Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Άγιε Ιωάννη Μαξίμοβιτς όπως έδιωχνες τους τυφώνες και έσωσες τη Σαγγάη από βομβαρδισμό, δίωξε και τους ”τυφώνες” που έρχονται με την παντοδύναμη προσευχή σου.

Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς
Εορτάζει στις 2 Ιουλίου
«Τι χρειάζεστε περισσότερο;»
Ιωάννης Μαξίμοβιτς_Saint John (Maximovitch) of San Francisco the Wonderworker_св. Иоанн Максимо́вич-Сан Францисский__λειψαν-stjohnjoyofallΜια φορά, κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν υπήρχαν πλέον τρόφιμα για τα παιδιά του καταφυγίου, ο αριθμός των οποίων είχε ήδη φτάσει σε περισσότερα από ενενήντα άτομα, και ο Δεσπότης συνέχιζε να φέρνει νέα παιδιά. Το προσωπικό ήταν αγανακτισμένο, και ένα βράδυ, η Μαρία Σαχμάτοβα, η ταμίας του καταφυγίου, κατηγόρησε τον Δεσπότη Ιωάννη ότι έφερε νέα παιδιά για να λιμοκτονήσουν τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια, ο Δεσπότης την ρώτησε, τι χρειαζόταν πιο πολύ. Η Μαρία Αλεξάντροβνα απάντησε με δυσαρέσκεια ότι δεν υπήρχε καθόλου φαΐ αλλά στη χειρότερη περίπτωση, χρειαζόταν τουλάχιστον πλιγούρι βρώμης για να ταΐσει τα παιδιά το πρωί. Ο Δεσπότης την κοίταξε με στενοχώρια, πήγε πάνω στο κελλί του και άρχισε να προσεύχεται και να κάνει μετάνοιες με τέτοιο ζήλο και δύναμη που ακόμη και οι γείτονες άρχισαν να παραπονιούνται.

Το πρωί, η Μαρία Αλεξάντροβνα ξύπνησε από το κουδούνι. Ένας άγνωστος άντρας που έμοιαζε με έναν Άγγλο, και δούλευε υπάλληλος σε μια εταιρεία σιτηρών μπήκε μέσα και είπε ότι είχαν υπερβολικά αποθέματα πλιγουριού βρώμης, και θα ήθελαν να τα δώσουν στο ορφανοτροφείο. Άρχισαν να φέρουν τους σάκους με βρώμη μέσα στο σπίτι, ενώ ο Δεσπτότης συνέχισε την προσευχή του, και αυτή την φορά για να ευχαριστήσει τον Θεό..
***
Διάσωση της Σαγγάης από βομβαρδισμό
Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς τα έτη 1934-1951 ήταν Επίσκοπος Σαγγάης της Κίνας.
«Στη Σαγγάη, το 1945, όταν τελείωσε ο πόλεμος και οι πρώτοι Αμερικανοί έφθασαν, ο γιός μου έφερε στο σπίτι τρεις Αμερικανούς πιλότους για επίσκεψι. Τρώγαμε το δείπνο μας και συζητούσαμε. Φυσικά, το θέμα της συζήτητης ήταν ο πόλεμος που μόλις είχε τελειώσει. Ο ανώτερος πιλότος, απευθυνόμενος σε εμένα και στο σύζυγό μου είπε: “Εσείς εδώ στη Shanghai έχετε ένα μεγάλο άγιο της προσευχής, χάρις στον οποίο δεν πάθατε καμία ζημιά”!
Όταν τον ρώτησα σε ποιόν αναφέρεται, μου απάντησε ότι κάποτε τους διέταξαν να βομβαρδίσουν τη Σαγγάη. Πέρασαν μόνο λίγα λεπτά και λίγο πριν απογειωθούν τα βομβαρδιστικά η διαταγή είχε ακυρωθή. “Ξέρουμε πως κάποιος προσευχόταν πάρα πολύ για σας, για τη σωτηρία σας”, είπε ο πιλότος.
Από το μυαλό μου, όπως επίσης και από το μυαλό του συζύγου μου πέρασε αμέσως μόνο ένα όνομα: Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς! Μόνο εκείνος θα μπορούσε να ικετεύση το Θεό με τις προσευχές του για εμάς και να μας σώση από κάτι τέτοιο. Σε όποιον μίλησα γι’ αυτό το γεγονός, όλοι ανεξαιρέτως αναγνώρισαν σε αυτόν τον Άγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς, ως τον μοναδικό που θα μπορούσε, με την προσευχή του, να μας σώση από αυτή την καταστροφή».
Σ. Φεντόροβα
11 Μαΐου 1963
Αυστραλία
***
Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς διώχνει τους τυφώνες
Ιωάννης Μαξίμοβιτς_Saint John (Maximovitch) of San Francisco the Wonderworker_св. Иоанн Максимо́вич - Сан Францисский_2080c451ed774f089Στο τέλος Αύγουστου του 1979, ο φοβερός τυφώνας “David” σχηματίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό. Στον τυφώνα αυτό πνέουν άνεμοι πού η ταχύτητα τους φθάνει μέχρι και 100 μίλια την ώρα προκαλώντας πολλές καταστροφές και πολλούς θανάτους στη Δομηνικανή Δημοκρατία.
Από την κατεύθυνση προς την οποία εκινεΐτο ο τυφώνας, ήταν βέβαιο πώς κατευθυνόταν στο Miami της Florida. Το Σάββατο της 1ης Σεπτεμβρίου, δεν υπήρχε πλέον καμία αμφιβολία, οτι έτσι θα γινόταν. Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, οι τοπικές αρχές έδωσαν οδηγίες ώστε να εκκενωθούν οι παραλιακές κατοικίες και τα ξενοδοχεία. Τη Δευτέρα, στις 3 Σεπτεμβρίου, νωρίς το πρωί, τα ραδιόφωνα και οι εφημερίδες ανακοίνωναν ότι “ ο τυφώνας λυπήθηκε το Miami και το προσπέρασε!”.
Ο συγγραφέας αυτής της μαρτυρίας βρισκόταν εκείνη την εποχή στο Miami και θα ήθελε να εκθέσει πώς ακριβώς έγιναν τα πράγματα.
Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Βλαδίμηρου, στο Miami, ο ιερέας έκανε παννυχίδα για τον Άγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς.
Όταν οι Ρώσοι πριν από 30 χρόνια έμεναν στο νησί Τουμπαμπάο, στις Φιλιππίνες, χάρις στις αδιάλειπτες προσευχές του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς, οι τυφώνες συνήθως δεν ενοχλούσαν καν αυτά τα μέρη. Αυτό το είχαν καταλάβει ακόμα και οι ιθαγενείς, οι οποίοι συχνά έβλεπαν τον Άγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς να προσεύχεται τις νύκτες, νά ψέλνει στον καταυλισμό και να σφραγίζει με το σημείο του σταυρού τον ορίζοντα. Κάποτε, στις Φιλιππίνες, ένας πολύ ισχυρός τυφώνας κατευθυνόταν προς τον καταυλισμό των Ρώσων και με τις προσευχές του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς, καθώς έφθανε στο νησί, άλλαξε πορεία και δεν έπληξε τον καταυλισμό!
Το ίδιο θαύμα έγινε και στη Florida. Μετά την παννυχίδα στον Άγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς, ό “τυφώνας David” καθώς πλησίαζε το Miami, ξαφνικά άλλαξε πορεία, στράφηκε στα βόρεια και προσπέρασε! Έτσι, με τις προσευχές του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς, ακόμα και τώρα, μετά την κοίμηση του, ό Κύριος διέσωσε τους κατοίκους της πόλεως. Ευχόμαστε πάντοτε με τις προσευχές του, ό παντοδύναμος Θεός μας, νά μας χαρίζει το έλεος Του!
K. K. M.
Miami, Florida, USA
3 Σεπτεμβρίου 1979
Μεταφρασμένο από το περιοδικό “Όρθόδοξη Ρωσία”, τ. 20, σελ. 16, 1979
Πηγή: Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς εκδ. Ι. Μονής Αγίου Νεκταρίου Τρίκορφου Φωκίδος 2006
Άγιε Ιωάννη Μαξίμοβιτς προστάτευσέ μας από τους ”τυφώνες” που έρχονται με τον κραταιό βραχίονά Σου και φύτεψε μέσα μας δια του Αγίου Πνεύματος τον ευγενικό σπόρο της πίστεως, της προσευχής, της ταπεινής αγάπης και της μετανοίας.Ιωάννης Μαξίμοβιτς_Saint John (Maximovitch) of San Francisco the Wonderworker_св. Иоанн Максимо́вич - Сан Францисский_186170208_w640_h640_9Απολυτίκιον Αγίου Ιωάννου Μαξίμοβιτς. Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε
Εν κόσμω εβίωσας ως ασκητής θαυμαστός, και γέγονας στήριγμα των λογικών του Χριστού, προβάτων μακάριε· άφθαρτον το σον σκήνος, και ακέραιον ώφθη, ρέον αδιαλείπτως των θαυμάτων την χάριν· διό σε ω Ιωάννη σοφέ, πόθω γεραίρομεν.
Κοντάκιον. Ήχος πλ. δ΄. Τη Υπερμάχω.
Ως των Οσίων ασκητών το εγκαλλώπισμα, αρχιερέων δε Αγίων ισοστάσιον, ανυμνούμέν σε τρισόλβιε Ιωάννη· των Αγίων γαρ απάντων ώσπερ μέλισσα, ετρυγήσω αρετάς και κατεσκεύασας, μέλι πάντιμον· χαίροις, Αγίων ακροθίνιον.
Ήχος δ΄. Ως γενναίον εν Μάρτυσι.
Συμφοραίς περιπίπτοντας, και ανάγκαις δεόμεθα, φώτισον τον νούν ημών ως αείποτε, ποιείν Κυρίου το θέλημα, εξ όλης δυνάμεως, και αυτώ ακολουθείν, τον σταυρόν ημών αίροντας ιερώτατε, ατραποίς πολυτρόποις ταίς του βίου, εξελών ημάς ευχαίς σου, δυσχερειών τε και θλίψεων.
Ο καθήμενος εν δόξη
Πάσιν έδειξας θεόφρον, ότι η οδός προς την θέωσιν, και προς θείαν δόξαν, μόνη η ταπείνωσις πάρεστιν, και ανεβόας τοις τέκνοις σου εύσπλαγχνε, ταπεινώθητε, όπως θείας δόξης πλησθήσεσθε.
Ωδή στ΄. Κατήλθες εν τοις κατωτάτοις.
Νηστεία και αγρυπνία συνεχεί, χαμευνία τε και προσευχή συντόνω, κατεμάρανας σαρκός τας ορμάς· όθεν γέγονας μυστηρίων αυτουργός, και πιστών θυμηδία.
Ωδή η΄. Αύτη η κλητή.
Όλον μου τον νούν και ψυχήν και καρδίαν, και έφεσιν και πόθον, σοι ανήγαγον Πάτερ· πειρασμών και δεινών, τον ικέτην σου ρύου πανθαύμαστε, ως αν ευλογώ σε, εις πάντας τους αιώνας.
iconandlight.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου