Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Ο Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Βαρθολομαίο για την Αγιά Σοφιά – Διπλωματικός πυρετός σε εξέλιξη!

Επιμέλεια: Δημήτρης Βούκιας – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται αυτή την εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά μια σειρά από τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο σε Ευρωπαικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επίσημη γραμμή της Αθήνας είναι πως δεν αποτελεί διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά διεθνές και αφορά σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Υπενθυμίζεται, πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την  περιοδεία του στην Κέρκυρα επικοινώνησε το Σάββατο 11 Ιουλίου, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε την συμπαράσταση και την υποστήριξή του.
Για τις προθέσεις της Ελλάδας να μην αφήσει αναπάντητο το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέρθηκε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο και αυτή τη διάσταση αναδεικνύουμε σταθερά, τόσο πριν όσο και μετά την απόφαση Ερντογάν» επανέλαβε και πρόσθεσε:
“Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα”.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η διαφορετική “γραμμή” του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος  μίλησε, στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή “Καλημέρα” με τον Γιώργο Αυτιά.  Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι και ελληνοτουρκικό, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, δήλωσε ότι το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ θα έπρεπε να γίνει χριστιανικός ναός- αγνοώντας όμως ότι ανήκει στο τουρκικό προξενείο και άρα αποτελεί τουρκικό έδαφος…
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα θέσει το ζήτημα στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αν και δεν βρίσκεται στην σημερινή ατζέντα αφού περιλαμβάνεται η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, που είναι και το πραγματικό μεγάλο πρόβλημα.
vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου