Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς, Ελάτε όλοι να γονατίσουμε, να λυπηθή ο Θεός την Πόλη και την Αγια-Σοφιά.

ΔΕΛΤΙΟΝ  ΤΥΠΟΥ

Πένθιμα θα σημάνουν οι καμπάνες των Ιερών Ναών
«…ιερὰ και αγία εξέγερση με το όπλο της προσευχής»!
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ. ΚΟΣΜΑ

Πένθιμα θα σημάνουν οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, το πρωί της Παρασκευής, 24η Ιουλίου - ώρα 10:00’, κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ημέρα κατά την οποία, όπως ανακοινώθηκε, μετατρέπεται σε τζαμί ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσης, την ίδια ώρα το πρωί της Παρασκευής, στους Ιερούς Ναούς, αν είναι δυνατόν σε όλους, θα τελεσθή Ιερά Παράκλησις προς την Παναγία μας.
Η Ιερά Παράκληση θα τελεσθή, ώρα 10:00’ (μονοεκκλησιά) στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως Αγρινίου, Ζωοδόχου Πηγής, ενώ στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου θα τελεσθή το μεσημέρι ώρα 12:00’ (μονοεκκλησιά) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος.
Σχετικά με το ανωτέρω ζήτημα του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Οι καμπάνες «χτύπησαν» πένθιμα την 29η Μαΐου 1453 στη Βασιλεύουσα των πόλεων και ακούστηκαν σε όλο τον κόσμο. Γιατί χτύπησαν πένθιμα; «Η Πόλις εάλω»!
Ας θυμηθούμε πόσο καλά ήταν τα πρώτα χρόνια στη Θεοφύλακτη Βυζαντινή Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αλλά και σε ποιά πνευματική κατάσταση βρίσκονταν στις έσχατες εκείνες ημέρες! Το κέντρο της αυτοκρατορίας, το «εγκαλλώπισμα» αυτής, η Κωνσταντινούπολη αγωνιζόταν για τον εαυτό της. Οι υπερασπιστές της γενναίοι και ατρόμητοι, όμως μετρημένοι. Ατρόμητος, αγωνιζόταν σαν λιοντάρι και ο αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
Έξω από τα τείχη της Βασιλεύουσας, οι βάρβαροι, οι απολίτιστοι, οι αλλόθρησκοι, περιέζωναν την Πόλη των πόλεων. Την  σφυροκοπούσαν λυσσαλέα, με κραυγές πόνου και εξόντωσης. Ήταν πολυάριθμοι, αμέτρητοι, κι έπεσαν σαν τίγρεις επάνω στα ιερά τείχη της Βασιλεύουσας.
Την αυγή της 29ης Μαΐου 1453, «η Πόλις εάλω»! Ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και οι ηρωικοί συμπολεμιστές του, έπεσαν για το Χριστό και την Πατρίδα. Έγιναν μάρτυρες και ήρωες της Ορθοδοξίας και του Ρωμαίϊκου Γένους. Στράγγισε τότε ο Ελληνικός λαός το πιο πικρό ποτήρι του πόνου, από όλα όσα δοκίμασαν ποτέ οι ελληνικές γενιές.
Έμεινε όμως όρθια το κέντρο της Ορθοδοξίας, το καμάρι της, το σέμνωμά της, η «Αγια-Σοφιά». Ο μεγάλος, ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός. Το έμβλημα της Ορθοδοξίας!
Κάτω από τους θόλους της είχαν χειροτονηθή τόσοι Πατριάρχες. Είχαν στεφθή τόσοι Ισαπόστολοι, Αυτοκράτορες. Είχαν τελεσθή μεγαλοπρεπείς ακολουθίες και τόσες αναίμακτες Θυσίες από αγίους αρχιερείς και ιερείς. Είχαν ψαλλή αριστουργήματα της βυζαντινής μουσικής. Είχαν αναγεννηθή αναρίθμητες ψυχές.
Μέσα στους πολλούς και περίτεχνα διακοσμημένους κίονές της, ο Ιουστινιανός ετοποθέτησε Ιερά Λείψανα και πέρα από την Αγία Τράπεζά της, η Αγία Σοφία ήταν και είναι μία τεράστια λειψανοθήκη Αγίων. Ποιός θα μπορούσε αλήθεια να περιγράψη τα θαυμάσια ψηφιδωτά και τις μοναδικές τοιχογραφίες αυτού του μοναδικού Ιερού Ναού!
Αν και η Κωνσταντινούπολη έπεσε και λεηλατήθηκε, την Αγία Σοφία την σεβάστηκαν οι αιώνες. Αλίμονο όμως!
Σήμερα που όλοι μιλάμε για δικαιώματα, για πολιτισμό, για ελεύθερα μνημεία, ο Ναός της Αγίας Σοφίας με μίσος, με πάθος και φανατισμό μετατρέπεται σε τουρκικό τζαμί. Εκεί που λατρευόταν ο Τριαδικός Θεός, εκεί που αναιμάκτως θυσιαζόταν ο Εσταυρωμένος και Αναστάς Χριστός, ο μόνος αληθινός Θεός μας, εκεί τώρα θα λατρεύεται ο Αλλάχ.
Το κατανοούμε αυτό, αγαπητοί; Πονάμε πολύ και συγκλονιζόμαστε! Θα επιθυμούσαμε, σύσσωμος ο χριστιανικός κόσμος να επαναστατήση και να αποτρέψη την δευτέρα άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Δυστυχώς, όπως και στην πρώτη άλωση η Δύση δεν μίλησε, έτσι και τώρα!
Αγαπητοί, μόνοι μας θα αντιταχθούμε. Όλοι μας οφείλουμε αυτήν την στιγμή να χρησιμοποιήσουμε το παντοδύναμο όπλο της προσευχής. Αν είμαστε άξιοι θα μας ακούση ο Κύριος. Θα μεσιτεύση η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Υπεραγία Θεοτόκος.
Σας καλώ όλους σε ιερά και αγία εξέγερση. Μεθαύριο Παρασκευή, την ημέρα που οι αλλόπιστοι θα επιχειρήσουν να μολύνουν τον Ναό της Αγίας Σοφίας, εμείς θα γονατίσουμε εμπρός στον Κύριό μας, εμπρός στην εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου. Το πρωί της Παρασκευής, 24η Ιουλίου, θα σημάνουν πένθιμα οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και θα τελεσθή Ιερά Παράκλησις προς την Παναγία μας, στους Ιερούς μας Ναούς, αν είναι δυνατόν σε όλους.
Αδελφοί μου, μην απουσιάσετε. «Η Πόλις και πάλι εάλω»! Η Αγία Σοφία μας γίνεται τζαμί..! Ελάτε όλοι να γονατίσουμε, να λυπηθή ο Θεός την Πόλη και την Αγια-Σοφιά. Όλοι μας ενωμένοι να ανεβάσουμε την προσευχή μας στο Ουράνιο Θυσιαστήριο.
Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

της  Ιεράς  Μητροπόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου