χριστιανικό ναό σε τζαμί. Αυτό αμφισβήτησε επίσης την πραγματική, μη κληρονομική του εξουσία από το βυζαντινό παρελθόν στον παγκόσμιο Χριστιανισμό.

Η προσπάθεια του Βαρθολομαίου να διεκδικήσει τον τίτλο του "Ανατολικού Πάπα" από έναν μικρό θύλακα στη Μουσουλμανική Τουρκία φαίνεται ιδιαίτερα περίεργη. Θέλει να είναι το κέντρο της Ορθοδοξίας, αλλά είναι προφανές ότι αυτό δεν ισχύει. Ο επικεφαλής δείχνει ότι δεν έχει πραγματικές ικανότητες και επιρροή στο τι θα ακολουθήσει, ούτε είναι σε θέση να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ορθοδοξίας, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι προφανές το αβάσιμο των ισχυρισμών του Βαρθολομαίου για την παγκόσμια κατάσταση στον κόσμο της Ορθοδοξίας. 


Είναι χαρακτηριστικό του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης ότι προσπάθησε πολύ αμυδρά, δειλά να υπερασπιστεί την Αγία Σοφία από το να γίνει τζαμί, αφήνοντας την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία να αντιδράσει πολύ πιο έντονα. 


Σε αυτό, ο Βαρθολομαίος έλαβε την υποστήριξη των επιμελητών του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να ερμηνευθεί μόνο με την απόλυτη εξάρτησή του από τη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών και την απροθυμία του να τους δυσαρεστεί ακόμη και όταν πρόκειται για συζήτηση θεμελιωδών θεμάτων της Ορθοδοξίας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι παρά τις φιλικές σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος,  βγήκε με έντονη κριτική προς τις τουρκικές αρχές για το θέμα της Αγίας Σοφίας.


Αυτό είναι μια επιβεβαίωση ότι στην πραγματικότητα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία- RPC είναι σε θέση, εκτός από τις διαφωνίες με την Κωνσταντινούπολη, να ενεργεί αποκλειστικά για την υπεράσπιση των γενικών συμφερόντων των Ορθόδοξων πιστών.


Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς Τούρκους μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Μετατράπηκε σε μουσείο το 1935 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του σύγχρονου κοσμικού ιδρυτή της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ.


Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, η οποία λόγω της αγιότητάς της είναι το βασικό κέντρο όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση, σε ένα τζαμί έχει απογοητεύσει εκατομμύρια Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο και προκαλεί ήδη διαφωνίες μεταξύ των δύο κόσμων. Η Αγία Σοφία ή η Εκκλησία της Ιεράς Σοφίας έχει χρησιμεύσει ως ιερό μέρος για χριστιανούς για πάνω από 900 χρόνια και για μουσουλμάνους για 500 χρόνια.



Александар Стојановски, Брисел- Αλεξαντάρ Στογιανόφσκι, Βρυξέλλες.
echedoros-a.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου