Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Η προσευχή και ο αγώνας των λογισμών.


Η προσευχή και ο αγώνας των λογισμών

Ο αγώνας την ώρα της προσευχής είναι πως συχνά ο νους αιχμαλωτίζεται από σκέψεις και γεγονότα που έχουν συμβεί μέσα στην ημέρα.
Μοιραζόμαστε μερικά λόγια γι’ αυτόν τον αγώνα από τους σύγχρονους Αγιορείτες γέροντες για ψυχική ωφέλεια όλων! «Όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιστρέφουν σε μας το βράδυ την ώρα της προσευχής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να πέρασες τη μέρα με πολλή δουλειά, συνομιλώντας με επισκέπτες και κάνοντας διάφορα πράγματα, αλλά εάν τα έκανες με εγρήγορση, δεν θα σε διακατείχαν. Όμως, εάν ξεκινάς να κάνεις διάλογο με τους λογισμούς που έρχονται στο μυαλό σου μέσα στην ημέρα, γίνεσαι ζευγάρι και ταυτίζεσαι μαζί τους, τότε οι λογισμοί αυτοί μπορούν να επιστρέψουν και να σε καταλάβουν την ώρα της προσευχής».
-- π. Μακάριος

«Ο Γέροντας είπε σε ένα νέο από τους πατέρες του μοναστηριού: Εάν τελικά κάποιος έχει πολλούς λογισμούς και έχει αιχμαλωτιστεί, τότε το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να προσεύχεται μέχρι ο Ιησούς Χριστός να του δώσει βοήθεια. Αυτό είναι σαν μια δοκιμασία από Εκείνον και καλείσαι να εργαστείς. Η βοήθεια έρχεται μόνη της για να σου αποδείξει ότι δεν είναι καρπός της δικής σου προσπάθειας, αλλά έρχεται από το Χριστό».
-- Γρηγοριάτης μοναχός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου