Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Η Τ. Μοροπούλου μιλά στο Πρακτορείο Ορθοδοξία: «Η απόφαση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά θα ακυρωθεί στην πράξη»

Η Τ. Μοροπούλου μιλά στο Πρακτορείο Ορθοδοξία: «Η απόφαση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά θα ακυρωθεί στην πράξη»

Ήταν 25 χρόνια πριν όταν η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για την προστασία της Αγιάς Σοφιάς, καθηγήτρια του ΕΜΠ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, Τώνια Μοροπούλου έμπαινε στην Αγιά Σοφιά, στο πλαίσιο ενός διεθνούς προγράμματος για την αντισεισμική θωράκιση του Συμβόλου της Ορθοδοξίας.

Σήμερα ηγείται μιας πρωτοβουλίας ενάντια στην υβριστική και βέβηλη απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Λίγα 24ωρα πριν από την μουσουλμανική φιέστα που ετοιμάζεται για τις 24 Ιουλίου η κ. Μοροπούλου μιλά στο Πρακτορείο Ορθοδοξία και τη δημοσιογράφο Ναταλία Δανδόλου.

Σε μια συνέντευξη κατάθεση ψυχής, εκφράζει την οργή της για την απόφαση, θυμάται τις μέρες που εργάστηκε στον ιστορικό ναό, τα εμπόδια που συνάντησε και τα συναισθήματα που βίωσε μπαίνοντας στην Αγιά Σοφιά:

«‘Ενιωσα ένα πολύ μεγάλο συναίσθημα, ότι πραγματώνομαι σαν άνθρωπος καθώς άνω θρώσκω. Κοιτώ προς τα πάνω, κοιτώ το φως. Η αρχιτεκτονική της Αγιά Σοφιάς σε ανεβάζει προς το φως».

Δείτε τη συνέντευξη της κ. Μοροπούλου:

Κάμερα: Μανώλης Δημελλάς

Μοντάζ: Κώστας Κουράκος

Επιμέλεια Βίντεο: Πέπη Οικονομάκη

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Η Ελληνίδα επιστήμονας που έχει εργαστεί για την αντισεισμική θωράκιση και άλλα έργα που πραγματοποιήθηκαν στον ναό, σε ανοικτή επιστολή της καλεί ακαδημαϊκούς και επιστήμονες από όλον τον κόσμο να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια «στους βέβηλους σχεδιασμούς του Τούρκου Προέδρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΕΚΚΛΗΣΗ Η κ. ΜΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου